AMT Şanzıman Nedir?

Debriyajsız manuel olarak da bilinen otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (AMT), bir manuel şanzımanın mekanik iç kısımlarına yakından dayanan bir yarı otomatik veya otomatik şanzıman türüdür.

Yarı otomatik versiyonlar, genellikle elektro-mekanik veya  hidrolik çalıştırma kullanarak debriyajı otomatik olarak kontrol eder. Yine de sürücünün vites değişimini başlatmasını gerektirir. Tam otomatik versiyonlar hem debriyaj çalışmasını hem de vites değişimlerini kontrol edebilir, bu nedenle vites değişiklikleri için sürücü girişi gerektirmez.

AMT’lerin binek araçlarda kullanımı, geleneksel hidrolik otomatik şanzımana daha sportif bir alternatif olarak 1990’ların ortasında arttı. 2010’larda, AMT’lerin yerini büyük ölçüde, giderek yaygınlaşan çift kavramalı şanzıman tasarımı aldı.

amt şanzıman bmw

AMT Nasıl Çalışır?

Otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar çalışma sırasında yarı otomatik veya tam otomatik olabilir. Genellikle debriyaj ve / veya vites değiştirme için hidrolik veya elektro-hidrolik , elektro-mekanik, pnömatik, elektromanyetik çalıştırma yöntemlerinden birini kullanırlar. Hatta bir elektrik motoru aracılığıyla tamamen elektrikli de olabilir.

Vites değiştirme, debriyaj çalıştırma, vites değiştirme zamanlaması ve devir eşleştirme, elektronik sensörler, bilgisayarlar ve aktüatörler aracılığıyla otomatik kontrol altındadır. Vites değiştiğinde, sürücü vites değiştirme kolu ile istediği vitesi seçer. TCU’ya (transmisyon bilgisayarı) bağlı elektronik sensörler ve aktüatörler, devire uyacak şekilde debriyajı ve gazı otomatik olarak çalıştırır ve milisaniyeler içinde debriyajı yeniden devreye alır. Tahrik tekerleklerine tork ve güç aktarımı da elektronik olarak kontrol edilir.

bmw smg

Bu şanzımanın çoğu modern uygulaması, sürücünün bir seferde yalnızca bir vites büyütebileceği veya küçültebileceği sıralı bir modda çalışır. Ancak bu, tüm modern modeller için geçerli değildir. Örneğin, BMW’nin “SMG” ve Ferrari’nin “F1” şanzımanı, vites değiştiriciler aracılığıyla manuel olarak vites seçerken hem vites küçültme hem de vites büyütme sırasında vitesleri atlayabilir. Daha eski şanzımanlar sürücünün gerekli vites oranlarını manuel olarak seçmesini gerektirecektir. Bununla birlikte debriyaj, debriyajı otomatik olarak kontrol eden sensörlere bağlı kontrollü bir ünite olacaktır.

AMT denilince akla gelen marka ise BMW’dir.

BMW SMG Şanzıman Nedir?

Esasen otomatik veya manuel şanzıman olarak işlev görebilen bir şanzımandır. Klasik manuel vitesten farkı, otomatik olarak çalışırken sürücünün debriyaj pedalına basmasına gerek kalmaması, sadece istenen vitesi atamasıdır. Bu, BMW modeline bağlı olarak geleneksel bir çubuk veya direksiyon kolonuna veya direksiyon simidine bağlı bir dizi değiştirici ile yapılır. Otomatik mod yakıt açısından daha verimli olsa da, manuel mod daha yüksek motor performansı sağlar. Bu, şanzımanın ve ilgili tüm parçalarının daha uzun ömürlü olmasını sağlamaya yardımcı olur.

 

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here