Güvenli bir seyahat için aracın hava koşullarına ve yol şartlarına uyumlu olması gerekir. Bu etkenlere göre aracın sürme tekniği değiştirilmeli. Örneğin kar yağışı sebebiyle oluşan buzlanmalar için temkinli araç sürmek gerektiğini herkes bilir. Fakat yağmurlu havada araba kullanmak da bir o kadar dikkat gerektirir. Özellikle hafif yağışlar, yolları tamamen ıslatmadığı için oldukça tehlikeli olabilir. Yol üzerindeki toz ve yağ bileşenleri, hafif yağmurla karışıp asfalt üzerinde kalır. Bu karışım yüzünden kaygan hale gelen asfaltın yol tutuşu azalır ve sürücünün yol hakimiyetinde azalma meydana gelir. Peki, yağmurlu havada araba nasıl kullanılır? Sizler için yağmurlu havada araba kullanmanızı kolaylaştıracak 7 öneri hazırladık.

1Araç Hızını Azaltmak

Yağmur, yol görüşünü azaltıp olası olumsuz durumlara karşı sizi hazırlıksız bırakır. Aynı zamanda yağmur sebebiyle kayganlaşan yol, süratli bir sürüşte kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç hızını azaltıp sakin ve dikkatli bir sürüş yapmak daha güvenli olacaktır.

2Takip Mesafesi

Yağmurlu havada ideal bir sürüş için aracınızın hızını azaltıp diğer araçlarla olan takip mesafenizi arttırmanız gerekir. Takip mesafesinin iki katına çıkarılması, tehlikeyi azaltıp can ve mal kayıplarını önlemede yararlı olacaktır. Ayrıca çok fazla yağmur yağmıyorsa araçlar, geçtikleri yolları zamanla kurutur. Siz de öndeki aracı mesafeli bir şekilde takip ederseniz sürüşlerinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

3Frenleri ve Amortisörleri İyi Muhafaza Etmek

Lastik, fren ve amortisörler özellikle kötü havalarda daha önemli hale gelir. Bu nedenle aracınızın muayenesi ve bakımını düzenli olarak yaptırmalısınız. Çünkü muayene ve bakım, aracınızda var olan ya da olması muhtemel sorunları önceden keşfetmenizi ve gerekli önlemleri almanızı sağlar. Bu bilgilerle beraber dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise fren mesafesidir. Kayganlaşan yol nedeniyle fren mesafesi uzayıp kazalara sebebiyet verebilir. Ani manevralardan kaçınmalı ve hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.

4Araç Cam Buğulanması

Araç içi ve araç dışı sıcaklık farkından dolayı camlarda buğulanma yaşanabilir. Bu konuda en çok sorulan sorulardan biri de “yağmurlu havalarda araç cam buğulanması nasıl önlenir?”. Görüş mesafesini kısıtlayan bu durum için silecekleri uygun bir hızla çalıştırmak öneriler arasındadır. Ayrıca sıcaklığı dengelemek adına klima ve havalandırmayı çalıştırmak gerekir. Bununla beraber yağmur suyunun camdan kaymasını sağlayan spreyler de mevcut.

  • Cam Yıkama Sıvısı

Sileceklerin bakımını düzenli yaptırmak ve yeterli cam yıkama sıvısı bulundurmak hayati önem taşır. Eğer temiz ve iz bırakmayan bir cam sıvısı kullanmazsanız bu durum görüş açınızı etkileyecektir. Ayrıca oluşan çizgiler, dikkat dağıtıcı far kırılmalarına neden olacağından dolayı tehlikeyi daha da arttırır. Bu yüzden silecek bıçaklarının temizliğinden ve keskinliğinden emin olmakta fayda var.

5Kısa Farları Etkinleştirmek

Kısa farları etkinleştirmek hem yolu görmenizi hem de diğer araçlar tarafından fark edilmenizi arttırır. Ayrıca sisin yoğunluğuna göre sis farlarınızı açabilirsiniz. Fakat kısa farlar yerine sürücüler bazen dörtlü flaşörleri kullanır. Bir araba, hareketsiz halde tehlikeli veya savunmasız bir yerdeyse dörtlü flaşörler aktif hale getirilmelidir. Flaşörler sizin görünürlüğünüzü arttırsa da diğer sürücüler tarafından yanlış anlaşılmasına neden olabilir.

6Lastiklerin Suda Kayması

Bazı durumlarda su birikintilerinden geçerken araç lastikleri suda kayar. Bu durum sonucunda da sürücü araç üzerindeki hakimiyetini kaybeder. Su birikintilerinden veya havuzlarından geçerken size yardımcı olacak birkaç ipucu verelim:

  • Hareket ederken pedala hafifçe vurarak frenleri kurutun.
  • Tercihen birinci viteste, alanı yavaşça ve sabit bir şekilde geçin.
  • Aşınmış lastikler yol tutuşunu azaltır. Bu yüzden lastik kontrollerinde diş derinliğine dikkat edin.
  • Su birikintisinden geçen diğer araçları gözlemleyerek suyun derinliğini tahmin etmeye çalışın.
  • Devri yüksek ve sabit tutarak suyun egzoza girmesini önlemeye çalışın. Fakat egzoza su girdiğini düşünüyorsanız aracı çalıştırmaya çalışmayın. Çünkü bu durum motor hasarını arttıracaktır.

Ek olarak kış aylarında araç lastiklerine özellikle dikkat etmek gerekir. Kış lastikleri, buzlanma gibi durumlarda sağlıklı bir yol tutuşu sağlayarak güvenli bir sürüş gerçekleştirmenize yardımcı olur.

7Yol Çizgisi ve İşaretleri

Nemle beraber yollardaki sarı ve beyaz renkli şeritler, aracınızın kaymasına neden olabilir. Bu nedenle çizgilerin üzerinden gitmemeye özen göstermeniz önemlidir. Fakat görüş mesafesinin azaldığı durumlarda ise bu çizgiler kurtarıcınız olacaktır. Şeritlerin içerisinde kalarak güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz.

Yağmurlu Havalarda Kullanılabilecek Araç Ürünleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here