D1 sınıfı ehliyet, motorlu taşıtlar kategorisinde özel bir sınıfı temsil eder ve büyük ve ağır araçları kullanmak için gereklidir. D sınıfı ehliyet, sürücülerin geniş yük taşıma kapasitesine sahip araçları kullanabilmeleri için gerekli olan yeteneklere sahip olduklarını belgeleyen bir sürücü belgesidir. Bu ehliyet sınıfı, ticari araçlar, otobüs, minibüs ve kamyon araçları gibi daha büyük ve ağır taşıtları kullanabilme yetkisi sağlar. Bu ehliyet sınıfını almak için belirli bir eğitim ve sürücü sınavını başarıyla tamamlamak gereklidir. D1 sınıfı ehliyet sahipleri, genellikle ticari taşımacılık, lojistik ve yolcu taşımacılığı gibi sektörlerde profesyonel sürücü olarak da çalışabilirler. Bu yazıda, D1 sınıfı ehliyet nedir? Alınması için gereken şartlar nelerdir inceleyerek, bu ehliyet sınıfının ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde ele alacağız.

D1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

d-sınıfı-ehliyet-otobüsD1 sınıfı ehliyet, genellikle büyük taşıtları kullanma yetkisi verir. Bu ehliyet sahipleri, kamyon, otobüs ve minibüs gibi büyük taşıtları kullanabilme yeteneğine sahiptir. D sınıfı ehliyet, taşımacılık sektöründe çalışmak isteyen sürücüler için önemli bir belge olarak kabul edilir. Ticari taşımacılık, lojistik ve yolcu taşımacılığı gibi mesleklerde çalışmayı hedefleyen bireyler genellikle D sınıfı ehliyet alarak, büyük araçları güvenli bir şekilde kullanma yetkinliği kazanırlar. Bu ehliyet sınıfı, sürücülere geniş bir kara aracı yelpazesini kullanma imkanı tanır.

D1 sınıfı Ehliyet Çeşitleri Nelerdir?

D sınıfı grubundaki ehliyetler; D1, D1E, D ve DE şeklinde 4 gruba ayrılmaktadır. D1 ehliyet, 16 + 1 kişilik minibüs kullanabilme yetkisi sağlar. Aynı zamanda, D sınıfı ehliyeti olan bir kişi, B, M, B1, F ve D1 sınıfı ehliyet sahibi olan kişilerin kullanabildiği araçları da kullanabiliyor.

D Sınıfı Ehliyet C Sınıfını Kapsar Mı?

Yolcu sayısı 16 kişiden fazla olmamak şartıyla, C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, kamyon, çekici, traktör ve tır gibi araçları kullanabiliyor. Ama eğer yolcu sayısı 15 ve üzeri bir sayıda ise ehliyet tipinizin D sınıfı ehliyet olması gerekiyor.

otobüs

D1 Sınıfı Ehliyeti Kimler Alabilir?

D1 sınıfı ehliyetin minibüs ve otobüs kullanmak için gerekli olan ehliyet türü olduğunu yukarıda bahsettik. Bu tarz araçlar, normal otomobillere göre daha zor kullanıldığı için, bu ehliyeti alabilmek adına bazı şartlar belirlenmiştir. D1 sınıfı ehliyet öncelikli olarak tecrübe şartı bulunduruyor. Bu şart, en az B grubu ehliyete sahip olmanız koşulunu kapsıyor. Eğer B grubu ehliyetiniz yok ise D grubu ehliyet alamazsınız. Kanunda bir diğer şart ise, D sınıfı ehliyet alabilmek için, 21 yaşınızı doldurmuş ve 22 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.

D Sınıfı Sürücü Belgesi Tır Kullanabilir Mi?

Daha önceki yıllarda, hatta 2015 yılı öncesine kadar alınmış D sınıfı ehliyetler kamyon ve tır kullanabiliyordu. Fakat 2016 sonrası yeni yönetmeliğe göre D sınıfları sadece otobüs ve minibüs kullanabilmektedir.ehliyet-sinavi

D1 Sınıfı Ehliyet Şartları Nelerdir?

Her ehliyet türünde olduğu gibi D1 sınıfı ehliyet almak için de bazı şartları taşımak gerekmektedir. Ehliyet almak isteyen kişinin bu şartların tamamına sahip olması ise zorunludur. D1 sınıfı ehliyet şartları;

  • 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • B sınıfı ehliyete sahip olmak,
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Gerekli ehliyet sınavlarını başarı ile tamamlamak,
  • Sürücü belgesinin süresiz olarak geri alınmamış olması,
  • Ehliyet almaya engel bir sağlık sorununa sahip olmamak.

Ehliyetinizi Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here