2021 Ford Focus Sedan 1.5L EcoBlue Detaylı İnceleme

2
9147
2021 Ford Focus Sedan Dizel Otomatik

Dizel motorlu araçların hayatımızdan hızlı bir şekilde çıktığı şu günlerde Ford Focus Sedan dizel otomatik kompakt sedan sınıfında yıldız gibi parlıyor.

Ford Focus Sedan Tasarım Özellikleri

Ford Focus Sedan ona nereden bakarsanız bakın iyi görünen bir kompakt sedan otomobil. Ona bakmaktan keyif aldığım araçlardan birisi olması sayesinde daha en baştan beğenimi kazandı. Ford Focus Sedana ilk göz attığımız anda dinamik görünen bir karakteri olduğunu görüyorum. SUV modellerinde daha yumuşak geçişli hatları kullanan Ford bu araçta da bunu biraz yapmış ama atletik görünümden ödün vermemiş. Özellikle tamponun alt kısmında kullanılan üçgen formlu tasarımla dinamik görünüm desteklenmiş. Bunun yanında bu tasarımın eleştiri alan yerleri de var.

Mesela havalandırma ızgarasının dışa çıkık bir tasarım yerine küt bir tasarım olması gerektiğini düşünenler var. Elbette tasarım konusunun göreceli bir kavram olduğunu unutmamak gerekiyor. Ben Focus Sedan modelinin tasarımını sevenler tarafında duruyorum. Elbette arka tasarımda son derece büyük aydınlatma elemanları kullanmak yerine daha keskin ve daha küçük bir tasarım tercih edilebilirmiş. Ancak durum ne olursa olsun bütününe baktığım zaman atletik görünümü ile beğeni kazanma konusunda sıkıntı yaşamıyor.

Yaşam Alanı Özellikleri

Yaşam alanı söz konusu olduğunda en çok merak ettiğim konu genişliğiydi. Ford Focus Sedan bu konuda Kompakt Sedan satın almayı planlayanlar için oldukça iddialı şekilde genişlik sunan yaşam alanıyla göz dolduruyor. Ön tarafta sürücü ve yolcu arasındaki omuz mesafesi oldukça iyi. Arka tarafta da üç yetişkin rahat yolculuklar yapabiliyor. Yaşam alanında kullanılan malzemelerin kalitesi oldukça yüksek. Bu aracı takip edenler için bu iyi bir özellik. Kullanım kolaylığıysa beğenimi kazanan en önemli yanlarından biri oldu. Elimi attığım zaman tüm kumanda elemanlarına sanki bu aracı yıllardır kullanıyormuş gibi ulaştım. Bu özelliği benim gibi birçok kullanıcı çok önemsiyor ve çok değer veriyor. Görüş açıları konusunda A sütununun kalın yapısı nedeniyle şehir manevraları sırasında biraz zorlandım ama bir sorun olarak notlarım arasına almadım.

Elektronik yardımcılarıyla şehir kullanımında görüş kabiliyetinizin yüksek olmasını sağlıyor. Orta konsoldaki büyük dokunmatik ekranın daha iyi görünmesi gerekir diye de düşünmeden edemedim. Ama neredeyse tüm araçlarda bu tip bir kullanımın tercih ediliyor olması sadece ona özel bir sıkıntı değil. Ancak teknolojik özellikleri yükselen gösterge panelini de kullanması gerek.

Motor Özellikleri

Türkiye’nin en çok tercih edilen motor şanzıman kombinasyonu olan dizel otomatik seçeneğine sahip olması ve bunu birkaç adım ileriye taşımış olması önemli bir artı. Özellikle dizel motorlu kompakt sedan araçların hayatımızdan hızla çıkmaya başladığı şu günlerde bu çok önemli bir özellik halini aldı. Motor kaputunun altında yatan 1.5 litrelik dizel motora 8 ileri oranlı bir otomatik şanzıman eşlik ediyor. Orta konsolda daire formlu bir kumanda elemanı ile kontrol edilen otomatik şanzıman, ekonomik tüketim beklentisi için çok iyi sonuçlar ortaya koyuyor. Bunun yanında motorun gücünü eksik yaşamadan yola aktarması konusunda da başarılı bir çalışma karakterine sahip.

