Artan nüfusla birlikte ihtiyaç duyulan otomobil sayısı da artıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla artan seri üretim araçlar, artık yaşamımızın her yerinde. Otomobil üreticileri araç satışlarını arttırmayı ve marka değerlerini büyütmeyi amaçlıyor. Bunun için firmalar kullanıcılarına en uygun fiyata, en beğenilen özellikleri sunmaya çalışıyor. Bu rekabetin içinde bulunan birçok firma bulunuyor. Bu yazımızda 2021 yılı için dünyanın en büyük otomobil üreticilerini inceledik. Listemizde sadece ilk 10’a girmeyi başarmış markaları listeledik.

hyundai tucson
Hyundai Tucson

10 – Hyundai

Korece çağdaş, modern anlamına gelen Güney Kore merkezli araba üreticisi Hyundai dünyanın en büyük otomobil üreticileri 2021 listemizde 10. sırada bulunuyor. Firma aynı zamanda dünyanın en büyük 2. otomobil fabrikasına sahip. 29 Aralık 1967’de kurulan Hyundai’nin Türkiye’de de birçok modeli bulunuyor. Bilindiği üzere Hyundai markasının Türkiye’den Kibar Holding ile büyük bir ortaklık anlaşması bulunuyor.

nissan Qashoai
Nissan , QASHQAI

9 – Nissan

Genel merkezi Japonya’nın Kanagawa Şehri’nde bulunan firma çok uluslu bir Japon firmasıdır. İsmi nis san kelimelerinin birleşimden gelmektedir. Japonca dürüst samuray anlamına gelir. Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya, Japonya’dan deniz aşırı ülkelere kadar yapılanmayı başarmış firmanın şu anda hisselerinin büyük bir kısmı Fransız araba üreticisi Renault’a aittir.

bmw f30

8- BMW

Dünyanın en büyük otomobil üreticileri 2021 listemizde 8. sırayı herkesin yakından tanıdığı bir Alman firması alıyor. Genel merkezi Münih’te olan firma, 1916 yılında kurulmuştur. İlk zamanlarda sadece uçak motoru üreten firma, 1928 yılından sonra otomobil üretim sektörüne girmiştir. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra fabrikaları kullanılamaz hale gelen BMW, savaştan sonra ucuz motosiklet, mutfak ve bahçe malzemeleri üretmiştir. Ancak 1950 yılından sonra otomobil üretimine devam etme şansı bulmuştur. Mini ve Rolls-Royce firmalarını da bünyesinde bulunduran Alman firması, otomobilin dışında motosiklet ve bisiklet üreticiliği yapmaktadır.

saic motor araba

7- SAIC

SAIC Motor’ un merkezi Şangay / Çin’dedir. Çok yüksek sayıda araç üretmeyi başaran firma Çin’in en büyük araç üreticisidir. Volkswagen ve General Motors ile ortaklığı da bulunan firmanın her geçen gün satışlarını arttırmaktadır.

general motors
General Motors Amblemi

6- General Motors

Kısaca GM olarak bilinen General Motors, 1908 yılında ABD’de kurulmuştur. 77 yıl boyunca dünyanın en büyük otomobil üreticisi unvanına sahipken, bu unvanı ilk olarak Toyota’ya kaptırmıştır. Ancak firma çeşitli ortaklıklar kurarak, marka değerini büyütmeyi hedeflemektedir. Firma 2008 kriziyle birlikte çok büyük bir çöküş yaşamıştır. Neredeyse batma seviyesine gelen firma 2009 yılında iflas koruması için mahkemeye başvurmuştur. Amerika ve Kanada’ nın desteğiyle ayakta kalmayı başaran firma şu anda dünyanın en büyük otomobil üreticileri 2021 listesinde 6. sırada bulunmakta.

honda logo

5- Honda

2021 yılı itibariyle Türkiye’deki fabrikasını kapatan Honda, listemizde 5. sırada yer almayı başarmış durumda. 1948 yılında Soichiro Honda tarafından Japonya’da kurulmuş firma başlangıçta motosiklet üretimi yapıyordu. Birçok ülkenin pazarında tutunmayı başarmış Honda, dayanıklılık ve teknolojisi ile sürücülerden geçer not almayı başarmıştır. Honda, aynı zamanda 1959 yılından beri dünyanın en büyük motosiklet üreticisi olmayı başarmıştır. Türkiye piyasasında özellikle Civic, S2000, CR-V, Jazz gibi modelleriyle bilinmektedir.

ford-focus

4- Ford Motor

Henry Ford Tarafından, 1903 yılında ABD’de kurulmuştur. Ford’un bünyesinde bulundurduğu diğer araba markaları: Aston Martin, Lincoln ve Mercury’dir. Mevcut olarak 6 kıtada 200’den fazla pazarda araç satışı gerçekleştirmektedir. 2008 yılında Jaguar ve Land Rover’ı Hintli bir şirket olan Tata’ya, Volvu’yu ise Çin merkezli Geely’e satmıştır. İlk başta 12 kişinin $28.000 dolar yatırımla kurduğu firma dünyanın en büyük otomobil üreticileri 2021 listemizde 4. sırada yer alıyor.

mercedes

3- Daimler

Alman otomotiv sektörünün öncü firmalarından biri olmayı başarmış Daimler AG’nin merkezi Almanya’nın Stuttgart Şehri’dir. Ayrıca Almanya borsasında, en büyük 30 şirketinin bulunduğu DAX’a kayıtlıdır. Almanya’nın en büyük otomotiv firmalarından biri olan Mercedes-Benz ‘i üreten firma olarak bilinirler.

toyota logo

2- Toyota

Dünyanın en büyük otomobil üreticileri 2021 listemizde 2. sırada bulunan Toyota’nın genel merkezi Japonya’nın Toyota Şehri’ndedir. Arazi kabiliyeti ve kalitesi ile tanınan Toyota Land Cruiser, Toyota’nın 1951 yılından beri aralıksız ürettiği bir modelidir. Corolla modeli ise 41 milyonu aşkın adediyle dünyanın en çok satan otomobil modelidir. Toyota araç üretimi dışında telekomünikasyon, prefabrik ev, lüks ev gibi birçok sektöre öncülük etmektedir.

volkswagen-passat

1- Volkswagen

Almanca ‘da halkın arabasına gelen Volkswagen, 1937 yılında halk için tek model otomobil üretilmesi için Naziler tarafından kurulmuştur. Volkswagen firmasının altında bulunan firmalar : Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat, Skoda ve Scania’dır. Şirket aynı zamanda dünyanın en büyük otomobil fabrikasına sahiptir. Fabrika Almanya’nın Wolfsburg Şehri’nde bulunmaktadır. II. Dünya Savaş’ında Rusya’nın soğuk ikliminden dolayı ilk hava soğutmalı motor sistemini üretmiştir.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here