Elektrikli Araçları Şarj Eden Yol Geliyor!

0
2318
Elektrikli Araçları Şarj Eden Yol Geliyor!

Elektrikli araçları şarj eden yol geliyor. Japonya bu yenilikçi teknoloji için testlere başlamış durumda. Bunun için otomobil parçaları tedarikçisi Denso ile Japon mühendislik grubu Obayashi bir araya geldi. Böylece birlikte elektrikli araçların kablosuz şarj olmasına olanak sağlayan yol yüzeyi için çalışmaya başladılar. Bu iki marka, tamamen elektrikli araçlar için tasarlanmış yol yüzeylerini şu anda test ediyor. 2025 yılına kadar tüm bu çalışmaların tamamlanması beklentiler arasında. Bunun için ilk test ise Obayashi’nin Tokyo’daki araştırma merkezinde gerçekleşti. Bu yolda ufak bir elektrikli araç 15 km/s hızla giderken yoldan güç almayı başardı. Ancak kısa süreli duraksamalar da yaşadı.

Bu Yollarda Hangi Teknoloji Yer Alıyor?

Elektrikli Araçları Şarj Eden Yol Geliyor!

Japonya’da test edilen elektrikli araçları şarj eden yol için manyetik alan indüksiyon teknolojisinden faydalanılıyor. Yolun yüzeyine yerleştirilen bobinler ile elektrik akımı aracın içerindeki bobinlere aktarılıyor. Bu noktada Obayashi’nin fiberle güçlendirilmiş betonu da daha dayanıklı bir yol olmasını sağlıyor. Ayrıca optimum şarj için yol yüzeyinin altındaki bobinleri de yüzeye yakın olarak yerleştirmeyi sağlıyor.

Elektrikli Araçları Şarj Eden Yol Ne Kadar Verimli?

Elektrikli Araçları Şarj Eden Yol Geliyor!

Elektrikli araçlar için oluşturulan yeni yollarda kullanılan teknolojinin bazı olumsuz etkileri de mevcut. Çünkü bobinler yolun altına yerleştirildiğinde az da olsa güç aktarımı kayboluyor. Bu nedenle kablolu araç şarjına göre biraz daha az verimli olduğunu söylemek gerek. Ayrıca mali olarak da dezavantajları var. Bir kaldırımın tamamen döşenmesi diğer çözümlere göre çok daha maliyetli oluyor.

Benzer bir teknoloji Avrupa’da da test aşamasında. Mesela İsveç’te SmartRoad projesi ile yollar bir şarj istasyonu görevi görüyor. Ayrıca İtalya’da da Stellantis özel şeritli şarj eden yollar tasarlıyor. Yakın gelecekte bu teknoloji hangi aşamaya gelecek hep birlikte göreceğiz.

İstanbul’daki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here