Ateşleme Bobini Nedir? Ne İşe Yarar? Arızalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

0
12727

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibi; yakıt yanma odasına gelir. Yanma odasında yakılır. Pistonlar hareket eder. Pistonların doğrusal hareketi, krank mili vasıtasıyla dairesel harekete dönüşür. Bu kuvvet şanzımana iletilir ve hareket sağlanır. Basit bir şekilde otomobillerin çalışma prensibinden bahsettik. Aracın motorunda ateşleme işleminden sorumlu bir parça vardır. Bu parçaya Ateşleme bobini denir. Bobin araçtan aldığı 12 volt sürekli elektriği 30 bin volt aralıklı akıma çevirmektedir. 30 bin volt aracın aracın bujilerine iletilir ve bu şekilde yanma gerçekleşir. Ateşleme bobini nedir? ve bobin arızaları hakkında detaylar yazımızın devamında.

Ateşleme Bobini Nedir? Ne İşe Yarar?

Ateşleme bobin, otomobillerin ateşleme sisteminin en önemli parçalarından biridir. Bujilerin uç kısmından çıkan kıvılcımların kaynağı da denilebilir. Bobin araçtan aldığı 12 volt elektriği 30 bin volt değerine kadar çıkarabilmektedir. Distribütörlü ve distribütörsüz araçlarda farklı konumlarda ve çalışma şekillerine sahiptir. Distribütörlü araçlarda; ateşleme bobini elektriği distribütör kapağına gönderir. Distribütör, pistonların yanma sıralamasına göre dönerek gelen ateşlemeyi yönlendirir. Buji kabloları vasıtasıyla ateşleme pistonlara dağıtılır. Bu sayede aracın çalışması sağlanır. Distribütörlü araçlarda tek bobin bulunmaktadır. Ateşleme kablo vasıtasıyla gerçekleşir. Yeni araçlarda ise bujilerin direkt tepesine konuşlandırılmış silindir sayısınca bobin motor beyninden aldığı komut ile birlikte direkt olarak bujilere aktarılır.

bobin nedir?
Ateşleme bobini nedir?

Bir ateşleme bobininin yapımında ince tel bobinleri kullanılır. Arabadan düşük voltajlı bir sinyal alan ve onu çok daha güçlü bir şarja yükselten bir manyetik alan yaratırlar – binlerce volt! Bu bobinler, elektrik yükünün boşa harcanmasını önlemek için yoğun kauçuk, plastik veya epoksi reçine ile kaplanmıştır.

Pek çok modern otomobil üreticisi, her bir bujinin üzerine doğrudan monte edilmiş bir bobin kullanır ve güvenilir olmayan yüksek gerilim kablolarını ortadan kaldırır. Bu parça kırılırsa, kıvılcım kısmen veya tamamen kaybolabilir ve buji ateşlenmez. İşte o zaman ateşleme bobininin değiştirilmesi gerekir.

Ateşleme Bobini Neden Bozulur?

Otomobillerde bulunan birçok parça gibi ateşleme bobininde bir kullanım ömrü vardır. Bu ömür dolduğunda bobin bozulur. Ayrıca motorda bulunan ateşleme sistemi elemanlarından birinin bozuk olması ateşlemenin dengesini bozar. Bu durum diğer elemanların ömrünün kısalmasına neden olur.

Ateşleme bobinin ömrü ne kadardır?

Ateşleme bobini ömrü araçtan araca değişiklik gösterir. Malzeme kalitesi bu noktada çok önemlidir. Ancak yeni model sıradan araçlarda ortalama 100.000 – 150.000 km ömrü bulunur.

Arızalı Bobin Nasıl Anlaşılır?

Otomobillerde bulunan ateşleme bobini zamanla arıza yapabilir. Bu arıza kimi zaman kolay bir şekilde teşhis edilebilse de bazen oldukça zor bulunabiliyor. Çünkü ateşleme sisteminde bulunan parçalardan herhangi birinin arızası aynı sonuçları beraberinde getirir. Bu durum da araç arıza tespit cihazına bağlanır. Arıza kodu okunur ve kesin arıza bulunur. Arızanın çözümü sağlanır. Ateşleme bobini arızası şu sonuçları beraberinde getirebilir;

  • Araç hiç çalışmaz: Bobin komple arızalandığı için ateşleme oluşturamaz. Ateşleme olmayacağı için de araç çalışmayacaktır.
  • Araç Tekler: Ateşleme bobininde oluşan çatlak genelde bu duruma sebep olur. Bazı durumlarda ise çok bobinli araçlarda bobinlerden biri arızalanırsa araç tekleme yapacaktır.
  • Araç ilk çalıştığında hiçbir sorun olmaz. Isınınca stop eder ve bir daha çalışmaz: Bu durumda ateşleme bobini ısınınca elektriği kesiyor. Yani bobin arızalıdır.

Ateşleme Bobini Nasıl Değiştirilir?

Teknisyen, hangi silindirin ateşleme bobininin arızalı olduğunu belirlemek için OBD sistemini tarar. Ateşleme bobininin gerçekten değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için ateşleme bobini bir başkasıyla değiştirilebilir.

Motor kodu takılan bobinle beraber sönerse, değiştirilmesi gerekir. Arızalı bobin, bujiden çıkarılmış veya montaj konumundan çıkarılmış ve kablo konnektörü bağlantısı kesilir. Yeni bobin takılır ve kablolar bağlanır. Teknisyen, hatanın düzeltildiğinden emin olmak için sistemi tarar.

ateşleme bobini nedir?

Hatırlanması Gereken İpuçları

Kırık bir buji izolatörü veya hasarlı kablo gibi diğer etmenler hatalı bir ateşleme bobini varmış hissi uyandırabilir. Profesyonel teşhis, gereksiz onarımları ortadan kaldırır.

Motor çalışırken ateşleme bobinine dokunmayın. Elektrik çarpması meydana gelebilir.

Ateşleme Bobininin Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Arızalı bir ateşleme bobini kısa vadede herhangi bir ek hasara neden olmaz. Bununla birlikte, uzun bir süre düzeltilmeden bırakıldığında, aşırı yakıt doldurma nedeniyle emisyon sisteminde daha fazla sorun sahibi olabilirsiniz.

Ateşleme bobininin değişimlerinin çoğu küçük bir masraftır, bu nedenle arızalı bir ateşleme bobininin er ya da geç değiştirilmemesi için çok az neden vardır.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here