Panasonic silindirik pil hücreleri ile Tesla arabalarına güç verecek… Panasonic çok daha büyük, daha yüksek kapasiteli silindirik pil hücreleri ile geleceğin Teslalarına güç verecek. Ünlü Japon pil üreticisi, Tesla’nın söz verdiği 4680 pili, çok daha ucuza inşa edecek. Aynı zamanda da depolama kapasitesinin beş katına izin vereceğini açıkladı.

Panasonic, geçen yıl Tesla’nın Pil Günü etkinliğinde ön izlemesi yapılan 4680 silindirik pilini nihayet piyasaya sürdü. 4680 silindirik pilin, Tesla’nın halen Panasonic tarafından sağlanan Model 3 ve Model Y’de kullandığı 2170 lityum-iyon hücresinden beş kat daha fazla enerji depolayacağı iddia ediliyor. Dahası yeni 4680 pili önceki 2170 piline oranla iki kat daha ucuza üretilecek. Panasonic ayrıca, 2022’nin sonlarında arabayı üretmeye başlamayı bekleyen bir Amerikan girişiminin ürünü olan Canoo Lifestyle Vehicle için pil tedarik etmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Panasonic Silindirik Pil Hücreleri ile Tesla Arabalarına Güç Verecek

Pil teknolojisi sürekli gelişiyor ve en son gelişme, yeni 4680 pil hücresinin bir prototipini ortaya çıkaran Panasonic’ten geliyor. Automotive News, 4680 pillerin mevcut Tesla pil paketlerinin depolama kapasitesinin beş katına sahip olacağını söyledi. Ayrıca yeni pili inşa etmenin yüzde 50 daha ucuza mal olacağını da ekleyerek, ileri teknoloji pilin geleceğin Tesla’larına güç sağlayacağını bildirdi.

Panasonic Silindirik Pil Hücreleri ile Tesla Arabalarına Güç Verecek

Panasonic, 4680 pili ilk kez tanıttı ve bu kadar ayrıntı paylaştı. Tesla’nın bu ayın başlarında yayınlanan kazanç raporu, 4680 hücreyi kullanarak pil paketlerini test ettiğini söyledi. Panasonic, bu yılın başlarında yeni format için bir test hattı oluşturdu. 4680, pilin boyutlarını ifade eder: 46 milimetre (1,6 inç) genişlik ve 80 mm (3,1 inç) yükseklik. Tesla, yeni pil tipi sayesinde 2030 yılına kadar pil üretiminde 100 kat artış olacağını ortaya attı. Ayrıca yeni hücre tasarımının mevcut hücrelerin altı katını ürettiğini iddia ediyor.

Tesla Pil Çalışmaları Konusunda da Öncü

Tesla, şuan da silindirik hücreler kullanan tek otomobil üreticisidir. Ancak çok kısa bir süre de bu pili kullanmak isteyen diğer otomobil şirketlerinin de olacağını düşünüyoruz. Aynı şekilde benzer teknolojiler sunan pil şirketleri de 2030 yılına kadar artış gösterecektir. Ayrıca Tesla’nın elektrikli araç sektörünün öncüsü olduğu gibi araç menzilini artırmaya yönelik çalışmaların başına koyabiliriz. Her alanda rakiplerinden birkaç hatta üç beş adım önde giden Tesla’yı takdir etmeden geçemiyoruz.

Yeni Panasonic Silindirik Pil Hücreleri VS Tesla’nın Kullandığı Önceki Piller

Yeni 4680 hücrenin ek enerji kapasitesi tabi ki bir sihir değil. Bu şuan da Tesla’nın kullandığı mevcut pillerden çok daha büyüktür. Ancak bu büyüklük tamamen hacim bazındadır. 4680 silindirik pil hücresi, Model 3 ve Model Y pil paketlerinde şu anda kullanılan 2170 hücreden 5,5 kat ve Model S ve Model X’te kullanılan 18650 hücreden 8,0 kat daha büyüktür. Ayrıca 18650 pil hücresi tipik bir pil olan AA pilden biraz daha büyüktür.

Panasonic Silindirik Pil Hücreleri ile Tesla Arabalarına Güç Verecek

Panasonic’in pil operasyonları başkanı Kazuo Tadanobu toplantıda, “Bunu diğer tarafın yani Tesla’nın güçlü arzusu nedeniyle geliştirdik. Ve bunun yalnızca daha güçlü bağlara yol açabileceğini düşünüyoruz” dedi.

4680 Panasonic Silindirik Pil Hücrelerini Ne Zaman Tesla Araçlarında Görebileceğiz

Panasonic’in Nevada’da Tesla Gigafactory’den çıkan araçlar için üretim yaptığı bir pil üretim tesisi var. Electrek’e göre ve Tesla açıklamalarından anlaşıldığı üzere, 4680 silindirik pil hücrelerinin bulunduğu ilk Tesla araçları gelecek yıl teslim edilebilir. Pil operasyonları başkanı Tadanobu ayrıca Panasonic’in daha ucuz lityum-demir fosfat üretme niyetinde olmadığını söyledi. Ancak Tesla’nın raporları, şirketin dünya çapında “standart menzilli” araçlarında bu pilleri kullanmaya başlamayı planladığını belirtmişti. Panasonic böyle söylese de, raporlar şirketin standart menzilli Tesla’lar için LFP piller üreteceğini gerçekliyor.

Panasonic’in Yeni Bir Diğer Pil Tedarikçisi

Panasonic, Tesla için 4680 pil üretmenin yanı sıra, yakın zamanda Japon elektronik şirketi ile bir anlaşma açıklayan Amerikan elektrikli araç girişimi Canoo’ya da pil tedarik edecek. Panasonic pilleri, Canoo’nun 2022’nin dördüncü çeyreğinde üretime başlayacağını öngördüğü Lifestyle Vehicle (Yaşam Tarzı Aracına) güç sağlayacak. Ayrıca Hollandalı girişimci VDL Nedcar, Avrupa ve Amerika pazarları için van benzeri bir araç inşa edecek.

"<yoastmark

Elektrikli araç girişimi Canoo, kanıtlanmış güvenilirlikleri için Tesla’ya özgü 4680 formatı olmayacak olan Panasonic pilleri seçtiklerini söyledi. Canoo, 80.0 kWh bataryadan 402 km menzil talep ediyor. Ayrıca yeni girişim taban panel van versiyonunun ABD için 34.750 dolardan başlayacağını söyledi.

Sıfır Km Otomobil Fiyatları

Tesla Rakiplerine Pil Tedarik Etmek İstiyor!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here