SUV’ilerin Devrilme İhtimali Diğer Araçlara Göre Neden Daha Fazla? SUV kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam ediyor. Tasarım ve eşsiz özellikleri ile sedan modelleri ile girmiş olduğu rekabet olumlu sonuç verdi. Hal böyle olunca tüm otomobil firmaları ürün gamında en az bir SUV modeli bulunmasının zorunlu olduğunu kavradı. Dolayısıyla SUV kullanımı sürekli bir artış eğiliminde oldu.

SUV’iler bu kadar gündemdeyken biraz da bu araçların sürüş konusunda nasıl bir güven verdiklerini konuşalım istedik. Yapılan araştırmalara göre SUV araçlar diğer otomobillere göre daha fazla devrilme eğilimi gösteriyor. Bu da SUV’ilerin Devrilme İhtimali’nin bu konuda nasıl bir performans sergilediğini sorgulamamız gerektiğini hatırlatıyor. Peki SUV satın alırken devrilme eğilimi gösterdiğini hangi etkenleri göz önünde bulundurarak anlayabiliriz? Detaylar için aşağı kaydırın.

NHTSA yani Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi araçların devrilme istatistiklerini test etmek için ağırlık merkezini ölçen bir hesaplama kullanıyor. Ayrıca bu test için aracın hızlı bir şekilde başka bir yöne çevrildiği ve devrilmenin tetiklenmesi için ani bir şekilde diğer yola çevirdiği dinamik bir test manevrası kullanıyor.

Bazı Devrilme İstatistikleri

Birazdan aşağıda okuyacağınız devrilme istatistikleri SUV araçların durumunu gözler önüne seriyor. Sedan araçların büyük çoğunluğunun listenin hakimi olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Liste ise şu şekilde;

  • Mazda RX-8 en iyi devrilme puanını aldı.
  • Acura TL sedan ikinci oldu
  • Mazda3 kompakt sedan üçüncü oldu
  • Volkswagen’in Yeni Beetle Convertible’ı dördüncü oldu
  • Hyundai’nin Tiburon spor coupe beşinci.
  • En yüksek dereceli Amerikan otomobili sekizinci gelen Pontiac Grand Prix’si oldu.

Listede üst sıralarda bir SUV’nin olmaması düşündürücü. Listede teste tabi tutulan bir SUV’iler olarak Chrysler Pacific, Ford Explorer’ın SportTrac 4×2, Mercury Mountaineer, Ford Explorer, GMC Yukon ve Chevy Tahoe’nun 4×2 yer aldı. Bu saydığımız SUV’ilerin hepsi son sıralara yakın bir değerlendirme aldılar.

Peki SUV’ilerin Devrilme İhtimali Neden Fazla?

Öncelikle test aşamasında enteresan gerçekler bulunuyor. Örneğin teste giren sedanlarda aracın içinde bulunan insan sayısı ne kadar artarsa aracın devrilme eğilimi azalıyor. Bir SUV’ide insan sayısı arttıkça aracın dengesinin bozulma ihtimali o kadar artıyor. Buna ek olarak SUV’ilerin devrilme ihtimali içinde olmasındaki bazı nedenler var. Bunlar aracın kararlılığındaki yükseklik, lastikler arası genişlik, süspansiyon sistemi tasarımı, lastik kavraması, motor montaj konumu ve ilginç gelecek belki ama sunroof ağırlığı bile etki edebiliyor.

Tüketici raporları herhangi bir aracın devrilme eğiliminde olabileceğini söylüyor. SUV’ilerin Devrilme İhtimali dışında kamyonetler, minivanlar, uzun ve dar araçlar, sedan otomobillere kıyasla daha çok devrilme tehlikesi geçirirler. Bunun nedeni bu araçların yüksek ağırlık merkezine sahip olmasıdır.

Üst tarafı ağır bir araç viraj dönerken yer çekimi merkezi başka bir tarafa kayar. Bu nedenle araç devrilme tehlikesi yaşar. Aracın dış etkenler olmadan sade bir dönüş gerçekleştirmesi devrilmeyi tetiklemez. Çoğu devrilme durumlarında araç çukur veya tümsek gibi noktaların üzerinden hızlı bir şekilde geçer. Bu nedenle ağırlık merkezi dengeleri değiştirir ve aracın devrilmesine olanak tanır.

 

İkinci El SUV İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here