Kontak Anahtarı Dönmüyor Ne Yapmalıyım?

0
8218

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerde bulunan en önemli güvenlik sistemlerinden biri de kilit mekanizmasıdır. Kilit mekanizmasını kontrol eden parça anahtardır. Anahtar, otomobili çalıştıran, stop ettiren, kilitleyen parçadır. Ancak kimi zaman bu sistemde sorun oluşabilir. Oluşan bu sorun kontak anahtarını işlevsiz kılarak; aracınızı kullanmaya engel olabilmektedir. Bu yazımızda sizlere “Kontak anahtarı dönmüyor ne yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Kontak Anahtarı Nasıl Çalışır?

kontak anahtarı nasıl çalışır

Bir sürücü kontak anahtarını çevirdiğinde, aracın çalıştırılması için gerekli olan voltaj, kontak anahtarı tarafından sağlanır. Bir aracın kontak anahtarı, aracın aküsünden doğrudan besleme voltajı ile beslenir ve bu daha sonra her tuşa basma konumuna ulaşıldığında çeşitli devrelere dağıtılır.

Bir anahtar, genellikle üç ayrı tuş vuruşu konumuna sahiptir. Bu üç konumdan ilki genellikle bir aracın elektrik sistemlerine güç sağlar. İkinci konum, aracın yakıt ve ateşleme sistemlerine voltaj sağlar .

Üçüncü ve son tuş vuruşu konumu, ateşleme devresinin uyarıcı teline etki ederek marş motorunu çalıştırır. Aracın motoru çalıştığında, sürücü anahtarını kontak anahtarının ikinci konumuna döndürür.

Kontak Anahtarı Dönmüyor

başlaması zor

Arızalı bir kontak anahtarının belirtisi, anahtarı çevirmeye çalıştığınızda kontağın dönmemesidir. kontağınızı artık fiziksel olarak çeviremeyeceğinizi fark ederseniz, büyük olasılıkla kontak anahtarının dahili tamburlarının arızalanması ve bu nedenle düzgün çalışmayı sağlamak için değiştirilmesinin gerekmesi muhtemeldir.

Bazı durumlarda, bir aracın kontak kilidi silindiri, sistemin elektronik anahtarı gerçekten değiştirilmeden değiştirilebilir. Ancak diğerlerinde, bu iki bileşen bir montaj olarak gelir ve beraber değiştirilmelidir.

İmmobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçların gösterge panelinde immobilizer ışığı bulunmaktadır. Bu ışık kimi araçta anahtar işaretiyken kimisinde direkt olarak immobilizer yazısı şeklindedir. Normal şartlarda aracınızın kontağını çevirdiğinizde immobilizer ışığı yanar kısa bir süre sonra söner. Olması gereken budur. Aracın kontağını çevirdiniz anahtar işareti hiç yanmıyor veya devamlı yanıyorsa immobilizer sisteminizde sıkıntı vardır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda aracınız marş basacaktır ancak ateşleme olmayacağı için çalışmayacaktır. Bu arızanın çözümü çoğu zaman can sıkıcı olmaktadır. Arıza çözülemediği zaman genelde immobilizer iptali yöntemine başvurulur. İptal etme işlemi beyinden gerçekleştirilir. Ancak araç hırsızlığa karşı güvensiz olur yani iptal durumunda aracınız düz kontakla çalışabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here