Gaz Ayarı Nasıl Yapılır? | LPG’li Araç Sahipleri Dikkat

2
22967

Günümüzde otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Özellikle otomobilini çok kullanan kişiler, yakıt ekonomisi için benzinli yerine lpg’li araç tercih ediyor. Benzinli bir araçta lpg kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. LPG yakıt sistemi bazı marka model otomobillerde fabrika çıkışı olarak bulunabildiği gibi, genelde otomobillere sonradan montajlanıyor. Sıralı sistem LPG sistemine sahip araçlarda, otomobil ilk çalıştırmada benzinde çalışır. Motor belirli bir sıcaklığa ulaşınca Lpg regülatörüne ulaşan su ısınır. Su ısınınca müşür açılır ve araç lpg’ye geçer. Karbüratörlü araçlarda bulunan sistemde böyle bir durum söz konusu değildir. Araç direkt olarak lpg’de çalıştırılır ve bu şekilde kullanılır. Karbüratörlü araçlarda bulunan düz lpg sisteminin ayarı oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizler için; gaz ayarı konusunu derledik.

Gaz Ayarı

LPG Ayarı Nedir?

Lpg yakıt sistemi, ekonomik tüketim için otomobillerde bulunan bir donanımdır. Bu sistemin ayarı vardır. Sıralı sistemli araçlarda ayar bilgisayar ile yapılır. Aracın lpg’ye geçme ısısı ayarlanır. Bir diğer ayar ise yakıt hava ayarıdır. Bu ayar araca birim zamanda verilen yakıtı ayarlar. Bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre ayarlanır. Karbüratörlü araçlar, direkt olarak lpg’de çalışırlar bu sebeple herhangi bir geçiş ayarı söz konusu değildir. Fakat yakıt hava ayarı vardır. Bu ayarlar ise lpg regülatörü üzerinde bulunan vidalar ile yapılır. Lpg ayarının düzenli olarak kontrol edilmesi, yakıtı daha verimli olarak kullanmanızı sağlar. Bu sebeple düzenli olarak kontrol ettirmeniz yararlı olacaktır.

Gaz Ayarı Nasıl Yapılır?

Gaz ayarı yapılabilmesi için motorunuzun sıcak olması gerekir. Motorunuz ısınmalı ve fan açılıp kapanmalıdır. Araç stop edilir ve ayar işlemine geçilir. Resimde bulunan rolanti ayar vidası tamamen sıkılır. Sonra ise 3 tam tur gevşetilir. Lpg regülatörünün alt tarafında bulunan üst limit vanası sonuna kadar açılır ve araç çalıştırılır. Araç çalışmıyorsa rolanti ayar vidası yarım tur sıkılır veya gevşetilir. Bu sayede aracın çalışma devri ayarlanmış olur.Gaz Ayarı

Rolanti ayarı tamamlandı. Fotoğrafta belirtilen gaz ayar vidası sıkılır. Araç çalışır durumdayken yavaş yavaş gevşetilir. Gevşetme işlemi ile birlikte aracın rolanti devrinde değişiklik olduğu sırada durulur ve yarım tur sıkılır. Gaz ayarının doğruluğundan emin olmak için aracın gaz yiyip yemediği kontrol edilir. Gaz yemesine göre vida biraz gevşetilip sıkılabilir. Gaz Ayarı

Son olarak; gaz üst limit ayarı yapılır. Resimlerde en altta olan gaz hortumu üzerindeki vana kullanılır. Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz. Gaz ayarınız bitmiştir.

Gaz Ayarı

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. Gaz analiz cihazında karbondioksit/karbon ve diğer değerlerin alt üst sınırına binaen gaz ayarı yapılır.Görselde görülen elle ayarlama işlemleri karbüratörlü araçlar için geçerli olup,sıralı sistem araçlarda bulunan lpg regülatörünün basınç işlemide elle yapılabilir bunun dışında tüm ayarlar için en sağlıklı ve doğru yöntem bilgisayar üzerinden m.a.p ayarı yapılarak uygun değerlerin belirlenmesi ile doğru olmaktadır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here