Toyota Supra mk4 İncelemesi, Modern Klasik

1
10724
Toyota Supra mk4

Toyota Supra mk4, pek çok otomobil severin rüya garajında bulunmasını isteyeceği modern klasik otomobiller arasında şimdiden yerini almıştır. İlk olarak 1978 yılında üretilen otomobil zaman içerisinde tasarımında ciddi değişimler geçirerek günümüze kadar ulaşmış bir Japon mühendislik harikasıdır. 

Üretimine başlandığı tarihten itibaren yaklaşık 8 yıl boyunca markanın diğer otomobili Celica’nın altyapısı kullanılarak daha gelişmiş bir versiyonu olarak üretilen Supra; 1986 yılına geldiğimizde Celica altyapısından ayrılıp tamamen özgün bir model olmuştur.  

Tarih 1993 yılına geldiğinde ise yeni bir efsane doğmuştur. Bu efsane; hala bugün bile tasarımıyla bakışları üzerine toplayan ve otomobil severler için bir ikon haline gelmiş A80 kasa kodlu Toyota Supra mk4’den başkası değildir. 

Tasarımıyla, geliştirilmeye uygun motor yapısıyla ve tamamen sürüş odaklı bir otomobil olmasıyla otomobil tutkunlarının rüya otomobili olan Toyota Supra mk4; özellikle 2001 yılında Hızlı ve Öfkeli filmi ile seyirci karşısına çıktığında Avrupa’da ve Amerika’da popülaritesini çok hızlı bir şekilde arttırmıştır. 

Toyota Supra mk4
Toyota Supra mk4

Toyota Supra mk4 İkon Haline Gelmiş Bir Tasarım

Araç genel olarak uzun hatlara, yumuşak çizgilere ve oval bir dış tasarıma, oldukça akıcı ve şık bir görünüme sahip. Uzun motor kaputu ve geniş ön farları aracın ön kısmını oldukça etkili göstermiş. Aracın aerodinamiği için özel olarak geliştiren oldukça geniş arka spoiler aracın arka kısmını daha hırçın bir hale getirmiş. 

T-Top adı verilen ve kolay bir müdahale ile açılabilir tavan sistemine sahip olan araç kullanıcıya cabrio hissini deneyimleme şansı sunuyor. Kapılara konumlandırılmış yan aynaları; sade bir görünüme sahip klasik 5 kollu jantları ve yumuşak çizgilerle aracın arka kısmına süzülen tavan tasarımı; coupe kasa tipinde şıklığın ve sportifliğin bir arada harmanlanmasının güzel bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. 

Toyota Supra mk4
Toyota Supra mk4

Sürücü Odaklı Bir Kokpit 

Aracın iç mekanını incelediğimizde tüm göstergelerin ve kumandaların sürücüye dönük bir şekilde konumlandırıldığı kokpit ve geniş bir orta konsol bizi karşılıyor. Sürücünün sürüş esnasında ihtiyacı olabilecek tüm donanımları minimal bir tasarımla sürücünün en yakınına konumlandırıldığını görüyoruz. Avrupalı rakiplerine kıyasla fazla elektronik donanım yerine sürüş keyfini en üst seviyeye taşımayı amaçlayan ve otomobilin ruhuna uygun sade ve ergonomik bir tasarıma sahip. 

Yaşam alanında kullanılan malzemelerin kalitesi Japon otomobillerinin genelinde olduğu gibi yetersiz kalıyor. Ancak Supra kullanıcılarının bu durumu umursadığı pek söylenemez. 

Toyota Supra mk4
Toyota Supra mk4

Efsane Haline Gelmiş Bir Motor, 2JZ 

Toyota Supra mk4 denildiği zaman otomobil tutkunlarının ilk aklına gelen efsane haline gelmiş motoru desek pek de abartmış olmayız. Üretildiği 1991 yılından itibaren günümüze kadar damgasını vuran sıralı 6 silindir 2JZ günümüzde bile birçok otomobil markasının ulaşamadığı bir kalitede üretilmiştir. 

3.0 litre hacime sahip olan 2JZ motorlar 3 farklı model şeklinde geliştirilmiştir.GE versiyonu 227 hp, FSE versiyonu 217 hp; ve son olarak en güçlü ve en sevilen model olan 320 hp gücündeki 2JZ GTtwin turbo modelidir. GTE modeli motorun orijinal parçalarına sadık kalınarak yapılan küçük modifikasyonlarda bile 700-800 hp güçlere çıkabilmektedir. Bu yüzden günümüzde farklı araçlar için yapılan pek çok swap projesinde 2JZ GTE motoru tercih edilmektedir. 

4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel şanzıman seçenekleriyle üretilen Toyota Supra mk4   0-100 hızlanmasını 4.7 saniyede tamamlarken maksimum 285 km hıza ulaşmaktadır. 

İkinci El Toyota Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here