Ticari Araç Kiralama Nedir? ve Şartları Nelerdir?

0
1127
hafif ticari araç

Günümüzde firmalar bulunduğu sektöre ve yaptığı işe göre farklı araç türlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu araç türlerinden biri de “Ticari Araç” olarak adlandırılmaktadır.

Günümüzde firmalar bulunduğu sektöre ve yaptığı işe göre farklı araç türlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu araç türlerinden biri de “Ticari Araç” olarak adlandırılmaktadır. Ticari Araç, insan ya da yük taşıyabilecek kapasiteye sahip olan araçları tanımlamaktadır.

Firmalar ticari araç ihtiyacını farklı şekillerde karşılayabilir. Firmaların ticari araç ihtiyacını karşılayabilmek için ticari araç satın alabilir. Ancak günümüzde artan maliyetler nedeniyle firmalar, ticari araç satın almak yerine ticari araç kiralama yolunu tercih etmektedir.

Firmaların ticari araç ihtiyacını karşılayabilmek için başvurduğu yolların başında gelen “Ticari Araç Kiralama” ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Ticari araç kiralama ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Ticari Araç Kiralama Nedir?

Ticari araç kiralama, adından da anlaşabileceği üzere hafif ve ticari araçların firma ya da işletmelere kiralanması hizmetine verilen isimdir. Ticari araç filosu kurmak ya da mevcut ticari filosunun kapasitesini artırmak isteyen firmalar başta olmak üzere işletmeler, şirketler veya şahıslar ticari araç kiralama hizmetinden sık sık faydalanmaktadır.

Ticari Araç Kiralama Şartları Nelerdir?

Ticari araç kiralama hizmetinden faydalanmak isteyen firmaların bazı şartları yerine getirebiliyor olması gerekmektedir. Ticari araç kiralama şartlarından bazıları şu şekildedir;

  • Ticari araç kiralayabilmeniz için K2 belgesine sahip olmanız gerekmektedir. K2 belgesi, eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir.
  • Kiralayacak olduğunuz ticari aracı taşımacılık için kullanmayacaksanız, firmanıza ait bir araç bulunması gerekmemektedir. Ancak aracı taşımacılık için kullanacaksanız, firmanıza ait 1 adet ticari aracı K2 yetki belgenize kaydettirmelisiniz.
  • Ticari araç kiralama bireysel olarak yapılacaksa, aracı kiralayacak olan kişiden sadece belirli belgeler istenmektedir.
  • Ticari aracı kiralama amacı araç kiralama işleminden önce belirtilmelidir. Çünkü ticari araçlar yolcu taşımak, mal taşımak ya da kullanmak için kiralanabilmektedir. Kiralama amacına göre farklı belgeler talep edilmektedir.
  • Son olarak ticari araç kiralayabilmek için gerekli belgelerin tamamlanması, aracı kiralayacak olan kişi ya da firmanın sorumluluğundadır. Bu yüzden gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması son derece önemlidir.

Ticari araç kiralama şartları genel olarak böyledir. Ancak araç kiralama firmasına göre bazı ekstra belgeler talep edilebilir. Bu yüzden ticari araç kiralarken, araç kiralama firmasıyla iletişime geçmeli ve süreç ile ilgili bilgi almalısınız.

Ticari Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Ticari araç kiralamanın en büyük avantajı, yeni bir araç alma maliyetinin önüne geçmesidir. Ticari araç kiralayarak, kişi ya da firmalar yeni bir araç almanın maliyetinden kurtulduğu gibi araç ihtiyacını da karşılayabilmektedir. Ancak ticari araç kiralamanın tek avantajı bu değildir. Ticari araç kiralamanın diğer avantajları şu şekildedir;

