Spor arabaların özellikle AWD spor arabaların birçoğu şaşırtıcı derecede pratiktir ve nerde yaşarsanız yaşayın günlük yaşamda kullanılabilir. Hatta bazıları dört tekerlekten çekiş ile donatılmıştır!

AWD Nedir?

Spor araba yeni bir buluş değil ama onları dört tekerlekten çekişli olarak üretmek, otomotiv dünyasında oldukça yeni bir gelişmedir. Umut vadeden orijinal spor otomobil, 1980’lerin Audi Ur-Quattro’suydu ve karlı koşullarda üstün yol tutuşu görüyoruz. Alışılmışın dışında eşsiz olsa da rakiplerine kıyasla yolda çok daha yavaştı. Mühendislik geliştikçe ve teknoloji ilerledikçe, dört tekerlekten çekiş sistemleri, çoğu spor otomobil üreticisinin arabalarında AWD seçeneği sunduğu noktaya kadar daha iyi ve daha iyi hale geldi. Tüm üreticilerin BMW’si, xDrive sistemlerini mevcut M arabalarında bile sunuyor. Audi, Quattro sisteminde ısrar etti ve Mercedes-Benz, 4MATIC adlı kendi sistemini geliştirdi. Diğer çoğu şirket, sürümlerini AWD olarak adlandırır.

Spor araba, neredeyse süper arabaya rakip bir araca dönüştü; en küçük hot hatch bile, dört tekerlekten çekiş sayesinde, 0-100 km/s süratte on yıl önceki bir süper arabayı geride bırakabilir. İşte şu anda piyasada satılan en iyi AWD spor arabalarından beş tanesi.

5- Audi TTS

awd spor araba audi

Audi TT, Alman markasının Mercedes-Benz SLK ve BMW Z3’e cevabıydı. Yıllar geçtikçe, ona uygun fiyatlı bir Audi R8 dendi. Özellikle sıralı 5 silindirli TTRS versiyonu vermesiyle oldukça iyi bir küçük spor arabaya dönüştü.  

TTS modeli, VW Golf R’den 306 hp üreten 2.0 litrelik turboşarjlı sıralı-4’e sahiptir. Güç, 6 ileri manuel veya 6 ileri otomatik ile dört tekerleğe de gönderir.

4- Mercedes-Benz C43 AMG

Mercedes-Benz C43 AMG awd spor araba

Mercedes-Benz, AMG modelleriyle ilgili olarak biraz zor bir dönemden geçti. Bununla birlikte ’43 AMG’ lakabıyla V6 motorlu bir versiyonunu tanıttı. 43’lerin en küçüğü C43 AMG Coupe idi. Fakat yeni CLE-Serisi’nin gecikmesi nedeniyle hala satışta. C43 AMG, 360 hp ve 384 lb-ft tork üreten 3.0 litrelik çift turbo V6 ile donatılmıştır. Güç, 9 vitesli bir otomatik şanzıman aracılığıyla arkaya veya dört tekerleğe birden gönderiyor.

3- BMW M240i

BMW M240i awd spor araba

İlk olarak belirtmeliyim ki BMW M240i harika bir otomobil. Yakın zamanda görücüye çıkan bi’ M2 değil ama gerçek bir M-arabasının sürüş dinamiklerine sahip. Tasarıma ve kullanılabilir arka koltukların olmamasına alışmak biraz zaman alabilir. Ancak olması gerekenden çok daha iyi bir spor otomobil olduğuna şüphe yok. M240i, diğer 6 silindirli BMW otomobilleriyle aynı B58 3.0 litrelik turboşarjlı sıralı-6’ya sahiptir ancak 370 hp ve 370 lb-ft tork üretecek şekilde ayarlanmıştır. Güç, 8 ileri otomatik şanzıman aracılığıyla dört tekerleğe de iletilir. BMW kısa bir süre önce M240i’yi arkadan çekişli olarak kullanıma sundu. Ancak yine de manuel şanzımanlısı çıktı.

2- Porsche 911 Carrera 4S

Porsche 911, piyasadaki en iyi spor otomobildir ve uzun süredir öyle. Bu nedenle Porsche, 911 serisini müşterilerinin tüm ihtiyaçlarına uyacak şekilde tasarladı. Alman devi, motor hacmini artırmanın, turboşarj eklemenin ve hatta ödüllü spor otomobilini dört tekerlekten çekişli hale getirmenin yanı sıra çok yakın bir gelecekte hibrit bir versiyonu da tanıtacak. Bu gerçekleşene kadar, 911 serisindeki en iyi seçeneklerden biri kesinlikle Carrera 4S’dir . Dört tekerleğe de güç gönderen 444 hp ve 391 lb-ft tork üreten 3.0 litrelik çift turbo düz 6 ile donatılmıştır. En iyi kısımı ise 911, etkileyici 8 vitesli PDK otomatik veya 7 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor.

Porsche 911 Carrera 4S awd spor araba

1- BMW M4 Rekabet xDrive

BMW M4 Rekabet xDrive

BMW M4 Competition kesinlikle piyasadaki en iyi spor otomobillerden biridir. Hatta dört tekerlekten çekişli versiyonların en iyisi olabilir. Fakat M4 Comp yalnızca arkadan çekişli olarak mevcuttur. Ancak bir düğmeyi tıklatarak 4WD ve 2WD arasında kolay ve hızlı bir şekilde geçiş yapabildiğiniz zaman, neden xDrive’ı seçmeyelim ki? M4 Comp, normal M4 ile aynı S58 twin-turbo inline-6’ya sahiptir ve 503 hp ye yükseltilmiştir. Güç, 8 vitesli otomatik şanzımandan dört tekerleğe aktarılıyor. Fakat çift kavramalı değil. BMW’nin arka taraflı tork dağılımı sayesinde, M4 Comp 4WD modunda bile donut yapabiliriz. Biraz daha eğlence isterseniz, 2WD moduna geçebilir.siniz Böylelikle gerçek BMW holiganlığında arka lastiklerin parçalanmasını izleyebilirsiniz!

BMW Motorlarına Sahip Olan Spor Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here