Mercedes 300D, Kapıları Kilitli Kaldı | Merkezi Kilit Arızası

1
3550

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatını kolaylaştıran ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin, kullanım kolaylığı açısından önemli olan bazı özellikleri vardır. Bu özelliklerden biri de merkezi kilittir. Merkezi kilit, tek dokunuşla otomobilin tüm kapılarının kilitlenip açılmasını sağlar. Ancak merkezi kilit sistemi özellikle eski model araçlarda arıza yapabilir. Hatta kimi zaman araç anahtarınız olsa dahi kapınızı açamayabilirsiniz. Oldukça saçma olarak gözüken bu olay oldukça saçma gözükse de 1986 model Mercedes 300D aracımda başıma geldi. Bu yazımda başıma gelen olayı ve sorunu nasıl çözdüğümü sizlere anlatmak istedim.

Mercedes 300D Kapıları Kilitli Kaldı

1986 model Mercedes 300D aracımın merkezi kilit motoru arızalanmıştı. W124 kasa kodlu araçlarda merkezi kilit bir vakum pompası vasıtasıyla çalışmaktadır. Kumandaya bastığımda vakum motoru çalışmamaktaydı. Ancak anahtar vasıtası ile kapıyı kilitleyip açabiliyordum. Anahtar kapı içerisinde biraz zorlanarak dönüyordu. Yoğunluğum sebebiyle merkezi kilit tamirini erteledim. Ancak bir gün anahtar kapımı açmadı. Bu sırada şehir dışında ve bir an önce yola çıkmalıydım. Kapı kilidine sıcak su dökerek; biriken pisliklerin çıkması için uğraştım. Ne yazık ki bu durum işe yaramadı. Bagajı açabiliyordum. Ancak bagaj ile kabin arasında yakıt deposu bulunduğu için içeriye geçiş imkansızdı. Çilingir aramaya karar verdim. Ancak aklıma da bir çözüm yolu gelmişti.

W124 merkezi kilit

Sorunu Çözdüm

Aracım sunrooflu ve sunroof elektrikli olarak açılıp kapanabiliyordu. Sunroof motorunun bagaj bölümünde olduğunu biliyordum. Aracımda elektrikli anten de bulunuyordu. Benim gibi otomobilini kurcalamayı sevenler bilir; otomatik antene devamlı gelen bir artı kablosu bulunur. Otomatik antene gelen artı kablosu ile sunroof motorunu çalıştırdım. Sunroof açıldı. Açılan sunroof’tan girerek aracımın kapılarını açabildim. Şehir dışından döndüm ve merkezi kilit sorunumu hallettim. Bu tarz arızaları ertelememek gerekiyormuş. Aracımdaki sorun da merkezi kilit motorunun soketinin yerinden çıkmış olmasıymış.

mercedes 300D

W201 ve W124 Merkezi Kilit Çalışma Prensibi

Yazımızın başlığında W201 ve W124 yazmasının sebebi son zamanlarda bu araçlara olan talep artışından kaynaklanmaktadır. Yoksa Mercedes markasının birçok aracının merkezi kilit mekanizması hava ile çalışmaktadır. Mercedes’lerin merkezi kilit donanımındaki en önemli parça, arka koltuğun altında bulunan hava kompresörüdür. Aracı kilitlemek istediğinizde kompresör devreye girer. Aracın taban bölümünde bulunan hava hortumları vasıtasıyla hava kapı kilitlerine ulaşır ve kapılar kilitlenir. Aynı şekilde kapıları açmak istediğinizde; hava kompresörü emiş ile kapı kilitlerinin açılmasını sağlar.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here