En Çok Yapılan Araba Tamir Hataları listemizle sizlerleyiz. Otomobillerimizi zaman zaman ailemizden bir parça olarak görürüz ve bu nedenle sorunları ile yakından ilgilenmek isteriz. Bu nedenle küçük tamir sorunlarını kendimiz çözmek ve buna yakından şahit olmak isteriz. Ancak bunu yaparken dikkat etmemiz gereken etkenler bulunuyor. Bunlar ihmalkar davranmak, bilinçsizce çalışmak ve kendimize olan aşırı güvenimiz olarak yer alıyor. Bu noktada da bir önceki davranışlar ile alakalı yapılan bazı araba tamir hataları listesi hazırladık.

Rutin Bakımların İhmali

Araba Tamir Hataları arasında bakım ihmali ilk sırada yer alıyor. Araç bakımı her şeyden önemlidir çünkü bu konu aracınızın sağlığı niteliğinde bir öneme sahiptir. Her yapacağınız bakım aracınızın uzun ömürlü olması güvenilir kalması için büyük önem taşıyor. Bu bakımları atlamanız ve biraz daha dayanır beni taşıyor ya yeter gibi cümleler ile sizi daha çok yaya olarak kalmaya sürükler. Bunun olmaması için çok basit bir şekilde aracınızın yağ değişimini, lastik bakımını, antifriz ekleme gibi işlemleri yaparak en azından daha güvenli bir yolculuk sağlayabilirsiniz. Vaktiniz olmasa da fırsat bulduğunuz ilk zamanda aracınızın gereksinimlerini öğrenin ve buna yönelik hareket edin. Unutmayın o da aileden biri ve ilgiyi hak ediyor.

 Araba Tamir Hataları

Yıpranma Kontrolü

Otomobillerde bulunan çoğu aksam yıpranmaya mahkumdur. Bu yıpranma boyutu arttıkça aracınızın güvenliği tehlikeli bir evreye geçiş yapar. Alınan önlemler sizi güvende tutacaktır. Örneğin frenler, lastikler, patlayan ampuller, vites kutusu, şanzımanı ve çeşitli motor parçaları yıpranabilir. Öncelikli olarak yıprananın Fren ve lastik bakımınızı zamanında yaptırmalısınız. Zira bu konu ihmal edildiği zaman ölümcül olabilir. Araba Tamir Hataları listemize devam ediyoruz.

 Araba Tamir Hataları

Geri Çağırma Bildirimlerini Görmezden Gelmek

Otomobil üreticileri daha donanımlı ve kaliteli otomobiller üretmek için mühendislik ve teknolojik anlamda sürekli olarak gelişim içerisindeler. Bu gelişimin altında milyar dolarlar yatıyor. Ancak bazen planlar ve beklenen gelişimin dışında olağanüstü hatalar meydana geliyor. Bu hata otomobil piyasaya sürüldüğü zaman uzun vadeli kullanımda ortaya çıkabiliyor. Şirket bu hatasını telafi etmek için araçları geri çağırıyor. Bu tür geri bildirimler daha güvenli bir otomobil gelişimi için aracın sizden alınması anlamına geliyor. Eğer bu geri bildirimleri önemsemezseniz kronik arızanın mağdurlarından biri olmanız kaçınılmaz.

 Araba Tamir Hataları

Patlak Lambaları Göz Ardı Etmek

Uyarı ışıkları yoldaki diğer sürücülerle iletişim kurmamızı sağlayan çok önemli bir araç ve otomobil parçasıdır. Eğer bir arıza varsa bunu önceden tespit etmelisiniz. Mesela sol arka sinyal lambanız çalışmıyor ve siz sola dönmek istiyorsanız bunu arkadaki sürücüye nasıl anlatabilirsiniz? Belki motosikletlerdeki gibi ellerinizi kullanabilirsiniz ancak bu yaptığınız ihmalkarlığı gülünç duruma düşürür.

Uyarı Işıklarını Önemsememek

En riskli Araba Tamir Hataları arasında uyarı ışıkları ihmali yatıyor. Uyarı ışıkları arabanın size anlatmak istediklerini simgesel bir şekilde anlatması demektir. Aracın tüm elektronik aksamlarında bulunan sensörler eğer bağlı olduğu bileşende bir sorun varsa motor kontrol ünitesi (ECU) vasıtası ile size anlık olarak bildirim sağlar. Örneğin lastik basıncı, yağ basıncı, motor arıza lambası, gibi ışıklar yanabilir. Bu sizin güvenliğiniz için çok önemlidir. Göz ardı etmek gibi bir eylemde bulunmamanız sizin için iyi olacaktır. Aracı arızalı bileşenlerle kullanmak kısa vadede yüksek yakıt sarfiyatına uzun vadede ise sensörün bağlı olduğu bileşenin tamamen işlevini yitirmesi anlamına gelir. Bir bütün olarak çalışan araçta görevini yerine getirmeyen sadece bir parça bile olsa bu kazaya davetiye çıkarabilir. Araba Tamir Hataları arasında en dikkat etmemiz gereken konulardan biri de bu.

