2022 Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe X-Tronic Test Sürüş İzlenimleri

0
6997

Dacia Sandero Stepway fiyat/performans SUV’u arayanlar için en uygun seçeneklerden birisi olarak ön plana çıkıyor. Fiyat/performans konusunun tam hakkını veren araçlardan biri. Dacia Sandero Stepway Test Sürüş İzlenimleri

Dacia Sandero Stepway Test Sürüş İzlenimleri

Tamamen yeniden tasarlanan Yeni Sandero Stepway, atletik ve iddialı bir yorumla eski nesline kıyasla çok daha modern bir görünüme kavuşmuş. Ön tarafta logo dışında tüm detayların değiştiği modelde, yeni marka kimliğini tanımlayan Y şeklindeki ışık imzalı LED farlar ve krom görünümlü ön ızgara dikkat çekiyor. Yeniden konumlandırılan sis farları ise ön taraftaki bütünüyle değişen tasarım diline eşlik ediyor. Önden bakıldığında daha eğimli bir çizgiye sahip olan yan camlar, daha verimli tasarlanmış bir iç mekanın da habercisi niteliği taşıyor.

Arka tarafta ise genişleyen omuzlar, Yeni Sandero Stepway’e güçlü bir karakter kazandırmış. Yeni nesille birlikte gizlenmesine rağmen kolay ulaşılabilir bagaj kapağı açma düğmesi, artan ergonominin sinyallerini veriyor. Radyo anteni ise tavanın arkasına doğru konumlanarak daha estetik bir görünüm sağlıyor. Y şeklindeki ışık imzası arka farlarda da bulunurken, tasarım anlamında bütünlüğü sağlıyor. B-SUV segmentinin en yeni ve iddialı oyuncularından Yeni Sandero Stepway, dış taraftaki tasarım detaylarıyla güçlü bir SUV kimliğine bürünmüş. Yeni Sandero’ya kıyasla yerden yüksekliği 41 mm daha fazla olan Yeni Sandero Stepway’in aynalar kapalı halde genişliği ise 87 mm arttı. Yenilenen tasarımıyla Yeni Sandero Stepway daha kaslı hatlara sahip. Kaput üzerindeki çizgiler de bu güçlü yapıyı vurguluyor. Ön ve arkada bulunan krom görünümlü koruma kızakları otomobili çekici kılarken, yan kapı korumaları da güçlü duruşu destekliyor. Dacia markasının akıllı çözümler üretme felsefesine paralel olarak ilk kez Yeni Sandero Stepway ile birlikte gelen modüler tavan barları, enine doğru da konumlandırılabiliyor. Bu özellik sayesinde port bagaj, bisiklet ya da kayak malzemesi gibi eşyalar kolaylıkla otomobile yüklenebiliyor.

İç Mekan Özellikleri

Yeni Sandero Stepway’in iç mekanı da dış tasarıma paralel olarak evrim geçirmiş. İç mekanda direksiyon haricinde tüm öğeler değişirken, derinlik ayarlı ve elektrik takviyeli hale gelen direksiyon daha yüksek bir sürüş konforu vadediyor. Ön panel, kapı panelleri ve koltuk döşemelerinde kullanılan dekoratif malzemeler, iç tasarımda göze hoş gelen bir tasarım bütünlüğü sağlamış. Yenilenen otomatik klima dizaynı, yeni tuş takımı ile birlikte ergonominin yanında şık bir görünüm ortaya çıkmış. Dacia’nın yeni tasarım diline işaret eden havalandırma ızgaraları, kalite algısını daha ileriye taşıyor. Konsolun üzerinde konumlanan multimedya ekranı ise teknolojik bir kokpit deneyimi yaşatıyor. Modellerde alınabilen 8 inç multimedya ekranı Dacia markası için bir ilk olma özelliği taşıyor. Yeni Sandero Stepway’deki gösterge panelleri de artık çok daha rahat okunabilir hale gelmiş.

Sandero Stepway, tüketicilerin her seviyedeki ihtiyacına cevap veren 3 farklı multimedya sistemine sahip. Giriş seviyesinde sunulan Media Control, USB ve Bluetooth bağlantısı sunarken, 2 adet hoparlör ve 3,5 inç TFT ekranlı radyo sistemi içeriyor. Ayrıca ücretsiz olarak sunulan Media Control aplikasyonu indirilerek, ön konsoldaki bölmeye yerleştirilen akıllı telefonlar tıpkı bir multimedya sistemi olarak kullanılabiliyor. Müzik, telefon, navigasyon ve araç bilgileri, bu uygulama üzerinden görüntülenebiliyor. Sürücü tarafında bulunan çift mikrofon ise, daha net ses aktarımı sağlayarak otomobil için telefon görüşmelerinin kalitesini artırıyor.

