Japon Arabalarının Görmezden Gelinen Sorunları… Bildiğimiz üzere Japon otomotiv üreticileri, birbirinden sağlam ve efsanevi otomobiller üretmektedir. Fakat Yıllar geçmesine rağmen gözle gördüğümüz ancak dile getirmediğimiz birçok soruna sahip olmaktadırlar. Öncelikle Honda, Mitsubishi, Nissan, Toyota, Subaru, Suzuki ve Mazda gibi otomobil üreticileri, Japon otomotiv endüstrisinin en önemli markalarından birkaçı olmaktadır. Japon arabalarının güvenilirlik açısından çok sağlam olduğu biliniyor. Fakat bu onların herhangi bir sorun yaşamadıkları anlamına gelmemektedir. Japon otomobilleri; uygun fiyatlı, güvenilir ve Avrupa ve Amerikan yapımı arabalara kıyasla çok daha az karmaşık olduğu için iyi olarak bilinmektedir. Örnek olarak Toyota’nın Corolla modelleri, dünya da en çok satılan otomobil modeli olmaktadır. Bununla birlikte, dünyadaki diğer araçlar gibi Japon arabaları da zaman zaman bakıma ihtiyaç duyan insan yapımı makinelerdir. Ayrıca bir diğer deyişle Japon otomobilleri de ölümsüz değildir. Bugün sizlere Japon otomotiv markalarının, ürettiği modellerdeki sorunlardan bahsedeceğim.

TAKATA Hava Yastığı Geri Çağırma

Hava yastığı üreticisi Takata’nın bir dönem boyunca ürettiği hava yastıklarında kronik sorunlar meydana gelmiştir. Özellikle tasarım olarak sorunlu olan hava yastığı modelleri, kaza anında işlevsiz olmaktadır. Ayrıca TAKATA hava yastıklarının en büyük problemi; kaza anında açılan hava yastığının iç kabine metal parçalar fırlatmasıdır. Basit bir sorun olarak görünse de dünya çapında 100 milyondan fazla araç, bu sorundan etkilenmiştir. Ayrıca ABD’de 18 kişinin ölümüne ve 400’den fazla sürücünün yaralanmasına neden olduğu bildirilmiştir. TAKATA, genellikle Japon otomobil üreticilerine ürün tedariki yapmaktadır. Fakat bazı zamanlarda farklı otomobil üreticilerine de ürün tedariki yapmaktadır. Sonuç olarak TAKATA’nın problemli hava yastığı tasarımı, 67 milyon Japon aracını etkilemiştir.

PasJapon Arabalarının Görmezden Gelinen Sorunları

Otomobiller için üretim süreçleri ve malzeme mühendisliği, 21. yüzyılın başından bu yana çok yol kat etmiştir. Mühendisler artık gövde kabukları üretmek için hafif fakat yüksek mukavemetli ve yüksek gerilimli çeliğe yöneliyor. Ayrıca korozyonu önlemek için kapsamlı elektro kaplama kullanımı kullanmaktadır. Fakat bu içeriğimize göre 90’lar ve öncesi dönemlerde satışa sunulan Japon otomobilleri, paslanmaya dayanıklı olmamaktadır. Özellikle günümüze göre modelleri araçları kıyasladığımız zaman Japon otomobillerinin, diğer üreticilerin arabalarına göre daha hassas gövde/kaportaya sahip olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Araçlardaki paslanma sorununu hafife almak, ilerideki araç muayenelerinde sıkıntı yaşamanıza sebep olabilmektedir. Bu yüzden pas olayı, bir arabanın en önemli ve büyük sorunlarından biri olmaktadır. Sahip olmak istediğiniz araçların, pas olan bölgeleri ve miktarını özellikle belirlemeli ve ilgilenmelisiniz.

Motor IşığıJapon Arabalarının Görmezden Gelinen Sorunları

Bir Japon otomobilinin kontrol motoru ışığının yanması pek çok anlama gelebilmektedir. Kontrol motoru ışığı, aracınızın olması gerektiği gibi çalışmadığını belirtmek için yanmaktadır. Bu yüzden aracınızın size sunduğu en önemli ve dikkat edilmesi gereken bir sembol olmaktadır. Örneğin, oksijen sensörünün neden olduğu bir kontrol motoru ışığını görmezden gelmek, aracınızın yakıt tüketimini bozmaktadır. Bu yüzden motor ışığı, aracınızın en önemli sembolü olmaktadır. Ayrıca birçok farklı Japon otomobillerinde gözlemlenen motor ışığı sorunu, üreticilerin kronik sorunlarından biri olmaktadır. Olası bir motor ışığı ile karşılaştığınız zaman; aracınızı hareket ettirmemeli ve yetkili servisiniz ile iletişime geçmelisiniz. Aksi taktirde birçok farklı ve pahalı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle seyir halinde yanan motor ışığı, araç yangınlarına davetiye çıkarabilmektedir. Seyir halindeyken motor ışığının yandığını gördüğünüz zaman arabanızı, mümkün olduğunda en hızlı bir şekilde güvenli noktada duraklamalısınız.

Kalitesiz İç Mekan Problemi Japon Arabalarının Görmezden Gelinen Sorunları

Maalesef ki Japon arabalarının iç tasarımı, motorları kadar kaliteli ve sağlam olmamaktadır. Özellikle arabanın ön panelini doğrudan güneş ışığına maruz bıraktığımız zaman plastiği kırılgan hale getiren çatlaklar meydana gelmektedir. Ayrıca bu çatlaklar, arabanın değerini büyük oranda etkilemektedir. Bir diğer örnek ise arabanın içinde bulunan plastik parçaların, tümseklerden ve diğer yol kusurlarından geçtiğinizde takırtı sesleri çıkarmasıdır. Bu ses; genellikle birbirine bitişik iki iç parçanın titreşerek çıngırak sesine neden olmasından kaynaklanır. Ayrıca gevşek trim parçaları, eski Japon arabalarında çok yaygındır. İç mekan bir aracın en önemli noktalarından biri olmaktadır. Özellikle insanlara premium araç hissiyatını verebilmenin en önemli noktası da iç mekan tasarımı ve parçalardır. Örnek olarak Japon üreticiler, araçlarında plastik yerine daha yumuşak malzemeler kullandığı zaman araçlarının değerleri ve görünümleri daha iyi olmaktadır. Sonuç olarak “Japon Arabalarının Görmezden Gelinen Sorunları” adlı içeriğimiz de görmezden gelinen fakat sık sık bilinen sorunları açıkladık.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here