Yanlış Sıvı Kullanımı

Yanlış sıvı kullanımı Araba Tamir Hataları arasında çok sık hata ile gündeme gelmese de bu hatanın yapılması da ihtimaller dahilinde. Otomobilde her bileşenin doğru bir işlev göstermesi için sıvılara ihtiyacı olduğunu biliyoruz.  Bu sıvılar Motor yağı, Şanzıman yağı, Direksiyon hidroliği, Fren hidroliği, Antifriz, Klima gazı, cam suyu, olarak ayrılıyor. Her birinin farklı işlevi var. Örneğin motor yağı motor bileşenlerinin birbiri ile sürtünmesiz çalışmasını sağlar. Bu da tekerleklere daha fazla güç iletilmesini sağlar. Şanzıman yağı otomatik vites araçlarda tork dönüşümünü sağlayarak debriyajın görevini yerine getirmesini sağlar. Direksiyon hidroliği de benzer şekilde direksiyonun dönmesini aksamasız bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Bunun gibi diğer yağlarda bu tip önemli işlevlere sahip. Görevler benzer olsa da bu yağlar birbirileri arasında değiştirilemez. Çünkü üretim amacı buna yönelik değildir. Hepsinin farklı görevleri vardır ve eğer yanlış sıvı kullanımı yaparsanız kısa süre içinde ciddi hasarlarla karşı karşıya kalırsınız.

Yanlış Tork Ayarı

Araç tamirinin hatalı yapılması ile ilgili ilginç bir konu da bulunuyor. Araba Tamir Hataları arasında çok sık hata ile gündeme gelmese de bu hatanın yapılması da ihtimaller dahilinde. listemizde Tork ayarı da bulunuyor. Üreticiler araçta bulunan bağlantı elemanlarını doğru bir şekilde sıkmak ve bu ayarı yapmak için tork hesaplaması yaparlar. Bu tork hesaplaması araçta bağlantı elemanı olarak sıkılan vidaların belirli bir tork değerinde sıkılması anlamına gelir. Vida ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Bu hesaplama sızdırmazlık sağlayan keçe, conta gibi bileşenlerinde zarar görmeyeceği bir şekilde yapılıyor. Eğer aracınızdan bir parça sökecekseniz bunun tork değerini önceden biliyor olmanız gerekir. Bunun için formül ile hesaplama yapmanız gerekir ancak bu hesaplamalar önceden yapıldığı için sizin doğru bir tork anahtarı ve tork değerine ulaşabileceğiniz bir kılavuz bulmanız gerekir. Yanlış bir şekilde yanlış değerlerle araçta bulunan bir cıvatayı sıkmanız doğru değildir.

 

Güvenlik Önlemlerini Göz Ardı Etme

Profesyonel bir tamirci olsanız bile otomobil üzerinde çalışırken tehlikeli durumlar ile karşılaşmanız çok olası. Araba Tamir Hatalarından biri ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız güvenlik önlemlerini göz ardı etmeyin. Bu durumlarda insan ayırmaksızın otomobil üzerinde çalışan herkesin koruyucu gözlük, Eldiven, Kulak Tıkacı  ve diğer koruyucu stratejiler ile korunmalısınız. Örneğin sıcak ve kimyasal sıvılar ile uğraşırken eliniz veya gözünüz zarar görebilir. Yüksek ses nedeniyle kulaklarınız hasar görebilir. İhmal edilmemesi gereken araba tamir hataları listemize devam ediyoruz.

Yan Sanayi Parça Kullanımı

Yan sanayi parçaların kullanılır olanları da mevcut. Ancak yine de Araba Tamir Hataları listemizde yer aldı. Çoğu sürücü aracında meydana gelen arızalar nedeniyle parça değişim seçeneğine başvuruyor. Ancak orijinal parçalar çok pahalı ve bu nedenle talep yan sanayi araba parçalarına kayıyor. Bu durumda satın alına yan sanayi parçalar araç ile uyumluluk konusunda sorunlar yaşıyor. Uyumluluk sorunu yaşamasa bile kalite anlamında kendisini kanıtlamamış otomobil parçasını aracınızda kullanmak eğer son çareniz değilse önerilmiyor. Bunun yerine orijinale göre daha ucuz olan çıkma otomobil parçaları temin edebilirsiniz.

