En yaygın motor sorunları listemizde yer vereceğimiz motor sorunları muhtemelen sizin de başınıza gelmiştir. Bu konuda bilmeniz gerekenlerin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Bir motor, şüphesiz, aracın en önemli parçasıdır. Ve tahmin edebileceğiniz gibi, motorun iyi durumda olduğundan emin olmak çok önemlidir. Hemen harekete geçmezseniz ciddi hasara neden olabilecek bazı yaygın motor sorunları vardır. Motorunuz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak için, en yaygın motor arızaları ve sorunları hakkında konuşacağız.

Motor Nasıl Çalışıyor?

En Yaygın Motor Sorunları

Bu kesinlikle karmaşık bir makine olduğu için birçok kişi, motorun nasıl çalıştığını anlamıyor. Motor, insanoğlunun yarattığı en basit makine olmasa da, nasıl çalıştığı hakkında temel bir fikre sahip olmanız gerekir. Bu yüzden, sizin için basit ve kolay hale getirecek olursa;  Temel olarak, motor arabayı hareket ettiren enerjiye gaz dönüştürür. Gelecekte, enerji kaynağı farklı olabilir, ama her zaman bir motor olacak ve işi aynı kalacaktır. Motor olmadan, arabanız işe yaramaz olacaktır.

Motor Çalışmıyor

Bu en yaygın sorunlardan biridir ve en araç sahipleri birden fazla kez bu durumda karşılaşmıştır. Akü ile ilgili bir sorun ise, motorunuzun krankı aktif olmaz. Bunun yerine, araç bir tıklama sesi yapabilir. Bir motorun çalışmaması için bazı ana nedenler şunlardır: boşalmış akü, kırık ateşleme anahtarı, hatalı yakıt pompası, bloke yakıt filtresi veya aşınmış pil kabloları.

Yıpranmış Bujiler

Küçük olmasına rağmen, bir buji önemlidir. Bu, arabayı ileriye doğru iten kısımdır. Görevi motor içinde sıkıştırılmış gazı tutuşturmaktır.

Kirli veya yıpranmış bir buji zayıf bir kıvılcım ya da hiç kıvılcım yaratmayacaktır. Bu durum motorun teklemesine, duraklamasına veya sert başlangıç yapmasına neden olabilir. Bunların hiçbiri motor için iyi olmadığı için, en yaygın motor sorunları arasında yer alan bujilerin iyi durumda olduğundan emin olun.

Tıkanmış Radyatör

Kirli soğutucu bazı can sıkıcı sorunlar yaratabilir bir sorundur. Kirli soğutucudan tortu ile doldurulmuş radyatör, motor soğutmanın zayıf olmasına yol açar. Sonuç olarak, motoru çok sıcak yapar, ve bu iyi bir işaret değildir. Bu radyatör içinde korozyona neden olabileceği için musluk suyunu kullanmaktan kaçının

Motor Soğutma Sıvısı Kaybı

En yaygın motor sorunları arasında motor soğutma sıvısı kaybıda yer alıyor. Muhtemelen motorun aşırı ısınmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Düşük soğutma sıvısı motorun ısınmasına neden olur. Bu sorunu çözmek için ne yapabilirim? Çözüm çok basit ve kolaydır. Radyatör, hortumlar ve diğer soğutma sistemi bileşenlerini kontrol etmelisiniz. Bu parçaların hiçbirinin sızdırmaz olduğundan emin olun. Buna ek olarak, soğutucunuzun temiz olduğundan emin olun ve gerekirse değiştirin. Aşırı ısınmanın kalıcı motor hasarına yol açabileceğini unutmayın.

Motorun Aşırı Isınması

Aşırı ısınma birçok araç sahiplerinin rastlamak durumunda kaldığı bir sorundur. Düşük soğutucu seviyesi, tıkanmış hortumlar, yanmış radyatör, şişmiş bir baş conta gevşek veya kırık fişler, kırık motor termostatı aşırı ısınma sorunlarına neden olabilir. Motorunuzda ciddi hasarlar olabileceği için aşırı ısınmaya dikkat edin.

Kötü Motor Gürültüsü

Motor bölümünden gelen sıra dışı ses, aracınızda bir sorun olduğunu gösterebilir. Bu nedenle bir kerede buna dikkat etmek önemlidir. Durum ne olursa olsun, muhtemelen sorun size yardımcı olabilecek profesyonel bir mekanik usta ile çözüme kavuşacak. Bu usta sesin kaynağını bulduğunda ne yapacağını bilecek ve hiçbir şey için endişelenmenize gerek kalmayacak. En yaygın motor sorunları arasında Motor gürültüsü yerini aldı.

