Basit bir tanımla başlamak gerekirse; araba koltukları, otomobillerde kullanılan koltuklardır. Çoğu araba koltuğu, uzun süreli kullanıma dayanması için ucuz ancak dayanıklı malzemeden yapılmıştır. En yaygın malzeme polyesterdir.  Deri, alcantara, kumaş gibi malzemeler de kullanılır. Modern araçlarda koltuğu ayarlamak, ısıtmak ve soğutmak için araba koltuk ayar düğmeleri de bulunur.

araba koltukları tekli koltuklar

Araba Koltukları Türleri

Tekli koltuklar, bir kişiyi barındırmak üzere tasarlanmış, konturlu bir platformu olan ayrı bir koltuklardır. Bireysel tekli koltuklar tipik olarak yuvarlak sırtlara sahiptir ve farklı yolculara uyacak çeşitli ayarlamalar sunabilir.

Bir diğer çeşit ise sıralı koltuklar olarak sayılabilir. Bu koltuklar üç kişiye kadar oturulacak şekilde tasarlanmış düz platformlardır ve bir bank şeklindedirler. Klasik ve Retro otomobillerde bu koltuk türü arabanın ön sırasında sıkça görülmektedir.

arabalarda sıralı koltuklar

Araba Koltuklarında Güvenlik

  • ABD tarafından 1966’da yürürlüğe giren Ulusal Trafik ve Motorlu Taşıt Güvenliği Yasası, otomobil koltukları için güç standartları oluşturan bir yasadır. Bu ysasnın maddeleri, otomobil araç koltuk tertibatlarının uygun şekilde sabitlenmesi ve yapımı için gereksinimleri içeriyordu.
  • Anti-submarine koltuklar, koltuk minderinin ön kenarında özel olarak şekillendirilmiş paneller içeren ve yolcunun ciddi bir önden çarpışmada emniyet kemerinin altına kayma eğilimini azaltan bir tür koltuktur. Anti-submarine oturma yerleri, ön koltuklar için arka koltuklardan daha önemli olabilecek bir güvenlik özelliğidir.
  • Çocuk koltuğu veya çocuk koltuğu sistemi, bir çarpışma anında çocuğu tutmak için emniyet kemeri veya emniyet kemeri ile donatılmış bir otomobilin koltuğuna sabitlenen bir güvenlik sistemidir. Gereksinimler çocuğun yaşına, kilosuna ve boyuna göre değişir
  • Yan hava yastıkları genellikle koltuğun yan tarafına yerleştirilmiştir. Bu şekilde donatılmış koltuklar, hava yastığının çalışmasını engelleyecek şekilde kapatılmamalıdır.

arabalarda iç tasarım

Araba Koltuğu Teknolojileri

Bazı araba koltuğu sistemleri, koltuğun otomobilde nasıl bulunacağını ayarlamak için güç ile çalışan otomatik bir kontrole sahiptir.

Uygun şekilde donatılmış araçlarda koltuklar ve aynalar elektrikli kumandalar kullanılarak ayarlanabilir. Bazı araçlar, sürücünün ayarlamaları daha sonra hatırlamak için bir düğmeye basarak hafızaya (hafızalı koltuk) kaydetmesine izin verir. Çoğu sistem, kullanıcıların birden fazla ayarlama kümesini depolamasına izin verir. Bu, birden fazla sürücünün konfor ayarlarını saklamasına veya tek bir sürücünün birkaç farklı yolcu konumunu kaydetmesine olanak tanır. Bazı araçlar, hafızaya alınmış ayarları, özel olarak numaralandırılmış, uzaktan çalıştırılan bir anahtarlıkla ilişkilendirir ve araç kilidi açıldığında bir koltuğu bu anahtarlıkla ilişkili konuma sıfırlar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here