ACT Motor Nedir, Nasıl Çalışır?

0
13398

Son yıllarda emisyon kuralları nedeniyle artan kısıtlamalar içten yanmalı motor üreten firmaları yeni teknolojiler aramaya yöneltti. ACT de hem bu kısıtlamalara uyum sağlamak hem de tasarruflu bir benzinli motor üretmek için başvurulan bir teknoloji. Aktif Silindir Teknolojisi adı verilen bu sistem, yeni nesil Volkswagen araçlarda 1.5 TSI motor ile adını duyurdu. Aslında 2005’ten beri farklı isimlerle hayatımızda olan bu teknoloji 2013 yılından beri Volkswagen tarafından kullanılmakta. Gelin, ACT nedir sorusuna cevap verelim.

ACT-nedir-nasil-calisir

ACT Nedir, Nasıl Çalışır?

ACT (Aktif Silindir Teknolojisi) 4 silindirli egzoz turboşarjlı motorlarda motor gücünün maksimum %40’ının (130 km/sa altında) kullanıldığı durumlarda 2 ve 3 numaralı silindirin kapatılmasıdır. Bunu yaparken silindir içinde yakıt enjeksiyonunu ve buji ateşlemesini keser.

Egzantrik milini kullanarak silindir kapatma teknolojisi

İçten yanmalı motorlarda bulunan gaz kelebeği motorun zorlanmadığı durumlarda kapalıya yakın bir konumda bulunur. Bu konumdayken silindir içine hava akışı zor olur. Ayrıca düşük kapasite çalışmasına rağmen silindir içine giren hava teker teker hepsinden çıkıp onlarca parçadan geçerek dışarı atılmak zorundadır. Toplam kapasitenin %40’ının kullanıldığı durumlarda her silindir için %10’luk bir pay düşer. Her silindir için zor olan bu hava akışı da motorda ekstra ısınmaya ve enerji kaybına yol açar. ACT teknolojisi ile kapatılan silindirler sayesinde kalan silindirler %20’şer kapasite ile çalışarak hava akışını kolaylaştırır. Bu da ısınmayı azaltır, verimliliği artırır. Bu sayede egzoz emisyon salınımı da azalır ve %20’ye varan yakıt tasarrufu sağlanır. –Kaynak

Değişken Hacimli Silindir Teknolojisi Kullanan Markalar

Aktif Silindir Teknolojisi veya Değişken Hacimli Silindir Teknolojisi farklı markalar tarafından farklı şekilde isimlendirilse de görevi aynı. Mercedes-Benz tarafından ACC, Volkswagen tarafından ACT, Honda tarafından VCM, General Motors tarafından AFM olarak adlandırılan bu teknoloji benzinli araçlarda hayli tasarrufa yol açıyor. Rakamlar ile örnek vermek gerekirse bir önceki nesil ile kıyaslandığında Golf 7 ile gelen 1.4 TSI ACT 140 PS motor Golf 5 ile gördüğümüz 1.4 TSI 140 PS motora göre %65 daha tasarruflu.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here