Motor sıcaklığını kontrol altında tutmak için soğutma sıvısı (suyu) kullanılır. Motor ve sistem parçalarının doğru çalışması için bu sıvı önemlidir. Çünkü motorun aşırı ısınması bu sayede engellenir. Soğutma sıvısı seviye sensörü ise taşma haznesindeki sıvı seviyesini izler. Ardından sürücüye sıvısı hakkında bilgiler verir. Örneğin, seviye düştüğünde çoğunlukla ön panele bilgi verir. Ayrıca sensör arızalandığında ön panelde uyarı ışığı görülür.

Soğutma Sıvısı Seviye Sensörü

Motor soğutma suyu seviye sensörü, daha çok soğutucu haznesindeki elektronik sensör olarak bilinir. Bunun yanı sıra radyatöre de yerleştirilebilir. Genel olarak sensörün çalışma mantığı oldukça basittir. Sensör düşük soğutma suyu seviyesi tespit ettiğinde sürücüye buna dair bilgi verir. Sürücüye yeterli miktarda soğutucu olmadığını ve ilave edilmesi gerektiği konusunda uyarmak için gösterge panelinde uyarı ışığı ortaya çıkar. Örneğin, Skoda Superb kullanıcı kılavuzunda soğutma sıvısı seviye sensörünün hangi durumlarda yanacağına ve yapılması gerekenlere dair bilgilendirmeler yer alır. Sizde kendi aracınızın sensörü hakkındaki bilgileri öğrenmek isterseniz kullanıcı kılavuzundan yararlanabilirsiniz.

soğutma sıvısı seviye sensörü

Soğutma Sıvısı Seviye Sensörü Arızaları

Bazı arıza durumlarında sensör değişmelidir. Sensör ışığı yanıyorsa fakat soğutma suyu yeterli miktardaysa arıza söz konusudur. Bunun yanında soğutma sıvısı seviye sensöründen bir miktar soğutma suyu görünüyorsa ciddi soruna dönüşebilecek arızanın habercisi olabilir. Son olarak soğutma sıvısı dolu olmasına rağmen motor soğutma suyu ışığı sönmüyorsa sensörün değişmesinde fayda var.

Motor Soğutma Suyunun Azalması

Motor soğutma suyu sisteminde yer alan genleşme tankında su seviyesine dair işaretler var. Bu işaretler eklenecek suyun maksimum ve minimum seviyesini gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta eklenen suyun gösterilen seviyenin ortasında olmasıdır. Çünkü su, belirtilen miktarın altında olursa araca yeterli gelmez. Ayrıca su azalmaları, su kaçağına işaret olabilir. Araç içinde az miktarda su olursa ölçüm işlemi yapılamaz. Bilgilere ek olarak, soğutma sistemiyle ilgili problem yaşamamak adına doğru soğutma suyu çok önemlidir. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde araçtan daha fazla verim alınır.

Soğutma Sıvısı Seviye Sensörü Nasıl Değiştirilir?

soğutma-sıvısı-seviye-sensörü

Birtakım adımlar takip edilerek soğutma sıvısı seviye sensörü değiştirilebilir. Tabi, her arızada olduğu gibi bu tür sorunların yetkili servis tarafından çözülmesi daha sağlıklı bir durumdur. İlk olarak yetkili servis tarafından arıza onaylanır. Ardından soğutma suyu, sensörünün altında kalacak kadar boşaltılır. Arızalı sensör ile bağlantı kesilip kaldırılır. Yeni soğutucu seviye sensörü monte edilir. Fakat bazı sensörler, soğutma sıvısı rezervuarından ayrılmadığı için bütün rezervuar değiştirilir. Yetkili servis duruma göre hareket edecektir. Son olarak doğru çalışıp çalışmadığını teyit etmek amacıyla soğutma suyu seviyesi tamamlanarak motor aktif hale getirilir.

Arızalı Sensörün Değiştirilmesinin Önemi

Araçta oluşan her arıza oldukça önemlidir. Çünkü uzun vadede ciddi hasarlar oluşturabilir. Soğutma sıvısı seviyesi de bu noktada önem kazanır. Arızalı sensöre gerekli tamir işlemi yapılmazsa soğutma sistemindeki arıza tespit edilemez. Bunun sonucunda doğru miktarda olmayan sıvı, motorda aşırı ısınmaya yol açar. Motor aşırı ısındığında başta hararet olmak üzere büyük sorunlar yaşanır. Bu durumda araç sahipleri yüksek miktarda fatura çıkarabilir. Motor verimliliği için araç bakımını ve arıza belirtilerini takip etmekte fayda var.

Motor Soğutma Sistemi Yıkaması Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here