Otomatik Fren Sistemi Gerçekten Güvenli Mi?

0
1472
Otomatik Fren Sistemi Gerçekten Güvenli Mi?

Otomatik fren sistemi gerçekten güvenli mi? Amerika Otomobil Derneği üyeleri, bu sistemin güvenliğini ölçmek için bir deney yaptı. Deney ile birlikte bu sistemin gerçekten hayat kurtarma potansiyeli olup olmadığına bakıldı. Ortaya çıkan sonuçlar ise çok olumlu değil.

Türkiye’de 2022 yılının ilk 8 ayında 313.618 trafik kazası gerçekleşti. Bu kazaların 1.469 tanesinde ise kazaya karışan kişiler hayatını kaybetti. Tabi bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil. Aynı zamanda dünya genelinde de bu rakamlar milyonlara denk geliyor. Hal böyle olunca da otomotiv sektöründe yeni teknolojiler ile kazaların önüne geçmek şart oluyor. Bu anlamda en önemli yöntemlerden birisi olan acil fren ise kritik anlarda yapay zeka ile hareket ediyor. Birçok araçta yer alan bu sistemin ne kadar yeterli olduğu ise merak konusu.

Otomatik Fren Sistemi Testleri Geçemedi

Otomatik Fren Sistemi Gerçekten Güvenli Mi?

Amerika Otomobil Derneği yetkilileri bu sistemi test etmek adına 4 farklı 2022 model aracı teste tabi tuttu. Özellikle kafa kafaya çarpışma testlerine giren araçların hiçbiri testi geçmeyi başaramadı. Yandan çarpma testlerinde ise araçlar uyarıda bulunsa da fren yapmayı başaramadı araçlar başarıyla geçerken yandan çarpma testlerinde araçların tamamı %100 başarısız oldu. Son olarak arkadan yapılan çarpışma testlerinde de öndeki araca çok yakın olan araçların 48 km/s hızla giderken %85 oranında başarılı oldular. Ancak 60 km/s hızda bu oran %30’a kadar indi.

Reklam Stratejileri Olduğundan Farklı Gösteriyor

Otomatik Fren Sistemi Gerçekten Güvenli Mi?

Amerika Otomobil Derneği Başkanı Greg Brannon konu hakkında açıklama yaptı. Brannon, “Otomatik fren sistemi, yıllar önce koyulan temel sınırlar içerisinde başarılı olsa da gerçek hayattaki trafik hızlarına uygun testlerde sınıfta kaldı.” dedi. Böylece otomatik fren sisteminin yıllardır gelişemediğini söyledi. Ayrıca bu sistemin şu anda hayat kurtarmaktan çok bir bir reklam stratejisi olduğunu ifade etti.

Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here