Tork Konvertörü Arızası Belirtileri

0
12396

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobilleri kullanırken problem çıkmaması açısından bakımlarını zamanında yapmak gerekir. Otomatik vitesli otomobillerin bazılarında tork konvertörü bazılarında ise otomatikleştirilmiş manuel şanzıman bulunur. Tork konvertörlü otomatik şanzımanlar her ne kadar daha stabil çalışsa da zaman zaman bazı arızalar oluşabiliyor. Bu arızalardan biri de tork konvertörü arızasıdır. Bu yazımızda sizlere tork konvertörü arızası belirtilerinden bahsedeceğiz.

Tork Konvertörü Nasıl Çalışır ?

Tork konvertörleri torku yani döndürme kuvvetini doğrudan motora bağlı olan fanın aradaki şanzıman yağını kullanarak türbini döndürmesi prensibi ile çalışır. Fan kısmı doğrudan krank miline bağlıdır. Motorun oluşturduğu döndürme kuvveti bir mil ile fana aktarılır. Ancak bundan sonra ki hareketin şanzımana aktarılması için türbin ile fan arasında katı bir bağlantı bulunmamaktadır. Eğer katı bir bağlantı bulunsaydı, tekerler her yavaşladığında yada durduğunda motorda durmak zorunda kalırdı. Şanzıman yağı ise tam bu noktada devreye giriyor ve türbin ve fan arasındaki bağlantıyı tamamlıyor. Fanda oluşan döndürme kuvveti doğrudan temasta olunan şanzıman yağında bir merkezcil kuvvete sebep olur ve tork aradaki sıvı aracılığı ile türbine aktarılır. Bu sayede tekerler hareket etmediğinde fan dönse dahi türbin dönmek zorunda kalmaz ve motor hareketini durdurmak zorunda kalmaz.

tork konvertörü

1) Garip Sesler

Arızalı bir tork konvertörü yolculuk sırasında veya yolda bazı seslerin oluşmasına neden olur. Sürüş sırasında bu sesler daha yüksek olacaktır. Şanzımanınızdan garip bir ses duyuyorsanız sorunu bir an önce çözmeniz gerekir. Otomatik şanzıman servisleri sorununuzu çözecektir.

2) Hız Değişiklikleri

Seyir halindeyken aracınızın hızlanmasında ani düşüşler veya artışlar fark edebilirsiniz. Bu, çıkış basıncının tutarsız olmasına neden olan arızalı bir tork konvertörünüz olduğunda olur.

3) Sarsıntı

Aracınızı saatte yaklaşık 60 km hıza çıkardığınızda aracınız titriyorsa bu, tork konvertörünüzün sorunları olduğu anlamına gelebilir. Engebeli bir yolda gidiyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda aracınızı servise götürmeniz gerekir.  Böyle bir durum aracın aktarma organlarında oluşan bir sorun sebebiyle de olabilir.

4) Şanzıman Kayması

Arızalı tork konvertörü , şanzımana gönderdiği şanzıman yağı miktarını yönetmede iyi olmayacaktır . Bazen çok fazla sıvı gönderir ve diğer zamanlarda yeterince göndermez.

Sonuç olarak, şanzımanın içinde kaygan dişliler olacak ve bu da ivmenin azalmasına neden olacaktır. Bu, aracın yakıt ekonomisini düşürecek daha fazla yakıt tüketileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, sistemde yeterli miktarda şanzıman sıvısı bulunduğundan emin olun, çünkü bazen düşük miktarda olması bu semptomun da olmasına neden olabilir.

 

5) Değişen Problemler

Tork konvertörü kötüyse, çıkış basıncı daha düşük olacaktır. Bu, geçişlerin çok yumuşak hissedileceği veya büyük ölçüde gecikeceği anlamına gelir. Zaman geçtikçe, geçişler çok zor ve zorlu olacak.

Bunu tersine çevirmenin tek yolu, tork konvertörünün çıkış basıncını daha iyi hale getirmektir. Bu, motorun RPM’sinin daha yüksek olmasını gerektirir. Ancak bunun gerçekleşmesi için yeni bir tork konvertörüne sahip olmanız gerekir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here