BMW M Serisinin En Güçlü Yeni Aracı XM Tanıtıldı

0
3818
2023 BMW XM

Büyük Alman otomotiv üreticisi BMW geçen sene Concept XM modelini tanıtarak herkesi şaşırtmıştı. BMW XM, 70’li yıllardan sonra M departmanının X1’den sonra bağımsız model olarak tanıttığı ikinci aracı. Agresif görünüşe sahip olan XM tanıtıldığı dönem büyük bir şaşkınlık yaratmıştı. Şimdi ise büyük marka aracın üretim versiyonunun geleceğini bizlere duyurdu. İşte herkesin merakla beklediği Concept XM modeline biraz göz atalım.

Hibrit Motora Sahip İlk M Modeli

BMW’nin üreteceği bu araç M serileri açısından oldukça önemli. Bunun nedeni aracın M serileri arasında ilk elektrik destekli (hibrit) motora sahip olması. Markanın bu özel modeli SUV segmentinden üretmesi rekabeti bir üst çıtaya çıkarmak istediği anlamına geliyor. Baktığınızda marka X5 M, X6 M Competition ve X7 M60i SUV modelleri bünyesinde barındırıyor. Bu kadar çeşitliliğe rağmen BMW, XM modelini diğer SUV’lerden farklı olacak şekilde tasarladı. Markanın XM modeli Lamborghini Urus, Aston Martin DBX, Bentley Bentayga gibi süper lüks spor otomobillerle rekabet edecek şekilde tasarlandı.

BMW XM

Araç markanın en pahalı ve en güçlü modeli niteliğinde ve tamamen M departmanına özel. Bu da aracın performans kalitesinin maksimum seviyede olacağı anlamına geliyor. Araç tamamen köşeli ve agresif hatlara sahip. Ayrıca hibrit motora sahip araçta dört egzoz çıkışı bulunmakta.

XM Teknik Özellikleri (En Güçlü M Modeli)

BMW XM

XM’in kaputunun altında ise tam bir canavar yatmakta. Araçta BMW’nin yeni S68 kodlu çift turbolu 4.4 lt V8 motoru bulunmakta. Aracın sadece içten yanmalı motoru 650 Nm tork ile 483 beygir güç üretiyor. Bunun dışında aracın elektrikli motoru da 280 Nm tork ile 194 beygir güç üretiyor. Tüm bunlarla beraber aracın gücü 800 Nm tork ile 644 beygire çıkıyor. Araç, bu özellikler sayesinde 0’dan 100’e 4.1 saniyede, 0’dan 200’e ise 14.3 saniyede çıkmakta. Aracın maksimum hızı ise 250 km/sa ile sınırlı. Bu değer M Driver’s Package ile 270 km/sa hıza kadar çıkıyor. Ayrıca araç dört teker çekiş sistemiyle çalışıyor. Fakat 4WD Sport modunda araçta tork dağılımı arka aksta yoğunlukta oluyor.

Aracın elektrikli motoruna tüm gücü 25.7 kWh’lik lityum iyon batarya veriyor. Bu sayede araç sadece elektrikli modda sürüldüğünde 140 km/sa hıza kadar ulaşabiliyor. Ayrıca araç bu şekilde yaklaşık olarak 82-88 km mesafe yol gidebiliyor.

BMW’nin Şimdiye Kadar Ürettiği En Ağır Araç

Böyle büyük bir motora sahip aracın ağırlığı da bir o kadar fazla. Araç tam olarak 2750 kg ağırlığa sahip. Neredeyse 3 ton olan araç bu ağırlıkla BMW tarihinin de en ağır aracı ünvanına sahip. Fakat bu ağırlık araca denge sağlayacak şekilde yüzde 50:50 oranında dağıtılıyor. Aracın uzunluğu 5110 mm, genişliği 2005 mm, yüksekliği ise 1755 mm ölçülerinde. Ayrıca Aracın aks aralığı ise 3105 mm ölçüsünde.

BMW XM

Aracın üretim versiyonundaki kabin tasarımı ise konsept tasarımından farklı olacak. Ayrıca araçta sürüş moduna göre renk değiştiren LED aydınlatma lambaları bulunmakta. Bunun dışında araçta iDrive 8 sistemi standart donanım içerisinde geliyor.

Hibrit

Tüm bu özelliklerle beraber bir de XM özel bir versiyonla daha geliyor. XM Label Red adındaki bu özel versiyon en yüksek donanımlara sahip olacak. Aracın bu versiyonu daha güçlü içten yanmalı motora sahip. XM Label Red’in içten yanmalı motoru 750 Nm tork ile 585 beygir güç üretmekte. Bu sayede aracın bu modeli de 1000 Nm tork ile 748 beygir güç üretecek.

Tabii ki tüm bu donanıma sahip özel aracın fiyatı da bir o kadar dudak uçuklatıcı. BMW, XM’i 159.000 dolarlık bir fiyatla görücüye çıkaracak. Aracın en yüksek donanımlı paketi ise 185.000 dolar fiyatla satılmayı planlanıyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here