Motosiklet kazası yapmak orta hızda olan bir sürücüye bile hasar verme konusunda etkilidir. Dikkatli bir motosiklet sürüşü gerçekleştirmek kaza yapmamak adına çok önemlidir.

Hiç bir sürücü trafikteyken kaza yapmak istemez. Otomobillerde yapılan kazalarda motosikletlere göre ucuz yırtma ihtimaliniz yüksek olduğu için motosiklet kullanımınızı daha güvenli hale getirmelisiniz.

Bugünkü yazımızda aldığınız tüm güvenlik önlemlerine ve uyguladığınız sürüş tekniklerine rağmen kendinizi kaçınılmaz bir kazanın içinde bulmanız sonucu yapmanız gerekenlerin ne olduğuna dair bir yazı hazırladık. Kaza anında en az zararı almamızı sağlayan bu tekniklerin ne olduğuna bir bakalım.

Kask Takın

Kaza anında yapacaklarımıza geçmeden önce kaza öncesi almamız gereken önlemlere göz atalım. Bunlardan ilki kask takmak olsun. Kask takmak kaza anında darbe almasını isteyeceğimiz son yer olan başımızı dışa bağlar darbelerden korur.

Özel Koruma Elbisesi Giyin

Vücudumuz için özel üretilmiş bu elbiseler yere düşme, yuvarlanma veya sert bölgelere çarpma gibi durumlarda darbeleri emer ve size en az acıyı hissettirmek için çalışır. Bu giysilerin kaliteli olmasına dikkat edin. Kalitesiz vücut koruma giysileri kaza anında sürtünme kuvvetinin derinizde hissetme yüzdenizi artıracaktır. İstenmeyen bu durumu yok etmek sizin elinizde.

Sürüş Esnasında Ayık Olun

Alkol, sürüş esnasında kaza yapmanız için özel bir etki sağlayacak tehlikeli bir içecektir. Motosiklet kazası yapmamanız için alkol içmeyi durdurmalı ve kaza riskini ortadan kaldırmalısınız.

Yola Odaklanın

Futbolcu sahada, doktor hastanede, pilot uçakta ve diğer meslekler her nerde bulunuyorsa ilk önce dikkat etmesi ve odaklanması gereken şey yaptığı iş olmalıdır. Aile sorunlarınız, iş sorunlarınız, gibi kafanıza takılan ve odaklanmanızı engelleyen sorunları motosiklet üzerindeyken düşünmemelisiniz. Eğer bu konu gerçekten canınızı sıkıyorsa çekin yol kenarına biraz kafanızı dinleyin. Sorunları düşünün ve o an için beyninizi yeterince boşalttığınızdan emin olun ve yola tekrar çıkın. Ayrıca dikkatinizi dağıtmasını engellemek adına telefon kullanımına da son vermelisiniz.

Motosiklet İle Kendinizi Savunun

Trafikte motosikletlilere yapılan görmezden gelme durumu sürücülerin sanki motosikletliler yokmuş gibi yolda seyrine devam etmesine yol açıyor. Böyle bir durumda size dayatılan sürüş pozisyonunuzun dışına çıkarak yolda olduğunuzu diğer sürücülere kabul ettirip inatla kurallara uymalısınız. Bile isteye size çarpmak istemeyecek olan sürücüler arkanızda kurallara uymak zorunda olduklarını ve sizin de yolda sürüş gerçekleştirdiğinizi er ya da geç kabulleneceklerdir.

Virajlarda Dikkat Edin

Motosiklet kazaları genellikle dengesiz hızlanma sonucu virajı alamayan sürücüler tarafından gerçekleşiyor. Yumuşak bir viraj bile olsa yanlış frenleme veya ani hızlanmalar ile motorun gittiği yöne karar vermekte zorlanabilirsiniz. Kontrol dışına çıkan motosikletler kazayı kaçınılmaz yapar. Güvenli bir dönüş gerçekleştirmek için viraja girmeden motosikleti yavaşlatmalı ve sabit bir hızla dönüş gerçekleştirmelisiniz.

Yolda Görünür Olun

Motosikletler trafikte hızlı ve az yer kaplayan bir araç oldukları için fark edilmek konusunda zorluk yaşayabiliyorlar. Trafikte fark edilmek için parlak renkler tercih edebilirsiniz. Ayrıca güneşi arkanıza alarak sürüş gerçekleştirmeniz kendi gölgenizde sürüş gerçekleştirmenize neden olacağı için görünürlük açısından tehlikeli olabilir. Ara sıra kornanızı çalmaktan çekinmeyin. Korna çalarak diğer sürücüleri uyarabilirsiniz.

