Araçların Kimlik Kartı

Motorlu araçların ve römorkların birbirinden ayırt edilmesi için çeşitli numaralandırmalara ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda trafikte bulunan bu araçların hangi üretici tarafından, kaç yılında, nerede üretildiği gibi soruların da cevabı bu numaralandırmalar sayesinde öğrenilebilir. Bu ve bunun gibi birçok bilgiyi içerisinde bulunduran, motorlu kara taşıtlarında ve römorklarda kullanılması zorunlu olan araç kimlik belgesini inceleyelim; Şasi numarası nedir?

şasi numarası

Şasi Numarası Nedir? Nasıl Belirlenir?

Motorlu kara taşıtlarına ve römorklara ait kapsamlı bilgilere ulaşılmasını sağlayan numaraya şasi numarası denir. İlk defa 1954 yılında kullanılan bu özel numaranın, zorunlu olarak kullanılması ise 1981 yılından itibaren başlamıştır. Her araca tek ve özel olarak hazırlanan bu kod sayesinde, araçlar birbirlerinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Böylece alım-satım işlemlerinde, poliçe işlemlerinde büyük kolaylık sağlanıyor. Şasi numarası içerisinde 17 haneli bir sistem kullanılıyor. Bu numaranın içerisinde 0-9 arasındaki sayılar ve A-Z arası harfler kullanılabiliyor. İstisna olarak, numara oluşturulurken i, o ve q harfleri kullanılamıyor. Bunun sebebi ise bu harflerin 1 ve 0 sayılarıyla kolay karıştırılabiliyor olması.

Şasi Numarası, Araçların Hangi Özelliklerini Belirtir?

Şasi numarası sayesinde araçların üretim yılından, nerede üretildiğine kadar birçok kapsamlı bilgiye ulaşmak mümkün. Sıralı bir şekilde 17 haneden oluşan bu numaralandırmada, farklı haneler farklı bilgileri belirtmeye yarıyor. Aracın üretim yeri, şasi numarasının ilk hanesinden anlaşılıyor. Ardından gelen 2 hane ise araç üreticisinin kim olduğunun bilgisini içeriyor. 4 ile 8 arasındaki haneler ise aracın teknik özellikleri hakkında bilgiler veriyor. 9. hanede ise güvenlik kodu yer alıyor. 10. ve 11. hanelerde ise aracın üretim yılına ve fabrikasına ait bilgiler yer alıyor. Geri kalan son 6 hanede ise seri numarası bilgisi yer alır.

şasi numarası

Araç Üzerinde Nerede Bulunur?

Şasi numarasının araç üzerindeki yeri üreticiye göre değişiklik gösterir. Markalar, ürettikleri modellerinin farklı yerlerine şasi numarasını basabilirler. Şasi numarası çoğunluk kaput altında veya motorun üst kısmında yer alır. Bu yerlerden farklı olarak kapı içlerinde de bulunabilir. Hepsinden farklı olarak; plakalıkta, stepne boşluğunda veya bagaj altında da bu kodu görmek mümkündür.

İkinci el kiralık araç ilanları

E-Scooter Piyasasına TCDD ‘Çuf Çuf’ İsmiyle Giriyor!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here