“MURAT GÜNAK” MERCEDES’İN TÜRK OTOMOBİL TASARIMCISI 

Dünya Otomotiv Sektöründe başarılı işlere imza atarak Türkiye’nin gururu olan isimler var. Murat Günak, bir Türk otomobil tasarımcısı ve Volkswagen ile Mercedes’in eski baş tasarımcısı. 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nda (TOGG) tam zamanlı görev almaya başladı.

1Murat Günak, Almanya’da Güzel Sanatlar Akademisi Okudu

Murat Günak, 1957 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ortaokulu İstanbul’da bitirdikten sonra Günak, yurt dışında, Kassel’deki Hochschule für Bildende Künste’de (Güzel Sanatlar Akademisi) endüstriyel tasarım bölümünde eğitim aldı.

Daha sonra Londra’daki Kraliyet Sanat Koleji’nde, “Claude Lobo ve Patrick Le Quément” idaresi altında çalıştı.

2Mercedes- Benz’de Tasarımcı oldu

Eğitim hayatını tamamladıktan sonra Ford Almanya’da ve ardından 8 yıl boyunca Mercedes- Benz’de tasarımcı olarak görev aldı.

Sene1994’te Peugeot’ya Tasarım şefi olarak seçilen Günak, 1998’de Mercedes- Benz ve DaimlerChrysler’e tüm binek otomobiller alanında “Başkan Yardımcısı” olarak yeniden atanmıştır.

2004’te Volkswagen Grubu’nun Tasarım Müdürü olarak görev almış; 2007’de Volkswagen’deki eski çalışan Walter de’Silva ile yer değiştirmiştir.

3TOGG ’un Tasarım Lideri, Murat Günak

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG ‘un tasarım lideri olan Murat Günak, Mercedes SLK, Mercedes C Serisi, Peugeot 206, Volkswagen Eos ve Volkswagen Golf GTI gibi otomobillerin de tasarımcısıdır.

4Türkiye’nin Elektrikli Otomobili TOGG

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB ortaklığında 28 Haziran 2018’de Türkiye’nin ilk elektrikli otomobilini üretmek için birleşti.

2030’a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon 80 bin adet araç üretilmesi planlanıyor.

5TOGG’UN 2022’de Banttan İndirilmesi Planlanıyor

Tasarımı ve konfor ile dikkat çeken TOGG, 400 Beygir Güce sahip olacak. Teknolojik altyapısı ile gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketi mevcut.

Otomobilde, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanma kapasitesi bulunuyor. Yerli otomobil otonom sürüş teknolojisine sahip olacak.

Tamamen elektrikli C-SUV için hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Gemlik’teki fabrikanın faaliyete başlamasıyla birlikte ilk aracın 2022 sonunda banttan indirilmesi planlanıyor.

Murat Günak

 İkinci El Otomobil İlanları

Tekerinize taş değmesin.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here