Zamanlama Zinciri Hatası

Zamanlama zinciri motorun önemli bir parçasıdır ve en yaygın motor sorunları arasında yer almasının nedeni düzgün çalışmayıp sorunlara neden olma ihtimalidir. Motorunuzun çalışması için zamanlama zincirinin dişlilerin etrafında düzgün bir şekilde dönmesi gerekiyor. Zamanlama zinciri ile ilgili bir sorun varsa, bazı açık işaretler olacaktır. İlk olarak, motor çalışırken bir sarsıcı ses üretecek, ve yanlış ateş veya kötü çalışacaktır. Güç ve tereddüt eksikliği de olacak. Son olarak, motor yağı metal talaşı ile dolacaktır. Bu belirtileri görürseniz, hemen gerekli adımları atın.

Hatalı Sensörler

Hatalı bir sensör ciddi motor sorunlarına neden olabilir. Aracınızdaki motor çeşitli sensörler tüm farklı görevleri yerine getirir.  Aracınızdaki en önemli sensörlerden biri oksijen sensörüdür. Egzoz gazlarında yanmamış oksijen miktarını ölçer. Araba bilgisayarı bu verileri hava yakıtı karışımını ayarlamak için kullanır. Bu sensörle ilgili bir sorun varsa, aracınız yanlış bilgi alır. Bu daha düşük gaz, kilometre veya azaltılmış motor gücüne neden olabilir.

Araba Düzgün Hızlanmaz

Aracınız eskisi gibi hız vermiyorsa, belki de motorda bir sorun olabilir. Profesyonel yardım almadan önce, arabanızda kendiniz yapabileceğiniz birkaç şey olabilir.

Zamanlama kayışı veya yakıt filtresi ile ilgili bir sorun olup olmadığını kontrol edin. MAF sensöründe kir birikme olup olmadığına bakın. Oksijen sensörünü kontrol etmeyi unutmayın. Bu bileşenlerden herhangi biriyle ilgili bir sorun yavaş ivmeye neden olabilir.

Motordan Duman Çıkması

Motordan çıkan duman en yaygın araba sorunları listemizde bulunuyor. Egzoz borusundan çıkan mavi veya beyaz duman her zaman kötü haberdir. Arabanızdan duman çıktığını görürseniz, hemen tamir etmek için bir oto tamirhanesine gidin. Şimdi, arabanın egzozundan gelen dumana ne sebep olabilir? Bunun olmasının çeşitli nedenleri var. İlk olarak, yüksek yağ tüketimi mavi dumana neden olur. Aşınmış valf kılavuz contaları, hasarlı piston halkaları veya kötü karter havalandırması buna neden olabilir. Beyaz duman, motorun soğutucu yaktığı anlamına gelir. Çoğu durumda, kırık bir baş conta buna neden olacaktır. Egzozdan olağandışı duman fark ederseniz, sorunun kaynağını en kısa sürede takip edin.

Motor Montaj Sorunları

Motor montaj nedir? Bu, otomobilin motoru yerinde tutan kısmıdır. Tahmin edebilirsiniz, bu arabanın önemli bir parçasıdır. Dikkat edilmezse, hatalı bir motor montaj ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Başarısız bir motor montajı en yaygın belirtisi hızlanan veya yavaşlama zamanlarında fark edeceğiniz sarsıntıdır. Bazı durumlarda, hatta olağandışı motor seslerine de neden olabilir.

Motor Kafası Conta Arızası

Baş conta arızası önemli bir motor sorunudur. Başarısız baş conta arızası değişimi pahalıya mal olabilir ve çok zaman alabilir. Ayrıca, bu başarısızlığın kesin nedenini saptamak zor olabilir. Çoğu zaman, baş conta arızalarına neden olan hatalı soğutma sistemidir. En iyi çözüm profesyonel yardım aramaktır. Bunu düzeltmek için bir oto tamirciye gitmelisiniz.

Yüksek Motor Yağı Tüketimi

Aşırı motor yağı tüketimi asla iyi bir şey değildir. Ciddiye almanız gereken bir sorundur. Peki neden oluyor?

