İçten yanmalı motorlu otomobillerin artan araç fiyatları sebebi ile ülkemizde yakın gelecekte de tercih edileceği aşikar. Elektrikli otomobillerin ülkemiz piyasasında ki yüksek fiyatları ve şarj istasyonu alt yapısının anlık yetersizliği, otomobil ihtiyacının içten yanmalı motorlara sahip modellerle karşılanmasına sebep oluyor. Otto Çevrimi ile çalışan çoğu içten yanmalı motor 4 zamanlı çalışmakta ve hava yakıt karışımını silindirin içine göndermektedir. Supapların açılıp kapanması kam mili aracılığı ile gerçekleşirken, kam miline bağlı dişliler bir zincir sayesinde gücünü krank milinden alır. Kam mili, diğer bir adı ile eksantrik mili bazı otomobillerde tek, bazı otomobillerde ise iki tanedir. Daha önceki yazımızda DOHC motorlar hakkında konuşmuştuk. Üstten çift eksantrikli anlamına gelen DOHC motorlar tek içten yanmalı motor tipleri değildir. Üstten tek eksantrikli modellerde piyasada mevcuttur. Üstten tek eksantrikli motorlar ‘Single Overhead Cam Shaft’ anlamına gelen, SOHC ibaresini taşırlar. Gelin birlikte SOHC motor tipine ve nasıl çalıştığına bir göz atalım.

SOHC VS DOHC

SOHC Motor Nedir?

Bir başka üstten eksantrikli motor tipi olan SOHC motorlar, motor bloğu üst kapağı içerisinde tek eksantrik mili barındırırlar. Çoğu SOHC motor tipinde silindir başına bir adet emme ve bir adet egzoz supabı bulunur. Ancak genellemek doğru değildir. Piyasada silindir başına 3 veya 4 supap düşen SOHC motor modelleri de mevcuttur. DOHC motorlara göre daha basit yapılara sahip olan SOHC motorlar yapıları gereği silindir içine daha az hava yakıt karışımı alır ve yakılan yaktı egzoz supapları sayesinde dışarı yollar.

Üstten tek eksantrikli motor bloğu.

Avantajları Neler?

SOHC motorlar sahip oldukları tek kam mili ile daha basit bir sisteme sahiptirler ve sorun çıkarma ihtimali daha düşüktür. Buna rağmen DOHC motor tiplerinde kam mili yüzünden yaşanan arıza oranı oldukça düşüktür. Günümüzde FC-5 kodlu I-VTEC sistemine sahip Honda Civic Modelleri, silindir başına 4 supap kullanan toplamda 16 valf barındıran SOHC motorlar kullanır. Bu motorlar 1.6 litrelik silindir hacmine, 125 beygir güce ve 152 Nm tork değerine sahiptir. Ayrıca tek kam mili barındırmalarına rağmen oldukça performanslı modellerdir.

SOHC Honda
Atmosferik 1.6 litrelik benzinli motora sahip Civic tek kam mili kullanıyor.

2. El Honda Civic Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here