En Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller listemize hoş geldiniz. Eski otomobil tasarımlarından bahsetmiştik. Bu tasarımların günümüze oranla çok daha özgün olduğundan ve bazen acaba otomobil tasarımları konusunda geriye mi gitmeliyiz sorusuna da atıfta bulunmuştuk. Bu özgün otomobiller her detayıyla harika görünüyorlar. Ancak kaput bu araçları gösteren asıl gösterişli yer olarak karşımıza çıkıyor.

Eskiden bir otomobilin kaputunun uzun olması çok V-8 V-12 ve V-16 motorların geniş yerleşim alanına sahip olması ve motorun ağırlık dağılımı için gerekli görünüyordu. Buna ek olarak bu araçlarda eylemsizlik düşük kutup momenti uygulandı. Ön tekerleklerin arkasına yerleştirilen motorlar direksiyon hakimiyetini kolaylaştırdı.

Tabi ki tek nedeni bu değil. Uzun bir kaput, otomobil endüstrisinde hem güç hem de zenginliğin sembolü haline gelmişti. Bu düşünce ile araç kaputları daha şık tasarım stilleri ile üretilmeye devam etti.

Listemizde ilk bakışta kaput nedeniyle gösterişli durduklarını düşündüğümüz Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller listemizde yer verdik.

1931 Bugatti Type 41

Ettore Bugatti’nin kendi tasarımı olan Type 41 çok uzun ve ince bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. 1927 ve 1933 yılları arasında üretilen Type 41 3 vitesli şanzıman ile etkileyici bir şekilde 300 beygir güç üretebiliyordu. Motor 12.7L düz sekiz bir motor ile bunu başaran Type 41, 6 yıl üretimde kalsa da sadece 7 tane üretildi. Böylesine etkileyici bir otomobil üretmek kolay bir iş olmasa gerek. Üretilen bu 7 otomobilin sadece 3 tanesi satışa çıkarıldı. Her birinde uzunca bir kaput bulunuyor. 7 adet üretilen modelin, çarpışma testleri nedeniyle heba olduğunu belirtelim.

Diğer ismi Royale olan bu etkileyici otomobil için şirket, üretim ve satış hedefi olarak kraliyet ailelerini belirledi. Dünya ekonomisinin kötü zamanlardan geçtiği o dönemlerde lüks bir otomobil üretip bunu satma başarısı göstermek gerçekten zor bir işti. Sadece bir kişi bu otomobili satın almak istedi. Bu kişi Arnavut kralı Zog’du. Bugatti, kralın sofra adabını sevmediği için otomobili satmayı reddetti. Oldukça ilginç süreç olmuş. Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller listemiz devam ediyor.

1969-1972 Pontiac Grand Prix

1969 yılında üretime giren Pontiac Grand Prix Coupes ve sedan olarak ortaya çıktı. Sonraki nesilleri revize edilerek 1962-2002 ve 1989-2008 yıllarına kadar üretildiler. İlk versiyonda 6.4L V8 Bonneville motor 303 beygirlik güç üretiyordu. Sonraki 1963-1967 arası üretime giren modellerde daha çok küçük detay değişiklikleri oldu. 1968 yılında kaput kısmında uzunluk anlamında yenilikler yapıldı. Yani diğer modellere göre daha belirgin bir uzunluk vardı.

1969 yılına gelindiğinde ise Pontiac genel menajeri John Z. DeLoreon, yepyeni bir Grand Prix istedi. Amaç gelişen kişisel lüks otomobil pazarına yeni bir soluk getirmekti. Belirgin bir ızgara ve yeni karoser içeren yeni otomobil, kaput uzunluğunda da zirveye ulaştı. Altında kendisini destekleyen 7 Litrelik 265 beygir güç üreten V8 ve 6.6 Litrelik 390 beygir güç üreten başka bir V8 motor mevcuttu.

