Tesla Autopilot Sistemi Yeni Bir Kaza İle Gündemde. Geçtiğimiz günlerde Model S ile sürüş gerçekleştiren bir sürücü kaza yaptı. Alev alan otomobilde Autopilot’un açık olduğu iddia ediliyor.

Model S ile kaza yapan sürücü ve diğer yolcu hayatını kaybetti. Buna ek olarak Teksas’da gerçekleştirilen kaza da yanan otomobil 4 polis tarafından incelendi. Sonuç olarak polisler kaza analizi doğrultusunda varsayım üzerinde durdu. İnceleme sonucu aracın çarpma anında birinin kontrolü içinde olmadığını açıkladılar.

Lityum Pil Alevlerin Çıkma Nedeni Oldu

Kazada yaşları 50 civarı olan iki kişi öldü. Feci kaza da aracın Autopilot modunu kullanıldığının düşünülmesi hangi kanıtlar sonucu açıklandı bilinmiyor. Otomobilin ağaca çarpması sonucu lityum iyon pil alev aldı. Yoğun uğraşlar sonucu yangın 4 saat içinde itfaiye ekibi sayesinde bitti.

Tesla Autopilot

Tesla Autopilot sürüş sistemiyle otomotiv alanında çok fazla gündem olmuş bir şirkettir. Buna ek olarak otonom sürüş amacı 5. Seviye (tam bağımsız sürüş) bir sürüş gerçekleştirmek. Tesla bu alanda yoğun bir şekilde çalışsa da istediği sonucu henüz elde edemedi. Bu tip Autopilot haberleriyle sarsılan şirket mercek altında olmaya devam ediyor.

Geçen yaz, bir Alman mahkemesi Tesla’nın Almanya’daki pazarlama ve satış materyallerinde Autopilot terimini kullanmasını yasakladı. Bu terimin Tesla’ların “tüketiciler için yanıltıcı” olarak tanımladığı “teknik olarak tamamen otonom sürüş yapabildiklerini” öne sürdüğüne karar verdi.

Güvenlik uzmanları Thatcham Research’ün araştırma direktörü Matthew Avery, dünkü kazayı “eğitim ve doğru adlandırmanın sürücü yardım sistemlerinin güvenli kullanımı için neden bu kadar önemli olduğu konusunda inanılmaz derecede ayıltıcı bir illüstrasyon” olarak nitelendirdi.

Şöyle devam etti: “Sistem kapasitesinin anlaşılmaması sürücü sorumluluğu konusunda kafa karışıklığına neden oluyor. Sonuç olarak bunun gibi kazalar ne yazık ki bunu destekliyor. Sistem adları yanıltıcı olmamalıdır.”

Tesla’nın Autopilot sistemi ve araçlarında kullandığı yüksek yoğunluklu pil paketleri ile alakalı gündemi sarsan haberler olmuştu.

Bunun gibi tüksek riskli olarak adlandırılan bir olay daha oldu. Park halinde duran bir Model 3 birden alev almaya başlamıştı. Buna ek olarak Çinli yetkililer Tesla’dan Çin için ürettiği araçları daha kaliteli üretmesi konusunda uyarı yapmıştı.

Kaynak

Tüm bu yaşananlar Autopilot ölümlerinin ilk izleri değil tabi ki. Mesela 2016 yılının Temmuz ayında Florida’da gökyüzünün parlak olması ve güneş ışınlarının yolu kapatması sonucu kaza olmuştu. Tesla bu hengame de kamyon römorkunu tespit edemediği için bir kişinin ölümüne neden olan olay başlangıç kabul ediliyor. Benzer şekilde olayların yaşanması Tesla için endişe verici bir hal aldı.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here