Lastiğin Kimlik Kartı

Doğru lastik seçimi güvenli sürüşler için çok önemlidir. Lastik seçimi, belli başlı özellikler  incelenerek yapılmalıdır. Birçok marka tarafından üretilen farklı tipteki lastikler, farklı koşullarda farklı tip özellikler gösterirler. Avrupa Birliği tarafından düzenlenen ve zorunlu tutulan lastik etiketi sayesinde bu özellikleri incelemek pratik ve kolay anlaşılır bir hale geliyor. Lastiklerin mevsim koşullarındaki performansından, gürültü desibeline kadar birçok farklı detayı kullanıcıya sunan AB lastik etiketi nedir? İnceleyelim.

lastik etiketi

AB Lastik Etiketi Nedir? 

AB standartları kapsamında oluşturulan AB lastik etiketiyle sayesinde, üretilen lastik modelinin çevre ve güvenlik konularındaki verilerine ulaşılabiliyor. Lastiğin ıslak zemindeki sürüş performansı, yakıt verimliliği ve gürültü seviyesi ile ilgili bilgiler bu etiketin üzerinde yer alıyor.

ab lastik etiketi

Lastik Etiketi Nerede Bulunur?

AB lastik etiketleri lastiklerin üzerine yapıştırılır. Satın alacağınız lastiğin üzerinde lastik etiketi bulunmalıdır. Eğer lastik etiketini göremiyorsanız, lastik üreticisi markanın yetkili bayilerine sorabilir veya markanın web sitesini inceleyebilirsiniz.

AB Lastik Etiketi ve Yakıt Verimliliği

Lastiğin yakıt verimliliği konusunda bilgilendiren etiket, bu bilgilendirmeyi harf ve renk kullanımı ile yapmaktadır. Harfler A-G aralığında renkler ise yeşil turuncu ve kırmızı geçişleriyle belirtilmiştir. A harfi ve yeşil renk düşük yakıt sarfiyatını belirtirken, G harfi ve kırmızı renk yüksek yakıt sarfiyatını belirtir.

ıslak zemin performansı

AB Lastik Etiketi ve Islak Zeminde Sürüş Verimliliği

Kaygan olarak tabir edebileceğimiz ıslak yollardaki lastik performansı da etiket üzerinde yer alan parametrelerden biri. A ve F harfleri arasındaki harfler ile lastiğin ıslak zemin performansı belirtilmiştir. A harfi yüksek ıslak zemin kabiliyetini belirtirken, F harfi düşük ıslak zemin kabiliyetini belirtir.

ab lastik etiketi

AB Lastik Etiketi ve Gürültü Seviyesi

Gürültü seviyesi, desibel ile belirtilerek bu etiket üzerinde yer alır. Lastiğin yuvarlanma esnasında çıkardığı sesler ölçülerek bu değerlere ulaşılır. Lastiğin gürültü seviyesi desibel cinsinden sayısal veri ile ve dalga işaretleriyle gösterilir. 1 siyah dalga lastiğin sessiz olduğunu bildirirken, 2 siyah dalga lastiğin orta seviyede gürültülü olduğunu bildirir. 3 siyah dalga ise lastiğin Avrupa Birliği değerlerine uygun olmayacak düzeyde gürültülü olduğunu belirtir. Bunun haricinde desibel oranı da sayısal olarak etiketin üzerinde yer alır.

İkinci el satılık otomobil ilanları

Lastik Hız Endeksi Nedir? Nasıl Ölçülür?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here