Motor Soğutma Suyu Kapağı Ne İşe Yarar?

0
3640

Otomobiller bir çok kişinin günlük hayatta kullanmış olduğu ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibi depoya eklenen yakıtın motor ünitesinde yakılarak hareket enerjisine dönüşmesine dayanır. Motor içerisinde çalışan parçaların sürtünmesini minimalize etmek için motor yağı bulunur. Ancak motor yağı sürtünmeyi hiçbir zaman sıfıra indiremez. Eğer bu sürtünme sıfıra indirilebilseydi; otomobiller sonsuza kadar çalışabilirdi. Otomobillerde oluşan sürtünme sonucunda motor ısınır. Motorun sağlıklı bir şekilde çalışması için sıcaklığının optimum seviyede kalması gerekir. Motor sıcaklığının düzenlenmesini sağlayan sistem, soğutma sistemidir. Soğutma sistemi elemanlarından biri olan ve işlevsiz gibi gözüken parçalardan biri de motor soğutma suyu kapağıdır. Bu kapağın görevi motor sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizlere; ” Motor Soğutma Suyu Kapağı Ne İşe Yarar? ” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Motor Soğutma Suyu Kapağı Ne İşe Yarar? 

Motor soğutma suyu kapağı, su deposunun içerisine su doldurmak için sökülen kapak olarak bilinir. Ancak bu kapağın göz ardı edilen en büyük özelliği, soğutma sistemi içerisinde oluşan basınca dayanıklı olmasıdır. Eğer kapak arızalanır ve basıncı tutamaz ise; kapaktan su boşalır. Boşalan su, aracın  susuz kalmasına ve hararet yapmasına sebep olur. Böyle bir durumda araç conta yakar ve büyük masraflar oluşabilir. Soğutma suyu kapağının basıncı tutabilmesi için içerisinde bir oring bulunur. Oring conta zamanla aşınır ve aradan su kaçmasına sebep olur. Aracınızın soğutma suyu kapağının oringi değiştirilerek de kapak yenilenmiş olacaktır.

Conta Yanması Tamiri Nasıl Gerçekleştirilir?

Tamir Servis yetkilisi biri aracınızın conta yakmış olduğunu size söylediği an süreç başlar. silindir kapağı sökülür. Sökülen silindir kapağı kapakçıya gönderilir. fazla sıcaklıktan yüzeyinde şekil bozukluğu olan kapak taşlanarak düz bir hale getirilir. Yeni conta takımıyla birlikte araç toplanır. Aracın tamir-teslim süresi 1-2 iş günüdür.

Motor Soğutma Suyu

Conta yanması ile karşılaşmamak için Dikkat Edin

  • Aracınızın su seviyesini düzenli olarak kontrol edin
  • aracınız da her zaman antifreeze olsun
  • aracı kullanırken gözünüz hararet göstergesinde olsun
  • Normal olmayan bir değişim fark ettiğinizde kenara çekip belirli bi süre (içerisindeki su soğuyana kadar) bekledikten sonra suyu kontrol edin eksikse doldurun ve neden eksildiğini sorgulayın.
  • Trafiğe girdiğinizde sert dur-kalk lar yapmayın.

Bunlara dikkat edildiği takdirde herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Motor Soğutma Suyu

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here