Yapılan İşin Eksik Kontrolü

Otomobil tamir esnasında hassas bir işlem yapıyorsanız ve ekstra dikkatli olmalısınız. Eğer arabanıza değer veriyorsanız Araba Tamir Hataları listemizde yer alan başlık ile listeye girmezsiniz. Bir iş yaparken dikkatli olmanın yanında işiniz bittikten sonra son kontrolleri yapıp kaputu içiniz rahat bir şekilde kapatmak da çok önemlidir. Örneğin gevşek bir cıvata, daha büyük sorunlara yol açar. Bunun yanında her şeyi yaptınız ancak boşalttığınız motor yağı yerine yenisini eklemeyi unuttunuz. Neler olabileceğini bir düşünün. Motor çalışır çalışmaz maksimum 30 saniyede kendisini kitler ve bileşenler birbirine sürtünmekten erir. Kısacası yaptığınız işlemin son kontrollerini yapmayı kesinlikle unutmayın. Eğer garantici bir insansanız bu yazdıklarımızı dikkate almasanız da olur. Siz zaten ne yapacağınızı bilirsiniz.

Google’a Tam Olarak Güvenmek

Google her türlü bilginin bulunduğu bir tarayıcıdır. Bununla beraber yanlış bilgilerinde kol gezdiği bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin sensörler ile ilgili bilgilerin doğruluğu konusunda emin olmak zor. Herkes sensörün teşhisi konusunda ve ne anlama geldiği ile ilgili fikir söyleyebilir. Ancak Motor kontrol ünitesi vasıtasıyla aracın gösterge panelinde yanan ışıkların ne anlama geldiğini Google yerine eğitim deneyim ve tanılama aracı vasıtasıyla öğrenmeniz daha doğru olacaktır. Sosyal paylaşım sitelerine ve google’a güvenebiliriz ancak yine de uzmanlığın gerektirdiği bir konuyu işimizi garantiye alıp profesyonel biri ile çözmemiz daha güvenilir olur.

Tamirci İle Ego Savaşı

Otomobiliniz de bir arıza çıktı ve çözüm hakkında bazı varsayımlarınız var. Bu durumda tamirciye gidip sorunun ne olduğuna dair konuşmalar yapıyorsunuz. Tam bu anda anlattıklarınızla yola çıkan tamirci ustası sorunun kaynağını büyük ölçüde tespit etti ve sizin varsayımlarınızı çürüttü. Ancak sizde oldukça eminsiniz ve sorunun burada olduğu konusunda diretiyorsunuz.

Günümüz tamircileri her gün onlarca araba tamir ediyorlar ve bu konuda sahada çalıştıkları ve bu iş karşılığında bir ücret aldıkları için oldukça profesyonel çalışmak zorundalar. Bu nedenle kendilerini her geçen gün daha da geliştirerek otomobiller hakkında yetkin kişiler olmayı başardılar. Sizin tamirci ile sorunun kaynağı ve çözümü konusunda inatlaşmanız bir doktora “o kalp ameliyatı öyle olmaz şöyle yapmalısın” cümlesinden farksız olacaktır. Bu nedenle aracınızın iyiliği için işi bilen birine devretmeli çayınızı yudumlamalısınız. Araba Tamir Hataları iletişim biçiminizin nasıl olması gerektiği ile devam ediyor.

Tamirciye Net Olmayan Açıklamalar Yapmak

Biraz önce tamirci ile dikleşme konusundan bahsettik. Bu başlığın altında da tamirci ile nasıl iletişim kurmamız gerektiğinden bahsedeceğiz. Aracınızla ilgili herhangi bir arıza olması durumunda başvurmanız gereken yer tamircilerdir. Peki tamirci ustalarıyla sorunun çözümü için nasıl iletişim kurmalıyız?

Her şeyden önce sorunun ne olduğundan çok nasıl olduğuna yönelik açıklamalar yapmalıyız. Örneğin sorunun ne zaman olduğu, o esnada aracı ne kadar hızlı kullandığımız, sesi nereden işittiğiniz ve tam olarak bize neyi anımsattığını belirtmelisiniz. Eğer araçta gaz tepkimesinde bir aksaklık varsa en son ne zaman yakıt aldığınız ve normalde hangi yakıtı kullandığınız gibi detaylı açıklamalar ile tamirciyi sorunun çözümü için doğru yola götürebilirsiniz.

Tüm bunların detaylı bir şekilde açılanması hem sizin sorunun teşhisi açısından tecrübe kazanmanızı sağlar. Hem de bu hatanın daha sonra tekrar tekrarlanmaması için yapabileceklerinizi öğrenmenizi sağlar. Doğru bir analiz ve tamirci ile kurulan doğru iletişim sizi gereksiz tamir harcamalarından kurtarır. Bazı insanlar bu konuda hata yaptıkları için çok fazla tamirci arkadaş edinmiştir. Siz onlardan olmayın ve iletişimin ve net bilginin kıymetini anlayın. Tüm bunlara ek olarak arabalar konusunda kendinizi eğitin. Parçaların nerde nasıl kullanılması gerektiği hakkında temel düzeyde bir bilgi birikiminiz olsun. Bu sayede arabanız hakkında oluşan sorunlar için tamircinize daha detaylı bilgiler verebilirsiniz. Araba Tamir Hataları listemizin sonuna geldik. Umarız bu hataları hiç yapmamışsınızdır. Ya da yapıyorsanız artık yapmazsınız diye düşünüyoruz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here