İlk olarak 1952‘de kurulan ve global ölçekli çalışan Caterpillar Foundation; inşaat-madencilik ekipmanları, “dizel ve doğal gazlı motor, endüstriyel türbin ve dizel-elektrikli lokomotif üreticisidir”. Caterpillar, geride bıraktığımız günlerde ilk elektrikli maden kamyonunu sergiledi. Ayrıca endüstriyel amaçlı başka elektrikli araçlar üzerine de çalışacağını duyurdu.

Caterpillar Elektrikli Maden Kamyonu

Elektrikli Maden Kamyonu

Geçtiğimiz günlerde Caterpillar; Arizona Tuscon Proving Grounds deneme sahasında ilk akülü elektrikli 793 maden kamyonunun tanıtımını yaptı. Yalnız; 793 Caterpillar, 793F’nin etkili bir elektrikli versiyonudur. Aynı zamanda çalışmanın sürdürülebilir bir yapıya bürünmesi için önemli bir yatırım olduğunu da duyurdu. Ayrıca çevresel sürdürülebilirlik konusunda titiz olan şirket, dünya genelinde sürdürülebilir kalkınmayı hedefliyor.

2.650 beygir gücündeki 793 maden kamyonuna çeşitli testler yapıldı. Aracın gelişimi ise madencilik alanındaki önemli müşteriler sayesindedir. Müşteriler “Caterpillar’ın Early Learner” programına katılarak destek gösterdi. BHP, Freeport-McMoRan, Newmont Corporation, Rio Tinto ve Teck Resources Limited; kesin elektrifikasyon anlaşmaları olan programın katılımcıları arasındadır. Bir de Caterpillar yaptığı programın amacını ise şu şekilde açıklamakta; “madencilik şirketlerinin elektrikli bir maden sahasını işletmek için ne gerektiğini ilk elden öğrenmek ve değişiklikler yoluyla müşterileri etkin bir şekilde desteklemek için kendi operasyonlarında kullanacakları sürdürülebilir çözümlerin aynısını uygulamaktır”.

793-Caterpillar

Aracın tanıtımı esnasında teknik detaylara çok fazla değinilmedi çünkü araç daha prototip aşamasındaydı. Fakat araç ile yapılan testlerde görüldü ki; kamyon 200 tonun üzerinde yük taşımasına rağmen 12 km/s hızla yokuş yukarı çıkabildi. Ayrıca 2.650 beygir gücündeki elektrikli kamyon; yokuş aşağı ise rejeneratif frenleme ile kaybettiği enerjiyi geri yakaladı.

Ayrıca, 793 elektrikli maden kamyonu için, Denise Johnson (Resource Industries Group Başkanı), “Küresel ekibimiz; müşterilerimizin sürdürülebilirlik taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için bu akülü kamyonu daha hızlı geliştirmek için bir araya geldi” açıklamasını yaptı. Son olarak sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu tanıtım önemli bir kilometre taşı ve bu kamyonların yakın gelecekte dünyanın dört bir yanındaki müşterilerin tesislerinde çalışacak olması bizi heyecanlandırıyor”.

İş Makinesi İnceleme Serisi 5: Yükleyici (Loder)

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here