Motor yıkama suyu, soğutma sistemi için oldukça önemlidir. Bu yüzden araç sahipleri tarafından “motor yıkama suyu nasıl değiştirilir?” veya “motor soğutma sistemi nasıl yıkanır?” soruları sıkça sorulur. Kısaca motor soğutma sistemi, motorun yüksek ısılara çıkmasını önlemek için tasarlanmıştır. Su pompası, ısıyı yanma odasından uzağa aktarmak için motor boyunca soğutma sıvısını gezdirir. Ardından radyatöre doğru gider. Isı seviyesi düştükten sonra motora geri döner. Fakat bu döngü içinde soğutma suyunda pas ve kir birikimi olur. Pas ve kir birikimi, hassas sistem bileşenlerine zarar verebilecek ölçek de olabilir. Bunun için belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekebilir. Soğutma sisteminin yıkanmasıyla kirlenen motor yıkama suyu temizlenebilir. Araçta maksimum verimlilik sağlanması adına sistem, yeni soğutucu ve damıtılmış suyla doldurulmalıdır.

Kirli Motor Yıkama Suyu

motor soğutma suyu

Motor yıkama suyu, sistem içerisinde sürekli olarak dolaşır. Dolaşım esnasında selenoid valfi, kalorifer sistemi gibi yerlerden geçer. Su ve antifriz karışımı bir yapıdan oluşur. Dolaşım sırasında parçalar arasında bulunan partiküller ve kimyasallar suya karışır. Soğutma suyunun kirliliği arttıkça verimi de azalır. Bu nedenle belli aralıklarla motor yıkama suyunu değiştirmek sistemin verimliliğini artırır.

Motor Soğutma Sistemi Nasıl Temizlenir?

  • İşlemi gerçekleştirecek yetkili servis, ilk olarak soğutucuya temizleyici ekler.
  • Temizleyicinin bütün sisteme eşit şekilde dağılmasını sağlamak amacıyla araç çalıştırılır. Bu sayede araç çalışma sıcaklığına ulaşmış olur.
  • Sonrasında alt radyatör hortumu ve tahliye tapası çıkartılır. Böylelikle eski soğutucunun suyu boşaltılır. Geriye kalan kirler ve temizleyici, motor soğutma sisteminden temizlenir.
  • Böylece tıkanıklıklarda kontrol edilmiş olur. Radyatör hortumu ve tahliye tapası yeniden monte edilir ve sisteme taze soğutucuyla birlikte damıtılmış su karışımı eklenir.
  • Ardından soğutma sistemindeki hava boşaltılır ve sızıntı olup olmadığı takip edilir.
  • Son olarak, test sürüşü yapılır ve araç hazır hale gelir.

Motor Soğutma Sistemi Bilgileri

motor soğutma suyu

Bazı kaynaklara göre yeni araçlarda 10 yıla veya 200.000 kilometreye kadar dayanabilen “uzun ömürlü” motor yıkama suyu mevcut. Peki, aracın motor soğutma sistemine dair bilgiler nerede yer alır? Kendi aracınızda ne tür bir soğutma suyu bulunduğu bilmemeniz durumunda kullanıcı el kitabından faydalanabilirsiniz. El kitabında değişim için önerilen aralıklar yer alacaktır. Yeni araçların birçoğunda düşük soğutma sıvısı seviyesi sensörleri yer alır. Soğutma suyu seviyesi düşükse bir uyarı görmek muhtemel. Bu ışık görüldüğü taktirde aracınızı bir uzamana göstermenizde fayda var.

Soğutma Sisteminin Yıkanmasının Önemi

Aracın doğru çalışması için soğutma sisteminin iyi durumda olması gerekir. Soğutma sistemi yıkanmaz ve soğutma suyu önerilen aralıklarla değiştirilmez ise sistemin bileşenlerinde ciddi ve pahalı hasarlar meydana gelebilir. Ayrıca durum motorun aşırı ısınmasına neden olur. Aşırı ısınan motor hararet yapar.

Motor soğutma sistemi hakkındaki içeriğimizi beğendiyseniz “Motor Soğutma Suyu Kapağı Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here