1.5 litrelik Ford EcoBlue dizel motor 6 ileri manuel ve 8 ileri otomatik şanzıman seçenekleriyle satın alınabiliyor. 120 beygir güç ve 300 Nm tork üreten motor bu hacmin beklentilerini karşılıyor. Açıklanan fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 10.2 saniyede gerçekleştirirken, son hızının 196 km/s olduğu belirtiliyor. Ortalama yakıt tüketimi için 4.3 litre gibi bir sonuç açıklanıyor. Yaptığım test sırasında 100 km karma yol şartlarında 6.0 litrelik tüketim sonucunu gördüm.

Yol Tutuş Özellikleri

Onun piyasadaki adı hepimizin bildiği gibi en iyi yol tutan ve en fazla güven duyulan sürüş karakterine sahip kompakt sedan araçlardan biri olması. Ford Focus Sedan güvenlik konusunda ön planda ve yenilenmesiyle birlikte bunu artırarak devam ettiren bir model. Elektronik güvenlik yardımcılarını uzun yıllar önce kullanmaya başlayan Ford Focus Sedan bu konuda öncü modellerden biri. Arka arkaya yaptığım bol virajlı performans testlerinde ona her zaman güvendim ve beni her defasında hiç yanıltmadı. Yola güven duyarak çıkacağınız araçlar arasında yer alıyor.

Bunları yaparken konfordan da ödün vermiyor. Süspansiyon sistemi darbe emiş konusunda başarılı ve yaşam alanı konforunu törpülemiyor. Dizel motorun gürültüsü beklediğimden biraz daha fazla yaşam alanına yansısa bile 8 ileri oranlı otomatik şanzıman hızlı bir şekilde alt devirde onu tutarak sesin rahatsız edici olmadan azalmasını sağlıyor. Yalıtım konusunda iyi bir çalışma yapılmış ve yerini aldığı modele göre çok ileri gitmiş.

Ford Focus Sedan

Güvenlik Özellikleri

Ford Focus HB kasa tipiyle Euro NCAP çarpışma testinden 5 yıldız alarak ayrılmış modellerden biri. Bunu yaparken yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 96, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 87, yaya güvenliğinden yüzde 72 ve elektronik yardımcılardan yüzde 75 almış.

Ford Focus Sedan Yorumları

Ford Focus Sedan dizel otomatik seçeneğini satın alanlar her zaman güven duyacakları bir kompakt sedan arabaya sahip olacak. Dizel otomatik seçeneğinin kompakt sedan sınıfında hızlı bir şekilde bitmeye başladığı günümüzde bu özelliği sunuyor olması da çok önemli bir artı. Eğer dizel otomatik ve kompakt sedan bir araç arıyorsanız Ford Focus Sedan tavsiye ettiğim araçlar arasında yer alıyor.

Ford Focus Sedan Fiyat Özellikleri

Ford Focus Sedan ülkemizde hem benzinli hem de dizel motor seçeneğiyle satın alınabiliyor. Mart 2021 fiyat listesine baktığım zaman benzinli manuel seçeneğinin 204 bin TL gibi iyi bir etikete satıldığını görüyorum. 2021 model dizel otomatik seçeneğine ulaşmanın en kolay yoluysa 326.100 TL olarak açıklanmış durumda. 2020 model dizel otomatik seçeneğini de bulmak mümkün görünüyor.

Teknik Özellikleri

Ford Focus Sedan Teknik Özellikler

İkinci El Ford Focus Fiyatları

2 YORUMLAR

  1. Ticari de tamamda binekte biraz soru işaretlerim var biraz. yani sağlam olduğundan eminim ama sanki konfor konusunda biraz sert bir araç gibi ama yine de alınıp binilir 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here