Hangi Araçların Yedek Parçaları Birbirine Uyuyor?

0
5609
yedek parça

Otomotiv sektörü giderek gelişiyor ve ilerliyor. Birbirinden farklı markaların yeni modelleri farklı tasarımlarla üretilmeye devam ediyor. Bir yandan araçların yedek parça ve onarımı konusunda da üretimler devam ediyor. Araç sahiplerinin en korktuğu konuların başında ise araçlarının arıza yapması yollarının sanayiye düşmesi geliyor. Ayrıca arıza yapan araç parçalarına ise büyük paralar ödeniyor. Parça tedariki kimi marka için çok kolay olsa da Türkiye’de satış marjının düşük olduğu marka araç sahipleri için bu durum neredeyse bir kabus olabiliyor. İşte bu yüzden parçaları birbirine uyan araçlar hayat kurtarabiliyor. Peki yedek parçaları uyumlu araçlar veya markalar nelerdir?

Yedek Parçası Uyumlu Araçlar

yedek parça

Markaların modellerine göre değişiklik gösterse de yedek parça uyumu konusunda birbiriyle uyumlu olan markalar mevcut. Örnek verecek olursak Volvo‘nun S40 ve S60 gibi modellerinin yedek parçaları oldukça pahalı. Fakat aracın bir çok yedek parçası Ford Focus ve Peugeot’nun bazı modelleri ile aynı. Bu sayede kullanıcıların yedek parça ihtiyacını çok daha uygun fiyata karşılamak mümkün oluyor. Ek olarak bu durum yine yedek parçası çok kolay bulunmayan Alfa Romeo için de geçerlidir. Yeni model Alfa Romeo’ların yedek parçaları Fiat‘ın bir çok modeli ile uyumludur. Bunun dışında Volkswagen, Audi, Seat, Skoda ve Porsche‘un da bir çok yedek parçası birbiri ile uyumludur.

  • Volvo – Ford – Peugeot
  • Alfa Romeo – Fiat – Lancia
  • Volkswagen – Audi – Skoda – Porsche

Yedek Parçası Ucuz Olan Araçlar Hangisi?

yedek parça

Otomobilleri yapı taşlarına ayırdığımızda yaklaşık olarak 30.000 parça ortaya çıkıyor. Otomobil üreticileri aracı üretmek dışında arıza ve onarım durumda tedarik sağlamak için yedek parça üretiyor. Yedek parçası kolay bulunan araçlar ise piyasada sevilir ve kolay satılır. Yedek parçanın uygun veya pahalı oluşu ise aracın üretildiği yere göre değişiklik gösterebiliyor. Türkiye’de üretimi gerçekleşen Ford ve Renault gibi markaların yine ülkemizde üretilen modellerinin yedek parçaları piyasada kolaylıkla bulunabilir ve diğer markalara göre oldukça ucuzdur. Yurt dışından gelen yedek parçalar içinse bu durum tam tersi. Örnek vermek gerekirse Renault marka Clio’nun parça fiyatları oldukça uygun ve kolay ulaşılabilirken yurt dışından gelen Laguna modeli için yedek parça fiyatları daha pahalıdır.

Son olarak ülkemizde üretilen bazı araç ve modelleri inceleyelim;

  • Toyota: Corolla, Verso ve CH-R Honda Civic Sedan
  • Renault: Megane Hatchback, Megane Sedan, Clio
  • Fiat: Egea Hatchback, Egea Sedan, Doblo ve Fiorino
  • Ford: Transit ve Tourneo
  • Hyundai: i20 ve i10
  • ISUZU: D-Max

Yedek Parça, Servis ve Bakım Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here