Yağ tüketimi esas olarak piston halkaları ve valf kılavuz contalarına bağlıdır. Hasarlı piston halkaları veya sızdıran valf kılavuz contaları yüksek yağ tüketimine neden olacaktır. Motor silindir içine yağ emer. Sonuç olarak, motor çok fazla tüketir.

Yağlama Sorunları

Aracınızın hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azalttığı için yağa ihtiyacı vardır. Bunun dışında, yağ da ısıyı ortadan kaldırır. Düzenli bir yağ değişimi aracınızın düzgün çalışmasına yardımcı olur. Uygun yağlama olmadan, motorunuzun aşırı ısınabilir. Bu kesinlikle kaçınmak isteyeceğiniz bir şeydir.

Motor Vuruntu Sesi

Bir noktada, aracınızın motoru yüksek bir vurma sesi üretebilir. Bu motor darbesi, “patlama”, “kıvılcım vuruşu” veya ping olarak da bilinir. Peki bu motor ne sesi çıkarıyor?

Yakıt silindirlerde eşit olarak yanmazsa sorun ortaya çıkar. Sonuç olarak, motordan gelecek sinir bozucu bir gürültü olacaktır.

Ama neden oluyor? Yaygın nedenlerinden biri, kalitesi düşük veya oktan değeri düşük yakıt kullanmaktır. Motorunuzda yanlış bujiler varsa da olabilir.

Kirli Alım Manifoldu

Bir alım manifoldu arabanız için önemli bir iş yapar. Alım manifolduna ana iş her silindir için hava ve yakıt karışımı dağıtmaktır. Alımı manifoldu, hava ve yakıt karışımı bir oda gibi davranır. Böylece alım manifoldunun arabanız için neden bu kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ayrıca kirli bir alım manifoldu motor verimliliğine yardımcı olmaz.

Karbon ve kirin alım manifoldu içinde birikmesi motor verimliliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacaktır. Bu durumda, araba gerekenden daha fazla yakıt yakacaktır. Bu yüzden alım manifoldunu gerektiğinde temizlemek esastır.

Motorun Aniden Durması

Aracınızın motoru, araba sürerken veya dururken aniden durabilir. Bu motorla ilgili bir sorundur ve bunu ciddiye almalısınız. Aracınız hiçbir uyarı ile bir yolun ortasında durursa, bu büyük bir güvenlik sorunu olabilir. Aslına bakarsanız, cadde de trafik varsa kazaya bile neden olabilir.

Çeşitli sorunlar bu sıkıntıya neden olabilir. Motorunuzun yakıt hatları, vakum sızıntısı veya hatalı bir sensör içinde bir sorun olabilir. Buna ek olarak, kötü bujiler de buna neden olabilir. Güvenli tarafta olmak için profesyonel bir tamirciye başvurmalısınız.

Yağ Pompası Sorunları

Bir yağ pompası tüm motor parçaları için yeterli yağ sağlar. Eğer başarısız olursa, yağ nın aç olmasına neden olacak, bu da ciddi motor hasarına yol açacak. Çubuk rulmanlar ve eksantrik milleri bu durumda en savunmasız parçalardır. Yağ pompası ile ilgili bir sorun varsa kırmızı bir ‘yağ olabilir’ uyarı ışığı pano üzerinde açılır. Bu durumda, motoru gecikmeden kapatın.

Motor yağındaki su

Motor yağı nın rengi beyazlaşmışsa, bunu göz ardı etmemelisiniz. Bu yağ ile su karıştırma açık bir belirtisidir. Bazı olası nedenler şunlardır:

  • Çatlak motor kafası
  • Hatalı yağ soğutucusu
  • Çatlak motor bloğu

Bu sorunun nedenini takip etmelisiniz. Bunu yapamıyorsanız, deneyimli mekanik konuşmak ve sorunu çözmek gerekir.

Kirli motor yağı

Bazen, motor yağı çok kirli veya seyreltilmiş olur. Bu motor için iyi değil. Bu durumda, o zaman nedenleri bulmak ve sorunu gidermek gerekir. Eğer tamir etmezseniz, motorunuzun ömrü kısalır. Burada neden olabilir bazı nedenleri vardır.

  • Düşük yakıt kalitesi
  • Sızdıran yakıt enjektörleri
  • Tıkanmış veya hasarlı hava filtresi
  • Hasarlı motor yağı filtresi

Kaynak

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here