Frenlere Basın

Kaza anında tehlikeli olduğunu düşündüğünüz durumların karşısında refleks olarak başvurmanız gereken ilk şey frenler olacaktır. Frenler motosikleti durdurmak konusunda size yardımcı olacaktır. Ancak kaza anında ani fren uygulamanız tekerlekleri kilitleyeceği için yanlış fren kullanımı motosikletin kontrolünü daha erken kaybetmenize neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak adına ön frenlerin motosikleti durdurmak konusunda daha etkin olduğunu bilmeli ve arka frenlerle kombinasyonunu ona göre sağlamalısınız. Yani arka frenlere %60 basınç uygulamanız ön frenlere %40 basınç uygulamanız durumunda motosiklet durma noktasına erken ve yumuşak bir şekilde ulaşacaktır. Motosikletin hızına göre bu değerler değişebilir. Amacınız fren denge dağılımını en iyi şekilde yapmak olsun.

Çarpacağınız Noktayı Belirleyin

Motosiklet kazası yapmak üzere olduğunuz bir durumda eğer gerçekten kurtuluş şansınızın olmadığını düşünüyorsanız bu durumda nereye çarparsanız daha az alırsınız onu düşünmeniz gerekiyor. Örneğin kaçınmanız gereken yerler trafiğin çok olduğu bölgeler olabilir. İnsanların olduğu bölgelerden ve ters şeritten de uzak durmaya çalışın. Mümkün olduğunca yumuşak bir bölgeye çarpmaya çalışın. Motosikletin hareket halinde olması ve sizin korku seviyenizin yüksek olduğu bir durumda bunu düşünmek ve uygulamak zor olabilir. Bunun için soğukkanlı olmak zorundasınız. Kendinizi bu yönde eğitmeye çalışın.

Kaza Anında Motosikletten Ayrılmayın

Kaza yaptığınız esnada hızınıza göre artacak olan savrulma oranınız motor üzerinde kaldığınız sürece minimum seviyede kalacaktır. Eğer çok hızlı değilseniz ve yine de motosikleti devirdiyseniz motosikleti kendinize siper yapmalı ve sürtünme kuvvetine tepki veren metalin etkisiyle yavaşlamanız daha kısa zaman alacaktır. Eğer kaza esnasında motosikletten ayrılırsak kendimizi kontrol etmek zor olacağı için etrafta bulunan her şeye çarpma ihtimalimiz bulunur. Bu sizin için çok tehlikeli olabilir.

Kaza Anında Rahat Olun

Eğer çok yüksek hızlarda gitmiyorsanız normal bir hızda yaptığınız kaza anında rahat olmalısınız. Kaslarınızı gevşetmeli ve akıştan en az zararı almak için kendinizi korumalısınız. Kaza anında vücudunuzu sıkmak ve kas katı kesilmek reflekslerinizi zayıflatacağı için yaralanma ihtimaliniz artabilir.

Vücudunuzu Yuvarlanmaya Hazırlayın

Motosiklet kazası yaparken her zaman istediğimiz pozisyonda olmak zor olabilir. Yani yol durumu, motosiklet hızı, nasıl kaza yaptığımıza kadar her şey önem kazanıyor. Kısacası kaza yaptığımızda başımıza gelmesi muhtemel durumlardan biri de motosiklet ile bağlantımızın kopması ve yuvarlanmaya başlamamızdır. Bu yuvarlanmaları en aza indirmek için bürünmemiz gereken bir pozisyon var.

Kaza esnasında motosiklet ile bağlantımızın koptuğu an iki elimizle beraber kafamızı göğsümüze dizlerimizi ise karnımıza doğu çekerek yuvarlanma pozisyonu alabiliriz. Bu pozisyon hızlı bir çarpışma gerçekleştirseniz yapmak zorunda kalacağınız pozisyondur. Yavaş hızlarda yaptığınız kazada yuvarlanma pozisyonuna girmeniz gerekmez.

Kaza Sonrası Ne Yapmalıyım?

Eğer kaza sonrası bilinciniz açıksa ve kendinizi konuşabilir ayağa kalkabilir bir seviyede hissediyorsanız kaza sonrası uygulanması gereken prosedürleri devreye sokmalı ve polisi çağırmalısınız. Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız yerden kalkmamalı ve yanınıza gelen birilerinden ambulansı aramasını istemelisiniz.

Sağlık Sigortanızı Yaptırın

Kaza sonrası aldığınız darbeler nedeniyle yoğun bir tedavi sürecine girmeniz altından kalkamayacağınız  tıbbi faturaların esiri olmanıza neden olabilir. Eğer dikkatsiz olursanız kaza yapma ihtimalinizin yüksek olduğu motosiklet gibi araçlara binmeden önce sağlık sigortanızı yaptırmak düşüneceğiniz ilk şey olsun.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here