Otomobil Renk Değişimi Nasıl Yapılır?

0
21711

Otomobil fiyatlarının anlık olarak değişmesi, birçok kişinin otomobilini değiştirmek yerine güzelleştirmeye yönlendiriyor. Özellikle aracınızın ilk sahibiyseniz ve bu araç sizin ilk aracınızsa satıp başka bir araç almak pek de kolay olmuyor. Zamanla otomobillerde oluşan boya ihtiyacı veya aracın görünüşünü güzelleştirme isteği, araç sahiplerinin akıllarına “Hazır arabayı boyatacağım. Rengini mi değiştirsem?” Sorusunu getiriyor. Peki araç rengini değiştirme işlemi zor mudur? Aracın dışına uygulanan kaplama işleminin resmi boyutu nedir? Bu yazımızda sizlere “Otomobil Renk Değişimi Nasıl Yapılır?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

renk

Renk Değişim Yöntemleri

Aracınızın renginden sıkılmış olabilirsiniz veya aracınızın boya ihtiyacı olabilir.(güneş yanığı,çizik) Bu gibi durumlara çözüm olarak yapılması gereken, aracın boyanması veya kaplanmasıdır. Boya ve kaplama durumunda araç rengi korunursa, herhangi bir işleme gerek kalmaz. Ancak aracın renginde değişiklik olduğu takdirde yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler vardır.

  • Tercih edilen renkle ilgili olarak araç boyama servisine giderek, gerekli işlemler gerçekleştirilir.
  • Rengi değişen araç plakasına ait fatura kestirilir. (41 xxx 41 plakalı araca ait boyama işlemi gibi)
  • Muayene istasyonundan ya da sigorta şirketinizden EK-1 formu talep edilir. (Muameleciler form için sizden ücret talep edebilir. Sigorta şirketinizden almakta fayda var.)
  • Aracınıza muayene istasyonunda yapılan denetleme sonrasında gerekli renk tespiti işlemi gerçekleştirildiğine dair onay alarak evraklarınızla birlikte ruhsatınızı çıkartabilirsiniz.
  • Boyama ücreti dışında ortalama 300₺ gibi bir masrafın ardından aracınızı yeni renk tercihinizle trafikte kullanmaya başlayabilirsiniz. (Kaplama işlemleri kullanılan boyaya ve işçiliğe göre 3.000 – 5.000₺ arası değişmektedir.)

renk

Hangi Durumlarda Ruhsat Değiştirilmeli?

  • Her araç renk değişimi ruhsata işlenme zorunluluğu bulundurmamaktadır. Örneğin araç renginiz beyaz ve siz aracınızı mat beyaz renge boyatılırsa bu durumda araç rengini ruhsata işletmenize gerek yoktur.
  • Ayı şekilde siyah araç renginizi, mat siyah olarak boyatma işlemine tabi tutulduğunda da yine aynı şekilde ruhsata işletmenize gerek yoktur.
  • Aracınızın tümünü değil de sadece küçük bir bölümünü boyatmak istediğinizde, bu işlemi yine ruhsata işletmenize gerek yoktur.
  • Araç renk değişimlerinde, bunun ruhsata işletilmesi zorunluluğu; aracın büyük bir bölümünün boyasını değiştirdiğiniz hallerde geçerlidir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here