ABS ve El Freni Uyarı Işığı Yanıyor

El freni uyarı ışığının yanması, fren sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bakalım nedenleri neler olabilir.

0
15356

ABS ve el freni uyarı ışığı yanıyor ne yapmamız gerekir? ABS ve el freni uyarı ışığı ne anlama gelir?

Arabanızı bilmek, tamamen güvenli bir şekilde seyahat etmenize ve gösterge paneli tarafından bildirilen herhangi bir anormalliği anında fark etmenize olanak tanır. Gösterge panelinden algılanabilen çeşitli göstergeler arasında daha az bilinenlerden biri el freni uyarı ışığının yanmasıdır. Böyle durumlarda ABS ve el freni uyarı ışığı yanması ne anlama gelir sorusu cevaplandığında daha kolay başaçıkabiliriz.

ABS ve el freni uyarı ışığı ne anlama gelir?

Arabanızın direksiyonuna oturduğunuzda, anahtarı çevirir çevirmez ilk fark ettiğiniz şey gösterge panelini aydınlatan çok sayıda ışıktır. Açılmaları, çeşitli cihazların düzenli olarak çalıştığını doğrulamak için bir kontrol görevi görür, ancak bunlardan biri açık kalırsa bir sorun vardır.

Turuncu renkli ABS uyarı lambası, acil bir durumda frenlerin tekerlekleri kilitlemesini önleyen ve böylece yön kaybı olmaksızın kademeli yavaşlamaya izin veren kilitlenme önleyici sistemin doğru çalıştığını gösterir.

ABS ışığı yanıyorsa, sistem düzgün çalışmayabilir. Bu nedenle, bu sorun ortaya çıkarsa, sorunla ilgili bir analiz yapmak ve hemen düzeltmek için hemen güvenilir bir onarıma  başvurmanız tavsiye edilir.

Bazı durumlarda, ABS ışığına ek olarak el freni ışığının da açık olması mümkündür. Bu durumlarda, kilitlenmeyi önleyici fren sisteminde bir arıza yoktur, ancak el freninin kendisinin sıkışması muhtemeldir.

ABS uyarı ışığının uyarısını görmezden gelmek ve güvenli bir şekilde sürmeye devam etmek, sizin ve başkalarının güvenliğini riske atabilir çünkü kazaları önlemede temel bir sistemden yoksunsunuz demektir. Motor ikaz uyarığı ışığı her zaman önemsenmelidir.

El freni uyarı ışığı her zaman açık

Hafife alınmaması gereken bir diğer uyarı ise gösterge panelinde el freni uyarı ışığının açık olması. Genellikle bu, arabanızı park ettiğinizde el frenini çektiğinizde etkin kalır, ancak el freni çekildiğinde kırmızı uyarı gösterge panelinden kaybolur.

El freni uyarı ışığı, el freni devre dışı bırakıldığında yanmaya devam ederse, bu, fren sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelir.

Bu durumda, son derece dikkatli olunmalıdır çünkü mükemmel çalışma düzeninde olmayan bir fren sistemi ile bir otomobil kullanmak gerçekten tehlikeli olabilir ve el freni arızası ciddi sonuçlar doğurabilir.

El freni uyarı ışığı yanıyor: ne yapmalı

İlk olarak, derhal arabayı durduracağınız bir alan arayın. Ardından motor kaputunu açıp uygun depoyu arayarak fren hidroliği seviyesini kontrol edin. Sıvı eksikse, hemen doldurun. Sonrasında el freni uyarı ışığının gösterge panelinde artık yanmadığını kontrol edin.

Bu hala aktifse, fren sisteminde bir sızıntı olduğu anlamına gelir ve bu nedenle gerekli onarımları yapmak için arabanızı uzman bir servise götürmeniz gerekir.

Bazı durumlarda, el freni uyarı ışığının yanması, yanlış bir temas veya sıvı deposundaki şamandıranın düzgün çalışmaması gibi boş nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. İkinci durumda (özellikle yaşı büyük otomobillerle ilgili olarak), fren hidroliği haznesi kapağına giden iki kablodan birini ayırmayı deneyebilirsiniz. Bunun dışında el freni uyarı ışığının açık kalıp kalmadığını kontrol edebilirsiniz. İkinci durumda şamandırayı değiştirmek yeterli olacaktır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here