Otomatik Vites Ehliyeti Nedir ? Nasıl Alınır ?

0
6399

Son yıllarda kullanımının artmasıyla beraber otomatik vites en çok tercih edilen şanzıman türü oldu. Bununla beraber birçok insan da zaten manuel kullanmıyorum diyerek otomatik vites ile araba kullanmayı öğreniyor. Ve otomatik vites ehliyeti alıyorlar.

Otomatik Vites Nedir ?

Otomatik şanzıman ya da otomatik vites, normal sürüş koşullarında vites değiştirmek için herhangi bir sürücü müdahalesi gerektirmeyen motorlu araçlarda kullanılan bir düzenektir. İleri ya da geri özellikli birden fazla kademesi de bulunur.  En yaygın otomatik şanzıman türü, bir planet dişli seti, hidrolik kontroller ve bir tork dönüştürücü kullanan hidrolik otomatik şanzımandır. Diğer otomatik şanzıman türleri arasında sürekli değişken şanzımanlar (CVT), otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar (AMT) ve çift kavramalı şanzımanlar (DCT) bulunur. Otomatik vites ehliyeti ile de normal ehliyetle de otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz.

otomatik vites ehliyeti

Otomatik Vites Ehliyeti

1 Ocak 2016 tarihinden önce her sürücü adayı manuel araç kullanmak zorundaydı. Sınavı geçebilmek için sınav aracının manuel şanzımanlı bir araç olması gerekiyordu. Ancak 2016 yılı başından itibaren bu durum değişti ve isteyen adaylar otomatik vitesli araçlarla ehliyet sınavına girebilmeye başladılar. Teorik sınavlarda herhangi bir ayrım olmazken, eğer sürücü adayı başvurusunda belirtmek kaydıyla otomatik şanzımanlı bir araçla sınava girebiliyor. Daha öncelerde ülkemizde ön yargı ile yaklaşılan bir teknoloji olan otomatik şanzımanlara bakış artık değişti. Teknolojinin getirmiş olduğu büyük kolaylıklardan birisi olan otomatik şanzımanlar özellikle şehir içi araç sürüşlerinde inanılmaz bir rahatlık ve konfor sunuyorlar.

Nasıl Alınır ?

Otomatik vitesi ehliyeti almak normal ehliyet almaktan farksız hatta daha kolaydır diyebiliriz. Her iki ehliyet için de yaş sınırı 18’dir. Otomatik vites ehliyeti sahibi olabilmeniz için normal ehliyet ücreti ödemeniz gerekmektedir. Ekstra bir ücreti yoktur. Sadece dikkat edilmesi gereken nokta otomatik ehliyeti sürücüsü manuel vitesli araçları kullanamamaktadır. Eğer ki manuel de kullanmak isterse ayrıca tekrar direksiyon sınavına girerek manuel vites için yeterli olduğunu ispatlamalıdır. Fakat günümüzde birçok insan manuel şanzımanların önümüzdeki yıllarda tamamen biteceğini düşünüyor. Bu sebeple de manuel vitesin bir hobi olarak olması gerektiğini savunuyorlar. Bu sebeple de belki hiçbir zaman manuel vites bilmeye gerek duymayacak da olabilirsiniz.

Otomatik vites için ehliyet almak istiyorsanız önce bir sürücü kursuna kaydolup teorik sınavı geçmeniz gerekmektedir. Ardından direksiyon derslerinizi tamamlayıp direksiyon sınavını da geçerseniz işlem tamamdır. Buradaki normal ehliyet sürecinden tek fark sınava girilen aracın şanzıman çeşidi. Onun haricinde tüm süreç aynı işliyor.

otomatik vites ehliyeti

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here