Fakir Yakıt Karışımı Arızası Nedir?

2
11960

Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiş otomobillerimizde, kimi zaman bazı arıza kodları görebiliyoruz. Bu arıza kodlarının büyük çoğunluğu arıza kaynaklı olsa da bazı arıza kodları araçta lpg bulunduğu için sensörlerin tam veri okuyamamasından kaynaklanabilmektedir. Bu arızalardan bir tanesi de motora verilen hava yakıt oranındaki yakıtın daha az olması sonucu fakir karışım oluşmasıdır. Fakir yakıt karışımı arıza kodu P0171 olarak belirtilmektedir. Otomobillerin hava yakıt ayarını ECU yapar. ECU ise verileri oksijen sensöründen alır. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında akıllara gelen ilk arızalı parça oksijen sensörü olmalıdır. Bu yazımızda sizlere fakir yakıt karışımı arızasından bahsedeceğiz.

Fakir Yakıt Karışımı Arızası Sebebi Nedir?

Fakir yakıt karışımı arızasının temel sebebi, yanma odasına daha az yakıt gelmesidir. Daha az yakıt gelmesinin bazı sebepleri ise;

  • Yakıt sisteminde oluşmuş bir arıza az yakıt gitmesine sebep olabilir.
  • Oksijen sensöründe oluşan bir arıza ECU’yu yanlış yönlendirdiği için böyle bir soruna neden olabilir.
  • Yakıt pompasında oluşan bir problem motora iletilen yakıtın az olmasına sebep olacağı için fazla hava yakıtın fakire düşmesine sebep olabilir.

Fakir Karışım Belirtileri Nelerdir?

Araç fakir karışımda çalışırken bazı belirtiler verir. Bu belirtiler;

  • Araç performansında düşüklük olabilir.
  • Rolanti devrinde sıkıntı olabilir.
  • Stop etme söz konusu olabilir.
  • Motor vuruntulu çalışabilir.
  • Yakıt filtresi veya yakıt elemanlarında sorun oluşabilir.
  • Aracın arıza lambası yanar.

Fakir Yakıt Karışımı Arızasının Çözümü Nedir?

Böyle bir sorunla karşılaşıldığında ilk yapılması gereken, aracın yakıt enjeksiyon sistemini kontrol etmek gerekir. Enjeksiyon ve pompa bölümünde herhangi bir problem yok ise aracın arıza koduna bakılır. Arızalı parça olarak oksijen sensörü gözüküyorsa değişimi sağlanır. Bu işlemler için, araç servisleri size gerekli teknik çözümü sunacaktır. Götürdüğünüz servisin bilgili ve tecrübeli olması daha kaliteli hizmet almanızı sağlar.

Zengin Yakıt Karışımı

Hava Yakıt Oranı Nedir?

Enjeksiyon sistemine sahip otomobillerde bulunan motor kontrol ünitesi sayesinde, motorun çalışması ideal hava yakıt oranlarında gerçekleşir. Oksijen sensöründen alınan bilgiler, ECU’ya gönderilir. ECU alınan verilere göre hava ve yakıt karışımını düzenler ve ideal noktada tutar. Bu karışımın ideal düzeyde olması, motor verimliliğini maksimuma çıkarır. Bu durum da emisyon değerlerinin düşmesini beraberinde getirir. Yakıt tüketimi de ideal düzeyde olur. Motorunuzun düzgün çalışması havayı daha az kirletmesi anlamına gelir.

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. Karışık, karmaşık yapıdaki modeller (motorlar) uğraştırır. En basit motor, en masrafsız oluyor genelde… O yüzden atmosferik araçların rutin bakımlarını yağını, suyunu eksik etmediğiniz takdirde oldukça uzun ömürlü ve masrafsız oluyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here