Şimdiye Kadar Üretilen En Basit Araba: Citroen Mehari, efsanevi Citroen 2CV etrafında tasarlanan dayanıklı ve güçlü bir model olarak karşımıza çıkıyor. Arabalar için adlandırma kuralları ilginç ve bazen kafa karıştırıcı bir konu olabilir. Temalar ve sıfatlar uygulandığı modelle her zaman mükemmel şekilde eşleşmeyebilir. Fransız otomobil üreticisi Citroen, çölde ve çevre bölgelerde kullanılan develere atıfta bulunan ve dayanıklılık, hareketlilik ve basitlik öneren Mehari modeli ile şimdiye kadar üretilen en basit araba modelini üretmeyi başardı.

Gücü ne yazık ki kilit bir oyuncu olmayan güç aktarma organlarına geçmeden önce, sofistike olmaması ve plastik kullanımıyla dikkat çeken Mehari’nin gövdesinden ve şasisinden bahsetmemiz gerekiyor. Gövde panelleri hem ucuz oluklu çatı kaplamalarını hem de kulübe tarzı yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Modern ve eski dokunuşlar sayesinde araca hem retro hem de neredeyse zamansız bir görünüm kazandırıyor. Otomobilin iç tasarıma baktığımız zaman standart olarak iki koltuğunun bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca genel olarak boş bir salon tasarımından yola çıkan Mehari, sahibinin istediği şekilde dekore etmesine olanak tanıyor.

Belirsiz Fakat Amacı Olan Bir ArabaŞimdiye Kadar Üretilen En Basit Araba: Citroen Mehari

Develerden ilham alan Fransız otomobil üreticisi Citroen, Mehari araba modelini iki farklı amaç için tasarladı. Amacı hem faydacılıktı ama hem de yaşam tarzı ve eğlenceye odaklanıyordu. Arabanın temel kullanım nedeni sıcak iklimlerde konforlu kısa mesafe yolculuklar sunmasıdır. Ayrıca isteğe bağlı olarak aracın arka tarafını, farklı tasarımlara çevirebiliyordunuz. Örnek olarak çiftçilikle uğraşan biri için bu Mehari araba modeli, havyan veya tarım eşyaları taşımak için kullanılabilmektedir. Böylece gerektiği zaman kolaylıkla kamyon olarak kullanılabilen Mehari, çok boyutlu yapısı ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır. Ayrıca 2CV Jeep fikri de dahil olmak üzere bir dizi prototip ve fikir çalışmalarına sahip olmuştur.

Fransız otomobil üreticisi Citroen, normal bir otomobilin off-road ve sadeleştirilmiş versiyonunu üretme fikrine sahip olan tek marka değildi. İngiliz otomobil üreticisi Mini’de zamanında Moke modeli ile farkındalık yaratmıştır. Ayrıca Mini’nin Moke modeli, Citroen’in Mehari modeline de oldukça benzemektedir. Mini Moke, İngiliz Ordusunun ihtiyaç duyduğu gizli off-road silahı olması umulurken fiyasko olarak sonuçlanmıştır. Özellikle  Land Rover Defender’ın tacını almayı planlayan Mini Moke, düşük beygir ve tork değeri, kısa orantıları ve yemek tabağına benzeyen tekerlek boyutu ile anılara bürünmüştür.

Çöl GücüŞimdiye Kadar Üretilen En Basit Araba: Citroen Mehari

Mehari’nin gücü ilham alınan modelinden geliyordu. 2CV’den gelen 29hp, 0.6 litrelik çift silindirli ve hava soğutmalı motoru, Mehari’nin maharetini arttırmayı amaçlıyordu. Bu tasarımda 544 kilogram ve 4 vitesli olması, motorunun son derece dinamik olmasını sağlamıştır. Ayrıca Citroen Mehari’nin son hızı 100 kilometre / S’dir. Bu hıza yaklaşık olarak 45 saniyede ulaşmaktadır. Otomobili diğer pazarlar için daha yetenekli, çekici ve daha ilgi çekici hale getirmek için ilginç bir 4×4 versiyonu tasarlandı. Çift motorlu 2CV’deki (Citroen 2CV Safari) önceki çabalardan sonra, uygun arazi sürüşü Mehari doğdu. Bu versiyon sadece bir motor kullanıyordu. Ancak dört tekerleğin tümü hem bağımsız süspansiyona hem de disk frenlere sahipti. Böylece ilk modeline göre çok daha farklı ve başarılı bir model olarak karşımıza çıkıyordu. Birçok uzmanın söylediği verilere göre Mehari’nin bu modeli, %60’a varan eğim ve eğimleri aşma kabiliyetine sahiptir. 4×4 modeli, ilk model olan Mehari’nin 19 yıllık ömrü kadar uzun olamadı. 4×4 modeline sahip olan Citroen Mehari, 1968 yılındaki ilk çıkışı ile 1987 yılındaki sonu arasında sadece 14 yıl boyunca satışta kalmayı başardı.

Citroen E-Mehari

2016 yılında E-Mehari tanıtıldı. Geçen yüzyılın klasik beygir gücünün elektrikli bir yeniden hayali olarak karşımıza çıkan E-Mehari, her hava koşuluna uygun minimalist bir iç mekan, plastik gövde ve ilginç bir tarz içermektedir. Ayrıca yeni model, 1.5 ton ağırlığında olacak ve 2 tekerlekten çekişli, elektrikli piller ile çalışmaktadır. 6 saniyede 0’dan 100 kilometre hıza ulaşması da modelin başarısını kanıtlayıcı niteliktedir. Standart bir hatchback araba modelinden çok daha iyi bir off-road sürüşüne sahip olması olması, Citroen E-Mehari’nin daha işlevsel ve yetenekli olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak Şimdiye Kadar Üretilen En Basit Araba: Citroen Mehari, yeni tasarımı ve özellikleriyle başarılı olarak karşımıza çıkıyor. Yeni dünya düzenine uygun kompakt ve yerden yüksek tasarımı, Citroen için farklı başarılara yol açacağını göstermektedir.

İkinci El Citroen İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here