”Doğal” Yöntemlerle ”Gaz”lamak!

Çevre duyarlılığı iş dünyasındaki her sektörün daha çok gündemine gelmeye başladı. Diğer sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de gezegenimize duyarlı çalışmalar yapılmaya başlandı. Otomobil üreticileri artık sadece müşteri ve ürün odaklı değil, çevre odaklı üretim çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Elektrikli, hibrit ve doğal gazlı otomobiller ise bu çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ile çalışan motora sahip otomobiller, benzinli ve dizel otomobillere karşı birer alternatif olarak öne çıkıyorlar. Volkswagen tarafından geliştirilen, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ile çalışan TGI motor da bunlardan biri.

TGI Motor Çalışması

Sıkıştırılmış Doğal Gaz ile Verimli Sürüş!

Birçok marka tarafından kullanılan CNG teknolojisi, verimliliği ile ön plana çıkıyor. Özet olarak sistem, mevcut gazın sıkıştırılması ile elde ediliyor. Sıkıştırma sonrası yüksek yanıcı bir maddeye dönüşen gaz, CNG yakıtı olarak karşımıza çıkıyor. Bu yakıt türünün gaz formda olması yüksek depolama alanına ihtiyaç duymasına sebep oluyor. Bu sebeple de binek araçlarda sıklıkla CNG tipi yakıt sistemi kullanılmıyor. Sıkıştırılmış doğal gazın genelde otobüs gibi büyük hacimli araçlarda kullanıldığını görüyoruz. CNG yakıt sistemine sahip motorların nasıl çalıştığına ve sistemin detaylı incelemesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

tgi depo
CNG Deposu

Volkswagen TGI Motor Nedir?

Markanın 2018 yılının bahar aylarında tanıttığı 1.5 TGI evo ile tanıştığımız TGI motor teknolojisi, markanın ürettiği CNG yakıt sistemi ile çalışan motor sistemidir. 1.5 litrelik direkt enjeksiyonlu turbo motor ile sunulan teknoloji, aslında Volkswagen’in 1.5 TSI ACT BlueMotion benzinli motoruna dayanıyor. Benzinli motora benzer biçimde çalışan sistem, doğal gazlı motoruyla 130 beygirlik bir güç üretiyor. Markanın tek tip hacim seçeneği ile üretimini gerçekleştirdiği TGI motorlar, sadece 1.5 litrelik hacim ile satın alınabiliyor. Sıkıştırılmış doğal gaz sistemine dayanan motor sistemi sadece Volkswagen modellerinde değil, VAG grubundan Skoda ve Seat markalarına ait modellerde de kullanılıyor. TGI motorun marka tarafından son kullanıldığı model ise Golf’ün 8. nesili oldu. Gelecek yıl itibariyle Avrupa yollarında görmeye başlayacağımız Golf 1.5 TGI, çevreye duyarlılığı ve düşük yakıt tüketimi ile şimdiden dikkat çekiyor.

TGI Engine

CNG / Sıkıştırılmış Doğalgaz Güvenli mi?

İkinci el Volkswagen ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here