1930-1931 Daimler Double-Six 50 Corsica Drophead Coupe

Uzun kaputlara sahip otomobiller listemize, tıpkı sahip olduğu kaput gibi ismi de uzun olan bir otomobil ile devam ediyoruz. Daimler İngiliz Kraliyet ailelerine otomobil tasarlıyordu. Bu konuda 1930 yılında ürettiği Daimler Double-Six 50 modeli ile de girişimleri oldu.  Tedarik zincirini bu kesim için kullanan Daimler kraliyet ailelerine otomobil ürettiği için gerçekten çok çalışmak zorundaydı.

Bir kral sıradan bir arabaya binemezdi. Daimler bu konuda önce güçlü, sessiz ve pürüzsüz vites geçişleri olan otomobiller üremeyi hedefledi. Daimler hedefine 25/85 hp motoru ortak bir karter üzerine yerleştirme sonucunda ulaştı. Sonrasında en zor kısım dış gövde tasarımıydı. Dış gövde tasarımı konusunda da etkileyici bir performans gösteren Daimler uzun kaputlu Double-Six 50 Corsica Drophead Coupe modelini ortaya çıkardı.

Etkileyici kaput tasarımı ve uzunluğu ile kendisine Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller listemizde yer verdik.

1961-1975 Jaguar E-Type

Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller

Karşımızda yumuşak tasarımlı bir Jaguar E-Type yer alıyor. İkonik olması ile de tanınan E-Type’ın ilk üretim tarihi 1961 yılıydı. Tasarım harikası olması, yüksek performansı ve rekabetçi fiyatlandırma kombinasyonu ile otomobil dünyasının bir simgesi haline geldi.

Sahip olduğu uzun kaputun altında 6 silindirli bir motor var. Kaput eğimli çizgileri ile kısa gibi gözükse de aslında gerçekten de uzun. İlk üretim modelinde yani incelediğimiz modelde 3.8 ve 4.2 litrelik XK6 rozetli motor seçenekleri mevcut. Bu motorlar 265 Hp ve 283 Nm tork üretmeyi başardılar. Araç 100 km/s hıza sadece 6.4 saniyede ulaşabiliyor.

1970 Chevrolet Monte Carlo

Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller

Monte Carlo 1970 yılında ortaya çıktı. Eskiden spor otomobil denilince akla ilk gelen ve genç sürücülerin tercih ettiği dinamik bir araçtı. Kaputun uzun tasarlanma nedeni Pontiac Grand Prix 1969 modelinin sahip olduğu satış başarısı oldu.

Araçta onlarca minik karenin bir araya geldiği yatay bir ızgara ve yuvarlak farları görüyoruz. Tabi ki olmazsa olmaz krom tampon krom gövde şeridi ve krom aynalar da araçta bulunan diğer detaylar olarak karşımıza çıkıyor. Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller listemiz devam ediyor.

1956-1957 Lincoln Continental Mark II

Continental Mark II’de Uzun tasarlanmış ön kaput kadar ilgi görmeyi hak eden bir bagaj kapağı var. Continental Mark II’nin üretim amacı olarak Rolls-Royce Silver Colud ile rekabet etmekti. O dönem için Amerika da satılan en pahalı otomobil olma unvanına sahipti. Aracın parça maliyetleri çok pahalı olduğu için üretim durdu.

2013 Lucra LC470

Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller

 

En uzun kaputlara sahip otomobiller Listemize yakın bir dönemde kendisini tanıtan Lucra LC470 modeli ile devam ediyoruz. 2006’da California da kurulan şirket 2012’de üç farklı motor seçeneği ile ortaya çıktı. 430,505 ve 525 beygirlik Mercedes motorlarını bünyesinde barındırmak için tabi ki uzun bir kaputa ihtiyaç vardı. Dolayısıyla Lucra LC470 uzun bir kaput ile geldi.

Uzun Kaputlara Sahip Otomobiller listemiz burada sona erdi. En çok hangi otomobil ilginizi çekti? Yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın 🙂

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here