Çeşitli araç türlerini kullanabilmek için farklı deneyim ve yetkinliğe sahip olmak gerekir. Bu ihtiyaç doğrultusunda farklı ehliyet türleri ortaya çıkmıştır. C sınıfı ehliyet de bu türlerden biridir. Bugünkü içeriğimizde sizlere C sınıfı ehliyet nedir anlatıp alt dallarına değineceğiz. Öncelikle ağır yüklerin taşındığı kamyon gibi araçlar için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Tabi, bu ehliyet için farklı yaş kriterleri de bulunur. Hadi, gelin konumuza en başından yani C sınıfı ehliyet ne işe yarar sorusundan devam edelim.

C Sınıfı Ehliyet Ne İşe Yarar?

c sınıfı ehliyet

Yük taşımacılığında kullanılan kamyon, çekici ve tır tipi araçlarla trafiğe çıkabilmek için C sınıfı ehliyet almalısınız. Ehliyeti aldıktan 5 yıl sonra kurallara uyduğunuz sürece sorunsuz yolcuk yapabilirsiniz. Ehliyet süresinin bitiminde ise sağlık raporu gibi ehliyet yenileme evraklarını alıp kolayca yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Halkın kamyon ehliyeti olarak da adlandırdığı C sınıfı ehliyet için B ehliyet deneyiminizin olması gerekir. Son olarak C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir kısaca sıralayalım. M, B, B1 ve F sınıfı ehliyet türleri arasında yer alan araçları C sınıfı ehliyet sahibi biri aktif olarak kullanabilir.

C Sınıfı Ehliyet Çeşitleri

Genellikle birçok ehliyet türü kendi içerisinde alt dallara ayrılır. Tabi, bu noktada kapsadıkları araç sınıfları da değişir. C sınıfı ehliyet; C1, CE1, C ve CE sınıfı olarak kendi içerisinde çeşitlenir.

C1 Sınıfı Ehliyet

3500 kilogramdan 7500 kilograma değin kamyon ve çekici gibi araçları kullanmak isteyen sürülerin tercih etmesi gereken ehliyet türüdür. Aynı zamanda C1 sınıfı ehliyet yaşı ise en aşağı 18 olarak karşımıza çıkar. Eğer sürücü adayı bu koşulu sağlayamazsanız C1 ehliyeti edinemezsiniz.

C1E Sınıfı Ehliyet

c sınıfı ehliyet

Römork, yarı römork kamyon ve çekici kullanabileceğiniz C1E ehliyetin kilogramı 1200’e kadardır. C1E ehliyet sınıfını yalnızca C1 ehliyeti olan sürücüler edinebilir. Örneğin C1 ehliyetli bir sürücü, aracına 750 kilogramdan yüksek römork takarsa C1E ehliyet alması gerekir. Ehliyeti aldıktan sonra birleşik araçlarla seyahat edilebilir. Bu ehliyete sahipseniz M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı ehliyetlerin kapsadığı araçlarla trafiğe çıkabilirsiniz. Aynı zamanda C1 sınıfında olduğu gibi C1E sınıfı ehliyetine sahip olma yaşı 18’dir.

C Sınıfı Ehliyet

C1E ehliyet sınıfına dahil olan araçları kullanabilme imkanı tanıyan C sınıfı ehliyet, yük taşımacılığındaki araçlarla seyahat edebilme olanağı tanır. Fakat diğer ehliyetlerden farklı olarak C sınıfı ehliyet sahibi olabilmenin yaşı 21’dır. Tecrübeden kaynaklı, araç sahiplerinin en aşağı B sınıfı ehliyeti olması gerekir.

CE Sınıfı Ehliyet

CE ehliyet almanın yaş şartı ile konumuzun sonuna doğru gelelim. C sınıfı ehliyette olduğu gibi 21 yaşındaysanız bu ehliyete sahip olabilirsiniz. Bu gruptaki içeriği en geniş ehliyet CE sınıfıdır. Tır ehliyeti olarak da bilinen CE ehliyet; M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıflarını içerisine alır. B ve C ehliyet deneyiminiz varsa çok rahat bir şekilde bu ehliyeti alabilirsiniz.

CE sınıfı ehliyete dair hazırladığımız içeriğimiz ilgilinizi çektiyse A sınıfı ehliyetler hakkında detaylı bilgiler elde etmek için buraya tıklayınız.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here