Peugeot Citroen 1.4 HDi Motor Sahipleri Dikkat! Aracınız Yanabilir

1
6817

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullanmış olduğu ulaşım araçlarıdır. Günlük olarak kullanımda, küçük motor hacmine ve düşük yakıt tüketimine sahip küçük boyutlu araçlar tercih ediliyor. Hatta marka model verecek olursak; Peugeot modellerinin 1.4 HDi motora sahip olanları, Fiat grubunun 1.3 multijet versiyonları, Hyundai’nin CRDİ motor seçenekli olanlarıdır. Bu motor seçenekleri düşük yakıt tüketimi ve tatmin edici performansı bir arada sunan motorlardır. Ancak bu motorları kullanan araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu yazımızda sizlere; Peugeot Citroen 1.4 HDi motorlu araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalardan neredeyse en önemlisi olan turbo keçesinden bahsedeceğiz.

Peugeot 207 1.4 HDi

Bakımlarınızı Düzenli Yapın

Otomobillerin, sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Periyodik bakım kapsamında otomobillerin; yağı, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresi değişir. Bu bakımları aksatmak uzun vadede büyük sorun ve büyük masrafları beraberinde getirir.

Peugeot Citroen 1.4 HDi Motor Sahipleri Dİkkat Turbo Isı Kalkanı Aracınızı Yakabilir

Peugeot Citroen grubunun çok sevilen ve tercih edilen 1.4 HDİ motoruna dışarıdan bir göz atacak olursak; Turbonun, motorun ön bölümüne konumlandırıldığını görebiliriz. Turbonun bulunduğu konum radyatör ve fan bölümüne çok yakın olduğunu görürüz. Turbo çalışma prensibi gereği çok ısınır. Isınan turbonun, radyatör bölümünü eritmemesi için ısıyı hapsedebileceği bir kalkan bulunur. Bu ısı kalkanıdır. Dışarıdan bakıldığında keçe gibi turbonun etrafında siyah renkli bir parça olarak görülür. Bu parça zamanla eskir ve deformasyona uğrar. Deformasyona uğradığı dışarıdan da gözükebilir.

Aracın Yağını Değiştirmeyin Bu Parçayı Değiştirin

Turbo ısı kalkanının deformasyona uğraması, ısıyı içine hapsetmesine engel olmaktadır. Deformasyona uğrayan ısı kalkanı tutuşabilir ve aracınız yanabilir. Bu sebeple maddi açıdan sıkıntılı bir dönemdeyseniz aracınızın yağını değiştirmeyin yine de bu parçayı değiştirin. Birçok aracın bu parça sebebiyle yandığına şahit oldum. Hatta benim aracım da az kalsın yanıyordu.

Aracım Yanıyordu

2008 model Peugeot 207 1.4 HDi aracımla şehirler arası yolculuk yapıyordum. Yola çıkmadan önce motor yağı ve suyunu kontrol etmiştim. Lastik hava basınçlarını kontrol etmedim. Belki de aracımı yanmaktan kurtarmamı sağlayan budur. Yola çıktıktan yaklaşık 1 saat sonra bir benzinlik gördüm ve durup lastik havalarını kontrol etmeye karar verdim. Petrole girdim. Lastiğe hava basarken bir baktım ki motor kaputundan duman çıkıyor. Hemen gidip kaputu açtım. Turbonun ısı kalkanı yanmaya başlamıştı. Su vasıtasıyla söndürdüm. En yakın serviste değişimini gerçekleştirdim. Belki lastik havasını kontrol etme kararı almasaydım aracım komple yanacaktı. Bu sebeple ısı kalkanlarınızı kontrol edin değişmesi gerekiyorsa aksatmayın.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here