Römork bir aracın arkasında çeki demiri üzerine konumlanmış ve harici olarak bağlantısı sağlanan taşınabilir kasa, karavan (römork diye geçiyor) olarak biliniyor. Harici olarak bağlandığı, aracınızın aerodinamiğine ve denge sistemine sonradan dahil olduğu için sürüş esnasında dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Aksi takdirde olası bir kaza peşinizi bırakmayabilir.

Römork Çekmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Römork’un bağlı olduğu araçta sürücü tüm kontrollerden sorumlu kişidir ve kontrolleri bizzat kendi yapmalıdır.

  • Her şeyden önce ehliyetinizin römork taşımak için geçerli sürüş harfine sahip olup olmadığına bir göz atın. Uzun araç statüsünde geçen römorklu araçlar polis denetiminde beklemediğiniz cezalar almanıza neden olur.
  • Römorkun taşıyabileceği ağırlık satın almadan önce kullanma kılavuzu üzerinde muhakkak yazıyor olacaktır. Her römork üretim esnasında taşıyacağı kapasite belirlenip piyasaya sürülüyor. Dolayısıyla gereğinden fazla yük römork sürüşünü güvenli hale getirmez.
  • Römorkunuza doğru plakanın takıldığından emin olun ve trafiğe tescil ettirmeyi unutmayın. Bütün motorlu araçlar ile bu yönetmelikte 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununca tescili zorunlu kılınan motorsuz araçların sahipleri, araçlarını yetkili tescil kuruluşuna tescil ettirmek ve tescil belgesi almak mecburiyetindedirler. Belge prosedürlerini ihmal etmeyin.

Yükleme Sonrası Kontroller Nasıl Olmalı?

Römork yüklüyse bu noktada en önemli şeyin ağırlık merkezi olduğunu unutmayın. Römork üzerinde bulundurduğunuz yükün ön veya arka kısımlarda yoğun olmamasına dikkat edin. Denge her zaman merkezde olacaktır. Yükü merkeze doğru konumlandırın. Yerçekiminin merkez ile etkileşim halinde olmaması için yükü orta noktadan iki yana birden dağıtabilirsiniz. Daha iyi anlamanız için bir videomuz var.

Kaynak

Işıklar Önemli

Yola çıkmadan önce ışıklarınızın durumundan haberdar olun. Işıkların ne durumda olduğu çok önemli çünkü unutmayın siz artık uzun araçsınız ve yolda dikkat çekmek durumundasınız. Hasarlı kabloyu onarmak yerine değişime gitmek daha garanti çözümdür.

Bağlantı Kablolarınızı Kontrol Edin

Çekmek için gerekli bağlantıların yapılacağı kablolarda hasar varsa hemen yenisiyle değiştirmeyi ihmal etmeyin. Bağlantılarınızın doğru yapıldığını teyit etmek için kullanma kılavuzu ile eş zamanlı olarak hareket edin.

Lastikler Sürüş Dengesi İçin İyi Durumda Olmalı

Römork lastikleri denge için ve dönüşlerde savrulmamak adına en az ağırlık dengesi kadar önemli bir konudur. Lastik basınçlarınızı yolculuk öncesi kontrol edin ve her birinin eşit basınç aralığına sahip olduğundan emin olun. Lastik kanal derinliği en az 1,6 mm olmalıdır. Kabak bir lastikle asla yola çıkmayın.

Tekerlek Vidaları Unutulmamalı

Tekerlek somun vidaları ve diğer cıvataların sorunsuz bir şekilde görevini yerine getirdiğine bir göz atın. Doğru bir tork kazanımı için doğru monte edilen bir lastik cıvatalarına ihtiyacınız var.

Aerodinamik Olmazsa Olmaz

Römork çamurlukları diğer konular kadar önem derecesine sahip değil ancak yine de deforme ve herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol edin. Hava geçiş bölgelerinin beklenmedik yerlerden geçmesi aerodinamik açısından zararlıdır ve savrulmalara neden olur.

Aracınıza Uyumlu Römork Seçin

Araç ve çekeceğiniz kasa uyumu da oldukça önemli bir konu. Aracınızın hangi boyutta olduğu ve römork ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Büyük bir araca küçük kasa küçük bir araca dev gibi bir kasa uymaz. Uysa da uymaz. Denge sistemi çöker. Haliyle güvenli sürüş gerçekleşmez.

Aracınızın boyutunu ve römorkunu göz önünde bulundurun. Bağlantı yüksekliği doğru mu? Römorkunuzun aşırı derecede burun aşağı veya burun yukarı olmadığını kontrol edin. Aracınız ve römorkunuz hizalamazsa, bu sorunu karşılamak için bir ayar plakası alın.

Hız Sınırlarını İhmal Edeyim Demeyin

Römork çekerken sürdüğünüz aracın standart hız aralığından çıktığınızı artık römork ile uzun araç olduğunuz için 100 km/s ile gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Keyifli Sürüşler..

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here