Yoldaki Çukurların Otomobilinize Etkisi Nasıldır?

0
3776

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Günlük olarak kullanılan otomobillerin bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Aksi durumda oluşabilecek arızalar aracınızın arıza yapmasına neden olabilir. Otomobilin ömrünü uzatmak için rutin bakımlar dışında dikkat edilmesi gereken bir başka husus da bozuk yollarda dikkatli kullanmaktır. Bu yazımızda sizlere; yoldaki çukurların otomobilinize etkisinden bahsedeceğiz.

yoldaki çukurların

Yoldaki Çukurların Otomobilinize Etkisi

Yollar da tıpkı otomobiller gibi kullanıldıkça eskirler. Eskime sonucunda bazı çukurlar oluşabilir. Bu çukurlardan dikkatli bir şekilde geçmek gerekir. Otomobilinizle çukurdan geçtiğinizde süspansiyona anlık olarak çok fazla yük biner. Hızlı bir şekilde çukurdan geçmek süspansiyon arızasına hatta ve hatta süspansiyonların bağlı olduğu kulelere de zarar vermektedir. Kule gergisi, bu zararı minimum seviyeye indirmeye yaramaktadır. Süspansiyonlar arıza yaptığında ya kilitlenir ya da boşalır. Süspansiyonun kilitlenmesi, sürüş güvenliği ve araç sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.

Süspansiyonu kilitlenmiş araç ile fren yapıldığında muhtemelen dalma yapar. Ani bir frende yoldan çıkıp kaza yapma ihtimaliniz bir hayli fazladır. Bu sebeple böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız çok düşük bir hızda tamir servisine gidebilirsiniz.

Süspansiyonun boşalması, süspansiyon içerisinde bulunan ve basınç tutan diyaframın hasar görmesi sonucunda oluşur. Genelde bozuk yollarda kullanılan otomobillerde oluşur. Süspansiyon boşaldığında; araç çok fazla yaylanır. Süspansiyon, sönümleme görevini yerine getiremez.

Kule Gergisi Nedir?

Amortisör kuleleri, amortisörlerin üst kısmının bağlandığı aracın şasesine ait parçalardır. Bir başka deyişle aracın amortisörle temas eden ilk parçasıdır. Kule gergisi, 2 kule arasında bulunan, bazı araçlarda fabrikasyon olarak, bazı araçlarda da sonradan monte edilmiş olarak bulunan performans parçasıdır. Kulelerin kapanmasını engeller.

yoldaki çukurların

Kule Gergisinin Görevi Nedir?

Kule gergileri, özellikle sert virajlarda süspansiyon kulelerinin esnemesini en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Süspansiyon kuleleri tipik olarak viraj alırken esneyerek bir miktar çekiş kaybına veya çekişin yola aktarılmamasına neden olur. Kule gergileri amortisör kulelerinde esnemeyi önleyecek şekilde tasarlandığından, enerjiyi bir güç yükleme kulesinden alıp diğer kuleye aktararak viraj alırken dağıtırlar. Bu, tekerleklerin yere paralel kalmasına yardımcı olarak aracın yol tutuşunun artmasına yardımcı olur. Sonuç, daha iyi yol tutuş ve viraj performansıdır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here