Krank Kasnağı Nedir? Değiştirilmesi Önemli Mi?

1
10436

Daha önce bir motor bölmesine baktıysanız, motorun önünde genellikle metal ve kauçuktan yapılmış dairesel bir cihaz fark etmiş olabilirsiniz. Bu krank kasnağıdır. Aracınızın krank kasnağı, motorun sorunsuz çalışmasını sağlar ve harmonik titreşimleri azaltır. Arızalanırsa, küçük bir ses duyabilir veya en kötü ihtimalle motora ciddi hasar verebilirsiniz.

Umarım, ikincisi başınıza gelmez, ancak krank kasnağının arızalandığını işaret eden herhangi bir belirti fark ederseniz, o zaman bir profesyonel teknisyene danışın ve kasnağı mümkün olan en kısa sürede değiştirtin.

Krank Kasnağı Nedir?

Krank kasnağı, motorun önünde bulunan krank milinin ucuna bağlanan harici bir motor parçasıdır. Görevi, motorunuzdaki titreşimi azaltmaktır. Araçların çoğunda, alternatör, hidrolik direksiyon ve klima gibi motor üzerindeki diğer aksesuarlara güç sağlayan tahrik kayışları için bir kasnak olarak da kullanılır.

Bir motor silindiri ateşlendiğinde, pistona uygulanan kuvvet vardır. Piston, bu kuvveti krank miline aktarır ve bu gerçekleştiğinde, krank mili boyunca bir dönme ve geri dönüş hareketi oluşturabilir. Krank kasnağının devreye girdiği yer burasıdır.

Bu kasnak, harmonik motor titreşimini emerek krank mili için bir sönümleme etkisi yaratır ve dönen şafta harici bir karşı ağırlık sağlar.

Krank Kasnağının Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Motorda fark edilir bir titreşim olabilir.
  • Motordan garip bir ses geliyorsa.
  • Lastik yuvanın kırıldığı gözle görülürse.
  • Kasnak motordan düşerse.

Krank Kasnağı

Krank Kasnağı Nasıl Değiştirilir?

  1. Kayış gergi cıvataları, aksesuar kayışlarındaki gerilimi serbest bırakmak için gevşetilir ve kayış, krank kasnağından uzaklaştırılır.
  2. Krank kasnağındaki merkez cıvata çıkarılır.
  3. Krank kasnağını krank milinden ayırmak için bir kasnak kullanılır.
  4. Yeni krank kasnağı takılır ve merkez cıvata sıkılır.
  5. Çıkarılan kayışlardan herhangi biri kasnağa geri takılır, gerginlik uygulanır ve kayış gergi cıvataları sıkılır.
  6. Test sürüşü gerçekleştirilir.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Krank kasnağını kaldırıyorsanız, plastik triger kayışı kapakları gibi motorun diğer parçalarına zarar vermemeye dikkat edin. İdeal olarak, bileşeni çıkarmak için özel olarak tasarlanmış bir krank kasnağı çektirme aleti kullanmanız gerekir.

Krank kasnağınızın arızalı olduğundan şüpheleniyorsanız, en kısa sürede güvenilir bir teknisyen tarafından kontrol ettirin .

Krank Kasnağını Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Krank kasnağını zamanında değiştirmezseniz, motora ciddi zararlar verebilir ve hatta motor arızasına yol açabilir. Sonuç oldukça pahalı olabileceği ve kesinlikle sakıncalı olabileceği için çok uzun süre sabitlenmeden bırakmak istemeyeceğiniz bir maddedir.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here