dacia sandero stepway test

Dacia Sandero Stepway Motor Özellikleri

Yeni Sandero Stepway, tüketicilere zengin ve verimli bir motor yelpazesi sunuyor. Ayrıca araçta karşıma çıkan X-Tronic şanzımanla sınıfının en ulaşılabilir otomatik vites seçeneğini de getiriyor. Euro 6D-Full standardına uygun motorlardan 90 beygir güce sahip turbo beslemeli 1.0 litre TCe, 6 ileri manuel ya da X-Tronic şanzımanla sunuluyor. Bugüne kadar başarısını kanıtlayan, turbo beslemeli 100 beygir gücündeki ECO-G LPG motor seçeneğine ise 6 ileri manuel şanzımanla sahip olunabiliyor. B segmentindeki tek fabrika çıkışlı LPG seçeneği olma özelliğini sürdüren bu motorla Sandero Stepway, binek pazarında en düşük yakıt tüketim maliyetlerinden birini tüketicilerle buluşturuyor. Test otomobilinde en çok ilgi görmesini beklediğim 1 litrelik makine ve otomatik şanzıman kombinasyonu yer alıyordu. Bu ikilinin birlikteliği yaptığım testler sırasında özellikle şehir kullanımlarımda aradığım ne varsa bulmamı sağladı. 4500 d/d’de 90 HP güç üreten turbo benzinli motor, 1750 d/d’de 142 Nm torku kullanıma sunuyor. Açıklanan fabrika verilerine göre araç bu kombinasyonla 163 km/s son hıza ulaşırken, 0-100 km/s hızlanmasını 14.2 saniyede tamamlıyor. En can alıcı nokta olan tüketim konusundaysa fabrika verilerinde 5.2 litrelik tüketim verisi açıklanırken, yaptığım 100 km karma yol testinde 6.9 litrelik tüketim sonucuna ulaştım.

Konfor ve Yol Tutuş Özellikleri

Yeni Renault Clio ve Captur modellerinin de üretildiği Modüler CMF-B platformunun Dacia markası özelinde ilk kez kullanıldığı modeller olan Yeni Sandero ve Sandero Stepway, önemli iyileştirmelere sahip olmuş. Daha hafif ve sertleştirilmiş şasi, yeni karoseri yapısı sayesinde titreşimlerin kabine iletimi azaltılarak araç içi sesi ortalama 3 ila 4 desibel düşürüldü. Yaptığım test sürüşleri sırasında yeni yalıtımın çok iyi yaradığını ve Sandero Stepway’in parasının karşılığında iyi bir sessizlik sunduğunu gördüm. Yeni elektrik takviyeli ayarlanabilir direksiyon kullanımda önceki nesile göre yüzde 36 daha az güç gerektiriyor. Araç hızına duyarlı direksiyon artık daha sessiz çalışırken, sürüş ve manevra esnasında büyük kolaylık sağlıyor. Bunlar aracın sürüş karakterinin bir iki adım ileri gitmesini sağlamış. Otomatik yanan farlar, yağmur sensörü ve kör nokta uyarı sistemi araçta ilk kez kullanılıyor. Ayrıca E-Call, Yokuş Kalkış Yardımcısı ve Start&Stop teknolojisine sahip modelde üst sınıf araçlarda görmeye alışkın olduğunuz elektrikli park freni ve eller serbest Dacia Kart  sistemi ise ilk kez sunuluyor. Yol tutuş özellikleri konusunda elektronik yardımcılarından da aldığı desteğin etkisiyle herhangi bir sorun yaşamadığım araçlardan biri oldu.

dacia sandero stepway test

Dacia Sandero Stepway Güvenlik Özellikleri

Dacia Sandero Stepway Euro NCAP testinden iki yıldız alarak ayrıldı. Yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 70, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 72, yaya güvenliğinden yüzde 41 ve güvenlik yardımcılarından yüzde 42 aldı.

Dacia Sandero Stepway Yorumları

Hızla yükselen SUV sınıfı araçların satış rakamlarında rekabet her zaman olduğundan daha çetin. Bu sınıfta Duster ile çok önemli başarılar yakalayan Dacia, şimdi Dacia Sandero Stepway ile bu başarısını rahat bir şekilde ileri seviyelere taşır. Günümüz fiyatlarına göre kolay ulaşılabilir otomatik şanzımanı ve üst sınıf modellerde bulunan donanım özellikleri onun albenisini zirveye çıkarır.

Dacia Sandero Stepway Fiyat özellikleri

Dacia Sandero Stepway ülkemizde 428 bin TL’den başlayan bir fiyat etiketine sahip. LPG’li versiyonu bu fiyata satılırken, test aracının fiyatı 465 bin 900 TL olarak açıklanmış durumda. Günün şartlarında bu fiyatlara baktığım zaman Dacia Sandero Stepway adını fiyat/performans modelleri arasına yazdırıyor.

dacia sandero stepway test

Teknik Özellikleri

  • Motor: 1.0 lt
  • Motor Hacmi: 999 cc
  • Silindir Adedi: 3
  • Maksimum Güç: 90 HP
  • Maksimum Tork: 142 Nm

Performans Verileri

  • 0-100 km/s Hızlanma: 14.2 sn
  • Maksimum Hız: 163 km/s
  • Ön: Hava kanallı disk
  • Arka: Kampana

Yakıt Tüketimi

  • Yakıt Türü: Benzinli
  • Şehir içi 6.0 lt/100 km
  • Şehir dışı 4.7 lt/100 km
  • Karma: 5.2 lt/100 km
  • Test: 6.9 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu: 119

Boyutlar

  • Uzunluk: 4099 mm
  • Genişlik: 1848 mm
  • Yükseklik: 1587 mm
  • Dingil Mesafesi: 2590 mm
  • Bagaj kapasitesi 410 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi: 50 lt
  • Boş Ağırlık: 1188 kg
  • Lastik Boyutu: 205/55 R16

2.El Dacia Sandero Stepway İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here