Günümüzde ürettiği modeller ile çokça tercih edilen bir marka olan Toyota’nın oldukça köklü bir geçmişi var. Özellikle benimsediği ‘müşteri memnuniyeti’ ilkesi Toyota’nın fazlaca sevilme sebeplerinden. Peki Toyota’nın ürettiği modeller sadece şu an yolda gördüklerimiz mi? Elbette ki değil. Gelin sizlere bu zamana kadar üretilen bütün Toyota modellerini ve tarihini anlatalım.

Toyota Kim Kurdu

Toyota, Kichiro Toyoda tarafından 28 Ağustos 1937 tarihinde Japonya’nın Aichi kentinde kurulmuştur. Günümüzde de dünyanın en büyük otomobil markaları arasında yer alıyor. Marka özellikle 2014 yılından itibaren 10 Milyon 230 Bin satış adediyle dünyanın en büyük otomobil şirketi unvanına sahip olmuştur. Marka ilk olarak ticari kamyon ile araç üretimine başlayıp sonrasında binek araç üretimleri ile bugüne gelmiştir. Gelin birlikte bu zamana kadar üretilen bütün Toyota modellerini inceleyelim…

kiichiro toyoda

Toyota Tarihi

Japon otomobil devi Toyota’nın bu zamana kadar ürettiği modelleri incelemeden önce markanın tarihine kısaca göz atalım.

Aslında Toyota, ilk arabasını 1936 yılında üretmiştir. Markanın ürettiği ilk modelin ismi ise “AA”. İlk Toyota modeli olma unvanını taşıyan AA, savaşlarda kullanılmak üzere üretilmiştir. Ancak o dönemlerde İkinci Dünya savaşı olduğu için Toyota’nın bütün tesisleri zarar görüp yok edilmiştir. Bu yüzden şirket bir süre üretimine ara vermek zorunda kalmıştır. Hasarlarını toparlayıp tekrardan üretime geçen Toyota’nın sonraki süreci ise şu şekilde:

1947: “SA” modeli ile ilk kez siviller için araç üretmeye başladı. Toyota SA

1950: Toyota, iflasın eşiğine geldi. Ancak şirket adeta yeniden doğarak verimliliğini artırdı. Aynı zamanda şirketin başına Eiji Toyoda geçti.

1957: Toyota, ABD’ye ihraç ettiği ilk modeli “Crown”ı üretti. Şirket bu modeli ile o dönem Japonya’daki en büyük otomobil üreticisi oldu. Aynı zamanda Toyota Motor Sales USA Inc. ve Toyoto do Brasil SA kuruldu.

Toyota crown

1958: İlk 4×4 arazi aracını Land Cruiser’i üretti. Bu model de yine adından söz ettiren modellerden olmayı başardı.

1958 Toyota land cruiser

1960: Toyota Motor Corporation, AR-GE tesisleriyle ihracatını artırmaya başladı.

1966: Amerikalı sürücüler için Toyota Corolla modelini üretti. Üstelik bu model Dünya genelinde en çok satılan araç unvanına sahip. Satış adedi ise: 42 milyon.

1966 Toyota corolla/Toyota tarihi

1985: Japonya’da kalite kontrol ödülü aldı.

1989: Lüks otomobiller üretmek için Lexus markasını kurdu.

1989 lexus

1994: Sakarya’da Toyota Türkiye fabrikası hizmete başladı. Aynı zamanda yedinci nesil Toyota Corolla sedan üretimine başlandı.

sakarya toyota fabrikası

1997: Toyota Prius isimli ilk seri üretim hibrit otomobilini üretti.

Toyota prius 1997/Toyota tarihi

2002: Dokuzuncu nesil Toyota Corolla sedan ve wagon üretimi.

2004: Toyota Corolla Verso üretimi

Toyota corolla verso

2006: Dünya’nın en büyük otomobil üreticisi unvanına sahip oldu.

2007: Toyota Türkiye fabrikasında, Auris modeli üretilmeye başlandı.

Toyota auris 2007

2016: Toyota CH-R üretimi başladı.

Toyota chr

2019: Toyota Corolla sedan hibrit üretimi başladı.

Diğer bütün Toyota modelleri listesi ise aşağıdaki şekilde:

Sıfır Km Toyota

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here