Külbütör Kapak Contası Nedir? Ne İşe Yarar?

0
10296

Motorun silindir kapağı, motorunuzun sorunsuz çalışmasını sağlayan en önemli bileşenlerden bazılarını içerir. Bu bileşenler, yağın yağlanmış kalmasını gerektirir ve valf kapağı (külbütör veya supap kapağı olarak da bilinir) olmadan bu yağ her yere püskürtülür ve ayrıca kir ve döküntülerin bu hassas bileşenlere müdahale etmesine izin verir.

Bu yağın dışarı sızmasını önlemek için valf kapağında, kapak içinde özel olarak tasarlanmış bir kanala takılan kauçuk veya mantar conta bulunur. Isı ve yağa sürekli maruz kalma nedeniyle, bu contalar arızalanabilir ve yağın motordan sızmasına izin verebilir.

Külbütör Kapak Contası Nedir?

Bir külbütör kapak contası, motorun geri kalanıyla valf sistemi bileşenleri arasında bir sızdırmazlık sağlamak ve bu bileşenleri yağlamak için kullanılan yağı tutmak için tasarlanmış bir kauçuk veya mantar contadır.

Ayrıca, yağın bujileri ve ateşleme bileşenlerini kirletmesini önlemek için buji borularına bir sızdırmazlık sağlarlar.

Arızalı Bir Külbütör Kapak Contasının Belirtileri:

  • Motorun üstünden yağ sızıntısı.
  • Sürüş sırasında yanık yağ kokusu fark edilirse.
  • Bujileri değiştirirken bulunan yağ.
  • Yere sızan yağ.

külbütör kapak contası

Külbütör Kapak Contası Nasıl Değiştirilir?

  1. Kaput açılacak ve motorun üst kısmı sızıntılara karşı incelenecektir.
  2. Gerekirse, emme manifoldu, külbütör kapak contasına / contalarına erişim sağlamak için çıkarılacaktır.
  3. Ateşleme kabloları veya bobinleri çıkarılacak ve yağ veya hasar açısından incelenecektir.
  4. Külbütör kapağı çıkarılacak ve hasar açısından incelenecektir.
  5. Conta değiştirilecek ve motor temizlenecek.
  6. Doğru çalışmayı kontrol için araç yolda test edilecektir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Aracınıza bağlı olarak, motorunuzda açıklıklarının belirli aralıklarla ayarlanması önerilen valfler olabilir. Bu valfler, külbütör kapak contasının altında bulunur, bu nedenle, bir sızıntı nedeniyle contayı değiştirirseniz, doğru çalışmayı sağlamak için bu açıklıkların incelenmesi ve ayarlanması faydalı olabilir.

Bazı araçlar, özellikle birçok V6 motor olmak üzere, külbütör kapağının üstünde intel manifold ile tasarlanmıştır, bu nedenle sökme gerekebilir ve yeni contalar gerekebilir.

Sızıntı Yapan Bir Külbütör Kapak Contasını Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Motorunuz hayatta kalmak için yağa güveniyor. Soğutma ve yağlama özellikleri sağlanır ve yağ sızdıran bir motor, hassas bileşenlerin aşınmasında artışa neden olabilir ve yolun sonunda pahalı onarımlara yol açabilir. Yağ sızıntıları, yağ sıcak egzoz üzerine sızıyorsa motorda yangın çıkmasına da neden olabilir, bu nedenle, bunun olmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede bunların düzeltilmesi en iyisidir.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here