Mercedes-Benz Unimog Hakkında Bilmeniz Gerekenler… Unimog, Mercedes-Benz tarafından şimdiye kadar satılan en tuhaf araçlardan biri olabilir. Ancak aynı zamanda şimdiye kadar yapılmış en dayanıklı arazi araçlarından biridir. Çoğu araba tutkunundan Mercedes’in en iyi off-road modeline isim vermelerini isteyin… Muhtemelen bir G-Serisi diyeceklerdir. Ne de olsa G Wagon, zenginlerin gündelik arabası olarak kullanılmadan çok önce bir Avrupalıların tarımda kullandığı en etkili araç modeliydi. Tamamen yanlış olmasalar da G Class’ı her yönden geride bırakan başka bir Mercedes modeli daha var: Unimog. Dev, hantal arazi canavarı, bu kamyonlar dağlık bölgelerde ve askeri personeller için kullanılmak üzere tasarlandığından dolayı yolda neredeyse hiç görülmemektedir.

Yine de Mercedes-Benz’in yıllar içinde 400.000’den fazla sattığı tahmin edilmektedir. Bu yüzden Unimog modelleri, dünya çapında şaşırtıcı derecede yaygındırlar. Mog konsepti, Albert Friedrich, Hans Zabel ve Heinrich Rössler adında üç mühendisin ortak çabalarının sonunda ortaya çıktı. Savaş sonrası Almanya’daki otomotiv endüstrisi dikkatini çok yönlü traktörü yapmaya çevirdi. Böylece ortaya çıkan tasarım, tarihin en dayanıklı arazi otomobillerinden birinin planını oluşturdu. Çoğu insanın Unimog ve arka planı hakkında bilemeyeceği on tuhaf şeye bir göz atalım.

1951 Yılından Beri Aynı Şekilde ÜretiliyorMercedes-Benz Unimog Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Unimog’un benzersiz formülü, 1951 yılında ilk kamyonun satıldığı zamankiyle tamamen aynıdır. Her türlü farklı kurulum ve kullanım için eşit boyutta dört tekerlek, dört tekerlekten çekiş sistemi, diferansiyel kilitleri ve elektrik prizleri kullanılmaktadır. İlk Unimog’un kapalı bir sürücü kabini ile yapılması 1957 yılına kadar sürdü. Ancak o zamandan beri kamyonun temel yapısında büyük ölçüde değişmedi. Bugün 1950’lerde olduğundan daha çok yönlü olsa da bu değişimler bu büyük ölçüde aracın tasarımındaki herhangi bir temel değişiklikten ziyade teknolojideki gelişmeler sayesindedir.

Yapamayacağı Hiçbir Şey YokMercedes-Benz Unimog Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Unimog’un ana ticari çekiciliği, neredeyse her şeye dönüşebilecek şekilde donatılabildiği ve çok yönlü olmasıdır. Aralıksız arazi kabiliyeti sayesinde uzak madenlerdeki işçilere su tedarik edebilir veya orman yangınlarıyla mücadele için itfaiye aracı olarak kullanılabilir. Yapılandırılabilir güç çıkışı, aracın çok farklı konseptlere dönüşebileceğini gösterir. Böylece lüks bir gibi kolaylıkla 4×4 karavana dönüşebilir. Bir Mog satın almak maliyetli bir çaba olacaktır fakat tartışmasız gezegende satılan en çok yönlü araçtır.

Unimog Uçaktan Atılırsa Ne Olur?

Her türlü araziye uygun sağlam yetenekleri, Unimog’u ABD, Türk, İspanyol Ordusu da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ordular arasında bir hit haline getirdi. 1950’li yıllarda Unimoglar uçaklar ve helikopterler ile nakledildi. Daha sonra bu uçakları indirerek hedeflerine indirdiler. Paraşütle atlayan bir Unimog’un görüntüsü garip olabilir fakat bu araçların ne kadar sağlam olduğunun iyi bir hatırlatıcısıdır. Havada binlerce metre düşürülerek hayatta kalabilen ve yere düştüğünde, paraşütle veya paraşütsüz olarak hala kullanılabilir durumda olan başka kamyon yok.

Tren Görevi Görmesi Mercedes-Benz Unimog Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir kamyon olmanın yanı sıra Unimog, aynı zamanda tamamen işlevsel bir trendir. Her ne kadar mantıksız görünse de bir Unimog’u demiryoluna hazır bir yük taşıma aracına dönüştürmek o kadar da uzun sürmüyor. Aslında sadece kamyonun altına sığan ve onu raylar üzerinde çalışmaya uygun hale getiren mekanizmalara ihtiyaç duymakta. Unimog’lar, halka açık yollarda bozuk veya hatalı bir ray parçasına gidebildiklerinden ve ardından onu düzeltmek için ray boyunca sürdüklerinden dolayı tüm dünyada “road-rail hybrids” olarak kullanılmaktadır. Ayrıca opsiyonel olarak sunulan daha güçlü motorlarla, mahsur kalan tren vagonlarını güvenli bir yere geri çekebilirler.

Funmog, S-Sınıfı Tarzı Bir UnimogMercedes-Benz Unimog Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Her türlü endüstriyel ve ticari durumda inanılmaz derecede faydalı olabilirler. Ancak bu Mercedes’in Unimog’u büyük bir lüks araca dönüştürme fikrini geliştirmesine engel olmadı. 1994 yılında, bir Unimog, S Class Sedan’dan bir dizi lüks ve teknik özellik ekleyen Funmog oalrak piyasaya sürüldü. Şimdiye kadar sadece birkaç test aracı üretildi. Funmog’ları yolda görmek kesinlikle harika olurdu fakat lüks otellerinin ve rezidanslarının dışına park etmek oldukça zor olabilirdi.

109 KM/S’ye Kadar Ulaşabilir

Çok büyük olabilirler. Ayrıca yedi yataklı bir otel odasının tüm aerodinamiğine sahip olabilirler. Ancak Unimoglar gerekirse otoyollardaki trafiğe ayak uydurabilir.

Unimog Müzesi

“Mercedes-Benz Unimog Hakkında Bilmeniz Gerekenler” adlı içeriğimizin son konusu da Unimog’ların müzesidir. Unimoglar ve onların tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes, kamyonun Almanya, Gaggenau’daki orijinal fabrikasının hemen dışındaki Unimog müzesine bir gezi yapabilir. Bu müze, birçok nadir varyant da dahil olmak üzere onlarca yıldan beri bir kamyon koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ziyaretçiler Unimog’u rehberli deneyimlerinden biri aracılığıyla bir yolcu olarak ilk elden deneyimleyebilir. Alışılmadık bir kamyon olabilir fakat Unimog’un şimdiye kadar yapılmış en yetenekli araçlardan biridir. Bu deneyimi, kolay kolay hiçbir arabadan alamazsınız.

İkinci El Mercedes-Benz Unimog İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here