  • Bir iş ya da operasyon için kişi ya da firmalar belirli bir süreliğine ticari araca ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda firma ya da kişiler araç satın almadan, ticari araç kiralama yolunu kullanarak ihtiyaçlarını kolay bir şekilde karşılayabilir.
  • Firma ya da kişiler farklı ticari araç modellerine ihtiyaç duyabilir. Bu noktada ticari araç kiralama sayesinde araç modeli seçebilirsiniz.
  • Ticari araçların bakım ve onarımlarının düzenli periyotlarla yapılması son derece önemlidir. Ticari araç kiraladığınızda, aracı kiraladığınız firmanın anlaşmalı olduğu servislerde gerekli bakım ve onarımlar yapılmaktadır.
  • Araç kiralama bedeli önceden belirlendiği için sabit fiyatlarda kira ödemesi yaparsınız.
  • Kiraladığınız araçta herhangi bir problem olması durumunda, ortaya çıkan problemler uzmanlar tarafından çözülür.
  • Araç kiralama ödemesi sermayeye yansımadığı için nakit kaynaklarınızı farklı alanlarda değerlendirebilirsiniz.
  • Araç kiralama süresi bittikten sonra dilerseniz araç modelini değiştirebilir ve bu sayede araç satma gibi süreçlerle vakit kaybetmezsiniz.
  • Araç vergileri, lastik değişimi, sigorta, periyodik bakım ve muayene masrafları araç kiralama firması tarafından karşılanmaktadır.

Ticari Araç Kiralama Fiyatları Nedir?

Ticari araç kiralama fiyatları birbirinden farklı parametrelere göre değişiklik göstermektedir. Bu parametrelerin başında aracın modeli geliyor. Daha teknik özelliklere sahip ve daha yeni bir ticari araç kiralamak istediğinizde, eski model bir araca göre daha fazla kiralama bedeli ödersiniz. Araç modeline bağlı olarak yakıt tüketimi, aracın kasası ve kilometresi de ticari araç kiralama fiyatını etkilemektedir.

Araç modeli dışında ise kiralama süresi de ticari araç kiralama fiyatını etkilemektedir. Uzun süreli kiralamalarda, kiralama fiyatı artış göstermektedir. Ancak uzun süreli kiralamalarla, kısa süreli kiralamaları karşılaştırdığımızda aylık ya da günlük bazda uzun süreli kiralama fiyatları daha uygundur.

Son olarak ise aracı kiraladığınız firmanın sizlere sunmuş olduğu hizmetler de ticari araç kiralama fiyatını etkilemektedir. Örneğin; araç arızalanması durumunda yedek araç tahsis eden bir firma ile tahsis etmeyen bir firmanın fiyatlandırması aynı olmayabilir. Ancak bu noktada işlerin aksamaması için gerekli hizmetleri tam anlamıyla sunan araç kiralama firmalarını tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

İhtiyaçlarınızı Karşılayan Ticari Araç Kiralama Şirketi Nasıl Seçilir?

İhtiyaçlarınızı karşılayacak ticari araç kiralamak için, öncelikle sektörde filo araç kiralama hizmeti sunan güvenilir ve profesyonel bir firma seçmeniz gerekmektedir. Filo araç kiralama, işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak araçların kiralanması için en uygun seçeneklerden biridir. Bu hizmet sayesinde, işletmelerin araç filolarını yönetirken, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanabilir. Doğru araç kiralama şirketinin seçilmesi, işletmelerin faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinde büyük bir önem taşır.

Ticari Araç Kiralama sektöründe Borlease Otomotiv A.Ş, 2013 yılından bu yana hizmet veriyor. Müşteri memnuniyetine, çevreye, yasalara ve etik değerlere saygılı politikasıyla sektörün öncüleri arasında yer alan Borlease, 64 çalışanı ve 4600 adetlik araç filosuyla dikkat çekiyor. Ticari araç kiralama hizmetinin yanı sıra kısa ve uzun dönem araç kiralama, Yakıt Yönetimi ve Telematics hizmetleri de bulunan Borlease ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için https://www.borlease.com.tr/ üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here